Herkese hayırlı pazarlar. 2 gün önce Arora Cappucino 125 cc Scooter sahibi oldum. Başlıkta, daha evrensel olduğu için motosiklet olarak belirttim. Hevesimi almaya çalıştığım için Scooter 2 günde 70km'ye geldi. Evim ile işim arası 3km. Hafta içi günde 10km yol yapmayacağım yani. Hafta sonları fırsat buldukça gezeceğimi düşünüyorum. Ayda takribi kaç km yaparım, orasını şimdilik kestiremiyorum zira araç olmadığı ve toplu taşıma ile de gitmeye üşendiğim için özellikle hafta sonları hava alıp rahatlamak adına bir türlü gidemediğim sahil, orman, deniz vs gibi yerlere, hava güzel oldukça, denk geldikçe dayanamayıp her fırsatta bu yakışıklı ufaklık ile gideceğimi düşündüğüm için bayağı bir mesafe yapacağım gibi duruyor Sizlerden ekipman konusunda tavsiye istiyorum.
1-) Kask: Güneş Vizörlü mü, Güneş Vizörsüz mü diye düşünürken akşamları da kullanmam zor olmasın diye Güneş Vizörsüz alayım dedim, gündüzleri güneşin direkt göze vurduğu açılarda gözü biraz daha kısarız artık ve Yarım mı, Tam mı derken de sürüş mesafem genelde hem kısa olacağı hem de daha rahat olması için yarım alayım dedim. Aşağıdaki 2 yarım kask arasında kararsız kaldım, sizce hangisini almalıyım? Yana önerebileceğiniz başka bir kask var mı? Zira erkek tipi saç dökülmesi olan birisiyim ve ilk defa kask kullanacağım için saçımın üst kısmında dökülmenin, havasızlıktan daha da hızlanmaması adına hava alan ve kafayı da çok sıkmayan geniş bir kask tercih etmek istedim. Bunun için Airflow olan daha mı iyi sizce? Zira onda da kullanıcılar "Çok hava ve ses alıyor vs" şeklinde yorumlar yaptığı için ikilemde kaldım. Ve yağmurlu havalarda kaskın içine su girer mi acaba? Bu kaskların intercom ve kamera uyumu var mı? intercom bana şimdilik fazla lüks gelip beni aşsa da en azından bi kask kamera ile yolculuk yaparken gittiğim yerlerin anısını da alıp haftalık bilgisayara yedekleyebilirim. Bütçem kısıtlı olduğu ve imkanımı zorlayacağım için doğru kask tercih yapıp pişman olmamak istiyorum. Satan bir yer bulursam önce gidip bedenini deneyip eğer fiyat uygun ise oradan, değil ise internetten o bedenin siparişini vereceğim.
2-) Siperlik: Aşağıdaki GP Kompozit Arora siperliğinin füme rengi hoşuma gitti ve yorumlarına göre de rüzgarı oldukça kesiyormuş, bunu internetten sipariş etsem montajını kendim yapabilir miyim yoksa İstanbul Avrupa yakasında bu ürünü hem satan hem de montajını yapan, önerebileceğiniz bir yer var mı?
3-) Telefon tutacağı: İnternetteki çoğu ürüne baktığımda hiç biri bana güven vermedi, Arora Cappucino, kasisleri ve çukurları biraz fazla hissettirdiği (ya da daha yeni olduğu için amortisörleri tam açılmadı) için o telefon tutacağı, İstanbul sokaklarında zangır zangır titreyecek ve bir yerden sonra telefon düşecek gibi hissettim. Eski aracımdan kalma Spigen'ın manyetik yuvarlak telefon tutacağı var, onu aracın hava ızgarasına geçirip tel ile kılıfı arasına da kendi mıknatısını yerleştirip koyduğumda zımba gibi tutuyordu. Bunu Scooter'a bir şekilde sabitleyebilirsem zaten telefon tutacağına falan ihtiyacım kalmıyor da küçücük şeyi Scooter'a nasıl sabitleyeceğim o meçhul. Ama yine de size aşağıdaki telefon tutacağını sormak istedim, fiyatı zaten çok ucuz da, kullanıcı yorumları da güzel ama dediğim gibi telefonu güçlü bir sarsıntıda düşürür mü onu bilmiyorum.
