Yazmayım yazmayım diyorum dünden beri haberleri aldıkça resmen sinir krizi geçiriyorum.
-720.000 kişilik ordumuz var ama sadece 3500 kişi deprem bölgesinde görevlendirilmiş.Bu ülkkede ordu kadar organize,disiplinli,her durum için hazır techizatı ve lojistik yeteneği olan başka bir kurum yok.İzmit depremi olur olmaz askerler kimsenin keyfini beklemeden akın akın İzmit'e gitmeye başlamıştı.
-Müthiş bir organizasyon eksikliği var AFAD kendi elemanlarını çağırıyor ama adamları götürecek uçak bulamıyor geri yolluyor.Yurtdışından gelen arama kurtarma ekiplerine ne yapacaklarını nereye gideceklerini söyleyen yok.
-Müthiş ahlaklı toplumumuz sayesinde daha ilk günden yağma olayları başladı.Daha kim bilir kameralara yansımayan neler oluyor.Polisin,devletin olmadığı yerde isteyen istediği gibi at koşturur.
-Birileri çıkıp AFAD olarak her yere ulaştık diye resmen yalan atıyor.Sosyal medyada milet Hatay'dan ağlayarak video çekiyor "buraya hiç kimse yardıma gelmedi burada devlet yok" diye.İş yerinden arkadaşımın ablası Hatay'da oturuyor aradık aynen olanları doğruladı.Daha kim bilir ulaşılmayan kaç şehir,kaç köy,kaç kasaba var.
Şimdi demeyin bana devlet nereye yetişsin.Yıllardır trilyon dolar vergi toplamış,elinin altında ordu da dahil milyonlarca insan olan kurum dibindeki şehirlere yetişemiyorsa ciddi bir organizasyon ve plan eksikliği vardır.Normalde belli yerde bir felaket olduğun önceden kim nerde toplacak hangi malzemeyi alacak,hangi yoldan olay yerine gidecek her noktasına kadar yerel ve genel yönetimler iş birliği ile planlanır olay anında uygulamaya konur.
-Geldik en önemli soruna zurnanın zırt dediği yere.Bu ülke bu devlet İzmit depreminden ders çıkartıp 23 yıldan beri düzgün sağlam evler yapılsaydı,dayanıksız evler yıkılıp yerlerine düzgün evler yapılsaydı bu felaketlerin hiç biri olmayacaktı.
Devlet düzgün kanun çıkarmaz çıkardığı kanunu denetlemez,mütahitlerin her türlü pisliğine göz yumar.
Belediyeler düzgün şehir planı yapmaz,mütahitlere saçma sapan izinler veriri,parasını bastıran bataklık üstüne bile sağlam zemin etüdü raporu alır.
Mütehahitler hele hele bu mahluklar.Bunlar PKK'dan daha çok insanın ölümüne sebep oldu.Kendileri %300 kar ile ev satacaklar beyaz renk çakma AMG paket Mersoları ile hava atacaklar diye 10 binlerce insanı gözlerini kırpmadan öldürdü.Yıkılan yepyeni binaların daha düne kadar "C30-C40 beton kullanılmıştır,Deprem yönetmeliğine uygun yapılmışdır.Depreme tam dayanıklıdır" diye ilanları duruyordu.
Hadi vatandaşın oturduğu binaları da geçtik.Bir havaalanını direk fay hattının üzerine yapmak için ne kadar geri zekalı olmak gerekli?Bir Ana okulu öğrencisnin alıp deseniz "Bak burdan fay hattı geçiyor yapabileceğimiz alanlar burası,nereye yapalım hava alanını" diye sorasanız fay hattı dışında her yeri gösterir.Dün Ankara'da hava alanında çalışan arkadaş ile konuşuyorum "Abi bir dünya yardım uçağa gönderdik Hatay'a iniş yapamıyor.Hava alanı ne kadar sağlam inşaa edilirse edilsin pistin altından fay hattı geçtiği için pist hasar görmüş."dedi.
Son olarak bilinçsiz insanımız.Aman bir önce ev alayım,başımı sokacak yerim olsun diye diye sorgulamadan,mütahitten sağlam raporu istemeden bilmedikleri evlere milyonlar saydılar.İnsanımız almaya devam ettikçe mütahitlerde yapıp satmaya devam etti.Tamam herkesin durumu yok parası olmayan bir şey diyemem.Ama dün yıkılan bazı daireler 2.800.000 TL ye satılıktı.Başka yerde oturup deprem bölgesinde yatırım amaçlı aldıkları milyonluk daireleri yıkılan arkadaşları sigorta şirketlerinde küçük süprizler bekliyor.2.000.000 daireniz için sigorta şirketi size 200.000 TL beton parası verip sizi gönderecek.Sonuç olarak beton mezar piyasası(artık bunlara ev yada emlak diyemeyeceğim) şiştikçe şişti şiştikçe şişti.Mütahit denen teröristler insanımız dünyanın en pahalı mezarlarını sattılar.
Şimdi bazı geri-zekalı mallar "Eeee ama bu kadar şiddetli depreme hangi bina dayanır" diye saçmalayacak.Sen sismik izolasyonunu kullan,ona göre tasarımı yap,ona göre malzeme kullan 9 şiddetine de dayanır.Mütahitler %300 kar etmesin %50 kar ile satsın.Japonya'daki insanlar uzaylı teknolojisi mi kullanıyor adamların binaları 8.5 şiddetinde depremde yıkılmıyor.Bunlar mal mı binalar yıkılmasın diye para harcıyorlar.Amerika'da youtuberlar 7.5 şiddetinde depremde bile dalga geçer gibi canlı yayına devam ediyorlar.Bu arkadaşlar efsunlu mu?Ermiş mi? Peygamber mi binalar bunların üstüne yıkılmıyor.
Ben yıllardan beri anlatmak yazmaktan yoruldum,deprem uzmanları ve çeşitli yetkililer artık ağlaya ağlaya anlatıyor ama yok.Değişen bir şey yok yok yok yok.
Deprem olur,telaş karmaşa bir dünya insan ölür.devlet görevini yerine getiremez.İnsanlar sosyal medya birlik beraberlik mesajları,rahmet ve iyi dileklerini yazıp vicdan mastırbasyonlarını yapar.
Bütün herşey 1-2 ay sonra unutulur.Bir sonraki depremde bu süreç aynen tekrarlanır.Kimse bir şey değiştirmeye iyileştirmeye çabalamaz.
Şimdi bunları konuşmanın sırası değil diyenler çıkacak.Hayır olaylar sıcakken bunları konuşmanın tam sırası.Olaylar unutulduktan sonra bunları konuşsanız kimse sallamıyor.Sizi yönetenlerin kafasına vura vura bunları hep söyleyeceğiz.Çünkü kimse tepki vermezse,herkes aynı şekilde biliçsiz devam ederse bu olayları tekrar tekrar yaşarız.
Bir de son olarak en sevdiğim tipler "Şimdi sşyaset yapmayın."Haa pardon devleti siyasetçiler değil maynun çarli yönetiyor,bu olanlar kesinlikle sonsuz yetki ve para ile ülkeyi yöneten politikacıların suçu değil.
Güzel taktikmiş ben bunu mühendislik hayatımda da uygularım.Fabrikada gerekli önlemleri almak yerine,mühendislik bilgisi ile hesap,tasarım yapmak yerine bütün gün yan gelip yatarım.Bir kaza bir olay bir patlama olduğunda "Ama şimdi bu acı günde mühendislik konuşmanın sırası değil" diye işten sıyrılırım.