Metehan07-70 adlı üyeden alıntı
En azından, şu başlık altında, hiç kimse motosikletler egsoz sesi istediği kadar serbest olsun demiyor, ben de dahil. Ben kendi motorumda bile fazla sese tahammül edemiyorum. Lakin misal son sattığım rx3 evonun homurtusu çok hoşuma gidiyordu. Yani demem o ki bu yüksek ses olayı, sadece kulakla ölçünce, çok göreceli bir kavram oluyor. Bunun için teknik, teknolojik bir denetim şart. Tamam bazı hanzoların deldiği, taktığı egsozlar ölçüme gerek kalmadan, -evet bu çok ses çıkarıyor denebilir, ama siz tutup ta bir ybr ile bir zx10 un egsoz sesini aynı değerlendiremezsiniz. Ben bir grup sürüşünde rastladım, memur, arkadaşın evosuna -bunun egsozu çok ses çıkartıyor dedi, arkadaş durumu izah edemeyeceğini anlayınca, ben hemen çantada bulunan uygunluk belgesini çıkarttım, bu egsozların orjinal olduğunu söyledim, sonra buradan bişey çıkmayacağını anlayan memur arkadaş bu kez çantalara dadandı vay efendim ruhsata işli mi diye, onu da uygunluk belgesinde gösterince (ki benimkinin ruhsatta da yazıyordu), çevirdi lafı, hadi tamam size bu seferlik bişey demiyeceğim diyip saldı.
Yani kanun yapıcılar ve uygulayıcılar, herkese adil ve ölçülü davransa amenna, ama bu ses konusunda mümkün değil, kaldı ki herkesin kulağı aynı hertz de duyma yetisine sahip değil, sana gürültülü gelen bana sessiz gelebilir, bunun çözümü de, teknoloji ve bilimden destek almaktır.
Bu iş öyle evimin önünden geçene şöyle yaparım, çocuğumu uyandırana böyle yaparımla olmaz. Günde kaç insana egsoz monte edebilirsin ki totalde. Tam tersi ile de karşılaşabilirsin bazen.