Öncelikler herkese selamlar ismim Kaan yaşım 32. İstanbul avrupa yakasında ikamet ediyorum. 2009'dan beri aktif olarak araba kullanıyordum artık sadece 2 teker kullanmayı planlıyorum.
Öncelikle ehliyetimi 23 Ekimde 2021'de aldım (A sınıfı) Araba ehliyetim vardı zaten. Yaklaşık 3000 km scooter tecrübem vardı. Onun harici +150.000 km araba tecrübem var. Tabiki motor ile araba çok farklı şeyler ben scooterımı aldığım gün direkt m.köy-samandıra arası yok gittim ve onu satana kadar da en ufak bir kaza düşme v.s olmadı çünkü hep limitlerimi bilerek sürdüm yani ben kaç km hız yapabilirim ya da kaç km hızda durabilirim v.s sınırlarımı aşmadan tecrübe edinebilmek adına yaklaşık 3000 km sonunda scooter motorumu satıp vitesli motor almaya karar verdim. Hemen hepimizin aklına gelebileceği gibi önce 2.el uygun bir şey alıp acemiliği atmak belki en mantıklısıydı ama alacağım motorun bana nasıl sorun açacağını ya da sorun açıp açmayacağını düşünmek istemediğim için farklı arayışlar içine girdim. Amacım istanbul içinde biryerden biryere gitmek değil pek açıkcası öyle olsa scooter motorlar bu konuda en avantajlısı. Ben hafta sonları 2-3 gün şehirden uzaklaşmak kamp yapmak yeni yerler görmek yeni insanlar ile tanışmak amacı ile motor kullanmaya karar verdim. Belki doğrudur belki yanlıştır ama 1-2 ay araştırmalarım sonucunda 0 km Dominar 250 D satın aldım. Motorumu 27 Ekimde bayiden satın aldım. Şimdi az çok fikir verebilmesi adına yaşadıklarımı anlatıyorum.
Boyum 1.70 72 kiloyum. Motorda ayaklarım yere parmak ucu ile değiyor. Motor 180+yakıt ile 190 kg yaklaşıyor. Ağırmı evet. Ama nerede motoru ayaklarınla iterken ağır motordan inir döndürmeye çalışırken ağır. Çalıştırdıktan sonra kesinlikle o ağırlığı hissetmiyorsunuz. Ki bu benim ilk vitesli motor tecrübem. İşin kötüsü kendi arabalarım hep otomatikti ben debriajı sadece ehliyet alırken görmüştüm
ona alışmak biraz zaman alcak gibi. Şuan için 200 küsür km yaptım çok şükür kazasız belasız yine de trafiğin az olduğu saatlerde çıkıp pratik yapıyorum sonuçta motora alışmam ve onu tanımam gerekli. Şuan için tek sorunum sanırım vites düşürürken "çat, çut" ses gelmesi vites yükseltirken gazı kapatıp debriajı çekip vitesi yukarı alıyorum ve debriajı hemen değil 1 saniye içinde salıyorum tamamen motor da öne atılma v.s olmuyor. Ama düşürürken bazen devir yüksek kalıp motor bağırıyor ya da öksürmeye başlayacak gibi oluyor hemen gaz verip toparlıyorum. Bu başlık altında tavsiye ve önerilerinize açığım ya da motorla ilgili sormak istediğiniz varsa ben de sizlere fikirlerimi beyan ederim.
Not: Ekipman olarak mont,kask,eldiven,bot tamam. Sadece pantolon ya da diz koruması alcam gittiğim yerdekiler pek hoşuma gitmedi o sebeple erteledim. Onun harici 5 dak yok bile olsa hepsini giymeden çıkmıyorum. Kaskı bile balaklavası takmıyorum.