4-) Kilit: Evimin karşısında açık bir otopark var, ayık bir ücret ile Scooter'ı oraya koyuyorum ama orası da bu sene sonuna kadar yıkılıyor, hemen karşısında başka bir açık otopark var, oraya da bırakırım ama evimin önüne koymam çünkü motor hırsızlığı oturduğum yerde de oldukça fazla. Tabi Scooter ile dışarı çıktığımda her gittiğim yerde de haliyle otoparka bırakamam, gittiğim yerde bulduğum bir ağaca, direğe, demire vs bağlar giderim dedim ama sizce Zincir mi almalıyım yoksa Alarmlı disk kilidim mi? Zira alarmlı disk kilidi daha caydırıcı geliyor ama hırsız kafası ile düşünürsek de o motoru 30 saniye içinde kamyona yükleyip çalmayı kafasına koymuş bir hırsız çetesini sanırım o alarmlı disk engellemez çünkü bu alarmı, motoru kamyonun üstüne atıp gaza bastıktan sonra olay mahallinden hızlıca uzaklaşırlarken yolda vura vura kırıp sesi susturup yollarına devam ederler sanırım. Ama zincir olursa en azından motorun bulunduğu olay mahallinde o zinciri kesmeye bir 20-30 saniye harcarlar, bu sürede fark edilip kaçma ihtimalleri daha yüksek değil mi? Yani sizden bir de kilit tavsiyesi istiyorum, hırsızlar için "Kesilemeyecek kilit yoktur, sadece daha fazla uğraşılıp zaman harcanarak kesilecek kilit vardır" düsturu var. O halde hem zincir hem de alarmlı disk kilidi mi almalıyım? Her durduğum yerde bu ikisini sürekli takıp çıkartmak eziyet olmaz diyorsanız bütçem dahilinde ikisini de alabilirim. Motoru bağlayacak direk, ağaç ya da demir bulamadığım yerlerde sadece alarmlı disk kilidini takar giderim, bağlayacak bir yer varsa hem zincir hem kilidi bağlar giderim, çift dikiş olur. Aslında Iphone ya da Samsung telefon kullansa idim AirTag ya da SamsungSmart takip cihazı alıp motorun iç kısmında bir yere görünmeyecek şekilde montelerdim, çalınma olayı olursa bile en azından çok yardımcı olurdu ama başka marka Android bir telefon kullanıyorum. Özetle, bu mantık ile nasıl kilit kullanmalıyım, alarmlı mı, zincirli mi yoksa ikisini birlikte mi ve hangi modelleri önerirsiniz? Benim aklımda aşağıdaki yüksek puanlı ve iyi yorumlu iki ürün var.
5-) Lastik: Scooter'ı aldığım bayideki arkadaş özellikle bana "Üzerindeki fabrikasyon lastikleri kullanmanı önermem, özellikle ıslak bir yoldan geçerken sakın fren yapma çünkü bunlar aşırı kayar, tavsiyem git hazır bunlar eskimemişken sat ve yerine Anlas Winter Grip 2 lastik al onları tak yaz kış kullan" dedi. Bende tavsiye için teşekkür edip çıktım ama aklıma takıldı, kışlık bir lastik nasıl 4 mevsim kullanılır, ben şimdi onu alıp kullansam sıcak asfaltta erimez mi, eskimez mi? Sizin bu konudaki tavsiyeniz nedir, sizce de Arora Cappucino 125 cc Scooter'ın üzerindeki fabrikasyon lastikleri çıkarmalı mıyım ve çıkartacaksam da hangi marka model lastik ile değiştirmeliyim, 4 mevsim de kullanabileceğim bir lastik varsa onu takar kullanırım.
6-) Far Aydınlatması: Bana çok yetersiz geldi, acaba bir sorun mu var yoksa bu Scooter'larda en fazla bu kadar mı oluyor? Bayağı aşağı bakıyor, belki karşıdaki kişinin gözünü almaması için yapmışlar ama bu sefer de karanlık yollarda ben önümü göremiyorum. Kısa ile en fazla 6-7 metre, uzunları yaktığımda da en fazla 10 metreyi aydınlatıyor. Değişip ayarlanıyor mu bu farlar?
7-) Ve en önemlisi İstanbul Avrupa yakasında bir Arora ustası tavsiyesi: Zira Scooter aldığım bayi, 500km'ye kadar 2 kişi binme, 50'yi geçme, çok dik yokuş çıkma, aniden gaz verme, 500km'ye gelince de ilk bakımına şuraya git dedi ama o dediği yerin internette müşteri yorumlarını okuduğumda puanının düşük kaldığını gördüm. Bu noktada bana, ustalığından ve dürüstlüğünden emin olduğunuz Avrupa yakasında Başakşehir-Bağcılar-Bahçelievler-Gop-Bayrampaşa ve bunlara yakın diğer çevre ilçelerde tanıdığınız Arora Scooter'lara hakim bir usta var ise lütfen yerini ve ismini söyleyin ki 500km olduğunda direkt o ustaya gideyim. Hatta öyle bir usta söyleyin ki hem tüm bakımlarını onda yaptırayım hem de yukarıdaki tüm aksesuarları ondan temin edip ona taktırayım, İstanbul Avrupa yakasında böyle bir usta ya da ustası olan bir teknik servis, bayi vs var mı?
Ayrıca ilk Scooter'ını almış bir kardeşiniz olarak bana tecrübelerinizi, tavsiyelerinizi; Arora Cappucino Scooter için de aksesuar, ekipman önerilerinizi aktarmayı, yol göstermeyi esirgemeyin lütfen.