Şimdi evet bu kadar zor olmamalı, ama TC simülasyonu böyle çalışıyor.
Gümrükçünün keyfi olan kısım kendi ücreti,bir arkadaşım 750TL verdi sabit gümrükçüsüne, öbürü 1500TL almış, bunun gibi. İngiltere ile serbest ticaret anlaşmamız devredeyse gümrük vergisinden yana bir şey çıkmaz, ama işte ne belge isterler orasını hiç bilmiyorum malesef. 15 yıl önce snowboard ve kayak kaskı ithal eden bir tanıdığım sonradan istenen evraklar nedeniyle bıraktı. Baya baya Türkiye'nin en büyük kış sporları ithalatçılarından biri, kask getirmeyi bıraktı, güvenlik ekipmanında iş değişebiliyor, ki snowboard kaskı da motosiklet kaskına göre çok daha basit ve çok daha az regülasyona tabi.
Hayır dokümantasyondan kastım kutunun içnde çıkması veya ECE seritifkası değil, alakasız bir CE belgesi isteyebilirler mesela, bunlar hep kötümser tahminler.
Ruroc'la görüşüğ €150 altı fatura denemesi yapma bence. Gümrük memurları işlerine geldiği zaman Dünya'nın en uyanık insanları. Champion'dan gelen kask için arkadaşıma "kredi kartı ekstreni getir" dediler, konu kapandı :D Dolandırıcılıkla suçlayamaz gümrük, ama yemez de. Hele Ruroc gibi şekil şükül bişeyde hayatta yemez. =)
Ruroc gümrükten dönerse fullrefund yaparım derse denenebilir, kişisel bir risk, kargo ücreti +gümrük müşavirlik ücreti çıkar çünkü ne vergi çıkacağını görmek için beyanname açılması gerekecek, bunu da deneme yoluyla yapmaz gümrükçü. Şöyle bir alternatif olabilir, DHL'i arayıp gümrük departmanına bu bu ürünün gümrük mevzuatı nedir diye sorarsan yanıt verebilirler, o zaman bir tahmini maliyet çıkabilir ortaya; tabi bunun gerçekleşmesi için de sonra Ruroc'un DHL ile göndermeyi kabul etmesi lazım.
Yazdıklarımın tamamı tahmini şeyler, gümrükçü değilim ama 2017-2021 arasında çokça ithalat ihracat yaptım, ama mesleğim değil ve gün gün de takip etmiyorum mevzuatı.
* Gümrük vergisi çıkmayacağını da kasın İngiltere'de "üretilmesi" tahminine dayanarak söylüyorum. Bireysel ithalatlarda kurcalamadıklarını gördüm, ama kutunun üzerinde güzel güzel Made in China, Made in India falan yazıyorsa ve memur buna bakarsa gümrük vergisi de çıkar. Ürünün nereden geldiği değil, nerede üretildiği esastır.