Madde 29 yürürlükteymiş. Akit ve trol takibine devam.
Madde 29 yürürlükteymiş. Akit ve trol takibine devam.
Bayilerde motor yok ama sahibinden sitesinde 1200 adet sıfır Honda motor ilanı var, ben bayilerin galerilerle ortak çalışıp liste fiyatının üzerine satış yaptıklarını düşünüyorum.
Şu forumda bu tip belki kaçıncı konu öncekilere de yazmıştım bunada aynı şeyi yazıyorum paran varsa ucuzuna pahalısına bakma al geç ..
Bayilerde motor kalmama olayı bütün dünyada var. Üretim krizi yüzünden yetiştiremiyorlar, yoksa markalar salak dğeil bu kadar talep varken bayilere yığarlardı motorları. Haliyle bu kıt piyasada bayilere gelen az sayıda motoru çeşitli bağlantıları vb. sayesinde nakit parası olanlar kapıp stoklayıp sonra yüksek fiyata satıyorlar.
Chip krizi vb. elbet yoluna girecek, bir şekilde dengelenecek. 2-3 yıl sonra yine bayiler motor dolacak deyip motorumu yenilemeyi erteledim, en az 2 yıl daha aynı motorla devam edeceğim.
Yetiştiremiyorsan bir fabrika daha açar işi çözersin. Hikaye bu çip krizi falan..
Bence millet fukaralaştı araba yürütme maliyetinin altından kalkamadığı için motora yöneldi.
Üstelik birde genç nüfus oranı fazlalaştığı ve onlarda otomobilden önce motor alabildiği için motora talep arttı.
Hocam %80 resmi enflasyonun olduğu hiçbir ülkede sezonluk da olsa -ki motora kışın da binen çok, kurye, pizzacı vs- fiyatlar düşmez. Örneğin size bizzat kendimden örnek vereyim. Sarı sitenin en temiz MT-25 ini satıyorum. Fiyat 97 bin TL Kış geldi diye fiyat düşürmeyeceğim. Çünkü resmi enflasyon bile olsa %80 enflasyonla sıfır MT 25 yazın 200 bin bandına dayanacak. Sıfırı 200 bin olan motorun 35 bindeki ikinci eli de 97 bine son derece makul, dosta gider, kaçmaz fırsat.
Kızılması gereken, hesap sorulması gereken, ne yaptınız hemşerim siz denilmesi gereken kişi ve kurumlar çok farklı yerler-kişiler-kurumlar. Burada alıcıya-satıcıya kızmak sitem etmek yanlış.
“Bir delil ile 40 alimi yendim; ama 40 delil ile bir cahili yenemedim.” Mevlana
O iş öyle olmuyor. Pandeminin hemen öncesi ya da o sıralarda uzakdoğuda çok büyük bir chip fabrikası sel yüzünden zarar gördü, bu dünya çapında üretimi etkiledi. Dİğer yandan pandemi süresince evlerde çalışmalar ve uzaktan eğitim vb. bütün dünya çapında bilgisayar talebi de çok arttı, hepsine yetişemediler haliyle. Bu chip üreten fabrikalar haydi fabrika açayım deyice ha deyince kurulmuyor, süreci uzun, haliyle yeni üretimler yetişee kadar bir süre böyle gidecek. Dünyanın her yerinde her konuda chip üretiminde sıkıntı var, chip üreten fabrikalar da daha çok kar marjı yüksek chiplerin üretimine öncelik veriyorlar otomotiv sektöründe kullanılan ucuz chiplere yeterli kapasite ayrılmıyor. Bir yandan da bu chip üreten fabrikalar çok miktarda temiz su kullanıyorlar, fabrikaların olduğu yerlerdeki kuraklı da üretimi etkiliyor.
Şu anda bilgisayarlarda kullanılan ram ve ssd chiplerinin de fiyatları uçmuş durumda çünkü onlarda da yeterli üretim yok.
ingilizce bilenler için konu ile ilgili burada bir takım özet bilgiler var: https://en.wikipedia.org/wiki/2020%E..._chip_shortage
Hep çip deniyor ama plastik tedariğinde sıkıntılar var .. konteynır fiyatlarında büyük artış var sebeb tek değil
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)