Merhaba,
A2 ehliyet almak için bir ehliyet kursuna yazıldım. Daha önce hiç motosiklet tecrübem yoktu. Artçı olarak bile binmemiştim. Motosiklet ile alakam dahi yoktu desem yeridir. Yine de sürüş eğitimine gitmeden önce ilgiyle araştırmalar yaptım ve videolar izledim. Kısacası elimden geldiğince bilgilenmeye çalıştım ama pratikte hiçbir şey bilmiyordum.
Direksiyon eğitimine başladığımız ilk gün dur, kalk zig zag çizme tarzı şeyler yaptım. Moturu stop ettirsem de dengemi koruyarak iyi kötü bir şekilde yapıyordum buna rağmen hocam bana ''Sen çok isteksizsin, böyle isteksiz olursan bu iş olmaz'' diyordu hatta en ufak hatamda çok sert bir şekilde azarlıyordu.
İkinci gün sürüşe başladım her şey çok iyi gidiyordu stop ettirmeden dur, kalk yapa yapa gidiyordum. Küçük bir aradan geçmeye çalıştım dönemeyeceğimi anlayınca yavaşlayayım derken o panikle ön frene asılmamla kendimi yerde bulmam bir oldu
Üçüncü günde iyi kötü yine sürmeye devam ettim. Düşmedim ama parkuru denediğimde yine beceremedim. Bu arada hoca hiç ilgilenmedi 50 dakika kadar tek başıma bir sürüş yaptım kendi başıma çalıştım. Dur kalk yaptım. Moturun dengesini anlamya çalıştım. Ön ve arka freni kullanarak kontrollü bir şekilde durmaya çalıştım.
Üçüncü günün sonunda hocam bana ''Sen bu işi yapamayacaksın, motor öğrenemeyeceksin, daha debriyaj kullanmayı bilmiyorsun. Her gün üstüne bir şey eklemen gerekiyordu, sen yerinde sayıyorsun.'' tarzında şeyler söylemesi benim moralimi çok bozdu ve motivasyonum düştü. Direksiyon eğitimi için yine gideceğim ama en ufak bir isteğim kalmadı.
Hala videolar izlemeye kendi çapımda bir şeyler öğrenmeye çalışmaya devam ediyorum fakat bu sürüş eğitiminde hocam motosikleti öğretmiyor daha çok parkuru anlatıyor. Mesela 8 çizmeyi öğretmeye çalışıyor ama bana motorda nasıl denge kurabileceğimi anlatmıyor. Ya da ani duruş yapılan parkuru anlatıyor iyi hoşta ben daha fren yapmayı öğrenmemişim. Bu durum canımı çok sıktı, çevremde motosiklet kullanan kimse olmadığı için içimi size dökmek istedim.
Burada bilgili ve tecrübeli insanların olduğuna inanıyorum. Sizce gerçekten hocam haklı mı? Bu işin standardı nedir yani kaç günde nasıl bir yetkinliğe gelmek gerekiyor ben bilmediğim için size sormak istedim.