Arkadaşlar zaman zaman forumda okur, çevremizde duyarız cc yükseltme öncesi araştırma yapan sürücülere eski model de olsa yüksek cc motosiklet alması zaman zaman öneriliyor. Şimdi bu iş hem mantıklı, hem de dünyanın en saçma işi, nereden baktığımıza bağlı. Genelde eski model motoru günümüzde hala kullanıp da başından geçenleri, kaç para harcadığını hesap eden pek yoktur. Hesap edenlerin de söylemeye niyeti yoktur.
Ben birçok kullanıcısının yağ eksiltmesini fark etmeyip yatak sardırdığı, krank kırdırdığı ve birçok yeni motorcuya "sübap kesmesi" kavramının ne olduğunu öğrettiği, ilan sitelerinde üst kapak arattırdığı Kawasaki'nin bir modeli olan 2008 Er6F'i 2019 sonundan beri memnuniyetle kullanmaktayım. "Memnun" kalabilmek para harcama gücünüze bağlı.
Ben 250 cc tek silindir motordan buna geçtim. 650 cc, çift silindir ve 72 bg bence çok yerinde bir gücü var. Ne eksik, ne de fazla. Hem fıtı fıtı sakin sürebiliyorsun hem de bastın mı güzelce gidiyor. Şekil şemal de memnun ediyor. Bu motoru 49.300 km.de 17.500 TL'ye aldım, şu an 87.000'deyim. Benim satın almamdan 5-6000 km önce 2 defa yatak sarıp krank kırdığını, bloğun bilebildiğimiz kadarıyla 2-3 defa açıldığını çok sonradan öğrendim. Yakıt sakin kullanımda 4,7 lt/100 km , hayvan kullanımda 6-7 lt/100 km. 2 takım Michelin Road 4 lastik bitirdim, 3. takım Road 4'ü de yakın zamanda alacağım.
17.500 TL'ye aldığım motosiklete yakıt ve lastik harici bakım ve sorun gidermeye 2,5 senede 21.000 TL para harcamışım. Bu 21.000 TL tabi ki toplam rakam, kur artışlarını falan hesap etsek küfür etkisi yaratır. Millet bana "mal" der. Bu çalışmayı şu yüzden paylaşıyorum; bir kardeşim eski model bir motosiklet almaya niyetlenirse benzer masrafları yapabilir, yapması gerekebilir. Bunları bilerek karar versin. Herşey toz pembe değil. Benim hem iyi bir ustam var, hem danıştığımda cevap alabileceğim tecrübeli tanıdıklarım var, hem uluslar arası alışveriş yapma imkanım var, tüm bunlar için çok şükür iyi kötü bütçem var.
https://i.hizliresim.com/o6qemrc.JPG
Not: İşçilik ücretlerini ayrı olarak paylaşmadım, toplam rakam verdim. Çoğu zaman muadil ürün kullandım. En işe yarar ürünü en uygun fiyata mal edebilen kişilerden biriyim. Yeni başlayan bir kullanıcının masrafı daha ağır olacaktır.
https://i.hizliresim.com/d0cafdt.JPG