Öncelikle ben bu foruma, forumun avukatı olarak değil, bir motosiklet sürücü olarak üyeyim. Fakat başına kötü bir durum gelmiş yardıma ihtiyacı olan motorcu kardeşlerime her zaman yardımcı oldum. Forumdaki arkadaşların "..aa bu avukat nasıl bunu yazar vs.." demelerini mesleğimi öne çıkarmalarını hatta profil fotoğrafımı buraya koymalarını başından saçma buluyorum. Fakat mesele şahsıma ve mesleki yeterliliğime hakaret noktasına vardığını gördüğümde müdahale etme zorunluluğu hasıl oldu. Bu konu itibariyle size bir şey anlatmanın veya tutuklamanın tedbir mi infaz mı olduğu, bir şeylerin değişmesi gerekliliğinin açıklanmasının bir anlamı yok size bir faydası yok. Avukat kimliğimi konuşturayım iki üç kelam yazayım derdinde olan bir insan hiç olmadım. Üstelik yoğun iş temposundan sonra hadi bir motosiklet.net'e diğer sitelere göz atayım düşüncesinden sonra uzun uzadıya buraya bazı şeyleri açıklamamı beklemeyin lütfen...
Birinci olarak forum konusundaki mevcut olay kovuşturma aşamasında değil soruşturma aşamasında. Suçun "
sübuta" ermiş sayılr mı diye sormuşsun. Tdk'ya bakalım forumdaki arkadaşlarda görsün ne demekmiş sübut. TDK, sübut: "Gerçekleşme, şüpheye yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkma." Tabi hukuki olarak suçun sübuta ermesi için ifadelerin alınması, bilirkişi raporu vs tüm delillerin toplanması gerekiyor.
Bakın, on binlerce sayfa kitap okuyup, çok kıymetli hocalardan dersler eğitimler aldık, sınavlara girdik. Bazı hukuki olguların temeli bu eğitimleri almamış insanlar tarafından anlaşılması zor oluyor.
Yukarıda mesajımda tutuklama nedenlerinin hangi kanuna, maddeye göre yapıldığını yazdım. Keşke dikkatli okusaydın. Henüz sabah olduğu ve biraz vaktim olduğu için kısa bir bilgilendirme yapacağım.
İkinci soruna gelince,
Yani tutuklama kararı vermek için cezaya veya güvenlik tedbiriyle ölçülü olmak zorundasın. Yani TCK veya İnfaz kanununda isnat edilen suç için hapis cezası veya güvenlik tedbiri olarak yatarı olmayacaksa tutuklama kararının verilmesi ölçülü olmayacaktır. Hakim ve savcı arkadaşlarımızla da dışarıda bu konuları konuşuyoruz. Kendileri de şikayetçi. Hukuk normunun ısrarla düzeltilmeyen bu eksiklikleri yüzünden birçok kişiyi salıvermek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.
Gelelim ikinci fıkraya,
Üçüncü fıkra,
Ayriyeten günümüzde sosyal medya üzerinden çok tepki olunca da şüpheli tutuklanabiliyor.
3. fıkrada
Silahla işlenmiş kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama, diyor. Bizim olayda silahla(bıçak) motorcu kardeşimizi yaralıyor. Yani özetle aslında tutuklayabilirdi fakat infaz kanununa göre suçun yatarı olmadığı için hakim serbest bıraktığını görüyoruz. Ben hakim meslektaşım yerinde olsaydım bu maddeye dayanarak tutuklardım. Fakat hakimi de eleştirmedim. Çünkü suçun zaten yatarı yok 100. maddeye göre ölçülü davranması gerekiyor. Yine de hakim kişinin türk vatandaşı oluşu, ikametgahının bulunması, kaçma veya delilleri karartma şüphesinin olmaması sebebiyle tutuklamamış. Hapishaneler dolu olduğu içinde genellikle serbest bırakmaya çalışıyorlar.
Asıl mesele şu ki bu kanunlar değiştirilemez diye bir kural yok. Kanunlarında birçok eksikliği bulunmaktadır. Özellikle yeni infaz kanunu(af diye gündeme gelen) ile birçok suçun yatarı yok. Böyle olunca motosikletini çalar, trafikte magandalık yapar, yaralar sonra mahkeme çıkışında ise yüzüne sırıtarak serbest kalır. Sonra bunu onuruna yediremeyen insanlar silahını alır toplar ailesini şüphelinin evini basar, ölür öldürür... Özetle adalet mahkeme de aranmaz. Soruşturma aşaması ayrı kovuşturma aşaması ayrı ele alınmalı. HAGB denen bir şey de var. Bu konu deryaa deniz... Bu konu bizim toplumun yapısının ele alınarak yapılması gereken derin çalışma olmalı. Günümüz hukuk teorisinde genellikle şüphelinin salıvermesi niyeti öne çıkmaktadır. Bizim kanunlarımızda buna uygun inşa edilmiştir. Toplum olarak Avrupa'dan farklı olduğumuzu kabul etmemiz elzem. Eğitimli, kültürlü, bilgili toplumumuz yok. Ülkedeki trafik kültürü de bunun neticesi.
Ne adamlar görüyorum suçu işler ne var abi delikanlı gibi yaptım der, fakat bu adamlar içeri girince mum gibi olur ve bir daha köpekle bile sataşmam abi derler. Ama aynı adam içeri girmeseydi yarın aynısı başka bir kişiye yine yapacaktı.
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:47 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:41 ----------
Edit:
https://www.dha.com.tr/gundem/umrani...alamis-2135696
Tepkiler olunca herifi tutuklamışlar. Umarım hukuk sistemimizin nasıl işlediğini anlamışsınızdır.