İnsanimiz cok duygusal yaaa,hic suclari yok cunku asiri inandiri konusuyor politikacilar
Ekonomimiz diyor, ekonominiz demiyor. Onların biz dediği kendileri.
Cozum kendi insanimiza hakaret etmek degil, herkese adaletli davranabilmek. Insanlari kabilecilige ve sahtekar siyasetcilerin kucagina iten ayrimciliga son vermek.
Hakaret değil, helal etmiyorum. Her önüne gelene Fetöcü diyecek, gidip milletin parasını zengine hortumlayanı alkışlayacak, sonra kendi insanına hakaret etme. Oldu.
O değilde de bundan 10 yıl öncesine kadar apolitik, siyasetten ve siyasetçiden zerre kadar haz etmeyen, markete gidince tek bir etikete dahi bakmayan serkeş, sersem sikin mahsulü gibi bir insandım. Ulan şimdi kendimi tanıyamaz oldum. Evvelâ temel ekonomi terimlerine hâkim oldum. Faiz, swap, enflasyon, stagflasyon, baz puan; temel terimleri öğrendiğimi farkettim. Eskiden ppk toplantısı nedir deseler aval aval bakardım ama şimdi saat 14.00'te ppk toplantısı sonrası açıklanacak kararı bekliyorken buluyorum kendimi. Eskiden din karşısında nötr takılırken şu anda.. neyse.
Olaya Pollyanna penceresinden bakacak olursak bilinçli bir kuşak mı oluştu nedir anlamadım. Yoksa "Pollyanna'yı dağa kaldırmışlar, 'oh dağ havası ne iyi geldi' demiş" hesabı bir durum mu oluştu nedir yani?
Kötü yönden bakacak olursak sürekli politika, siyaset ve ekonomi üçgeninde bir kısır döngü içine girmişiz de başka hiçbir konu konuşmuyormuşuz havası seziyorum. Bu da haliyle yoruyor insanları. Seks sonrası yatak keyfi yapmamız gerekirken ekonomik parametreleri takip etmek zorunda kalmak hayata dair tüm neş'emizi sömürüyor sanki.
İnsanların neş'esi kaçmış gibi bir hava var. Herkes gergin, herkes asabi. Bu kara bulutların bir an önce dağılması temennisi ile yazımı burada noktalıyorum. Hayırlı geceler herkese.
Hani hep yağ kuyrukları vardı diye dert yanıyordu millet.Artık yağı alacak paranız olmadığında kuyruğa girme gibi bir derdiniz de olmayacak.
Ama şimdi ekmek kuyrukları sizi bekliyor.Geçen yıl bile yanlış hatırlamıyorsam Fırıncılar Odası Başkanı ekmeğin 4 TL olması gerektiği hakkında açıklama yapmıştı.Sonrasında hemen susturdular adamı.
Erzurumda artan hammadde fiyaları ve maliyetlerden dolayı fırıncılar bir günlüğüne ekmek üretimini durdurdu.
Erzurum'da Ekmek Kuyrukları: Fırıncılar Ekmek Üretmedi
Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.
Yağ-benzin-ekmek kuyrukları dönemini yaşadım ben, o beyni sulanmış vatandaş şu ayrıntıyı atlıyor : "Onlar ucuz olduğu için yok satıyordu, kuyruklar ucuzluktan dolayı idi"
Tabii biraz ayrıntı gerekiyor, tüccar ve sanayici maliyetleri karşılamayan fiyatlardan satmak istemiyordu, hükümetler de zam yapmalarına izin vermiyordu, öyle olunca az miktarda ucuz mal verip kalanı karaborsadan satıyordu firmalar. Yani mal vardı ama ucuz olanı azdı - kuyruğa girip alabiliyordun.
Gerzekler şimdi övünüyor : "Bak yokluk yok, her şey var"
He, var canım var, buyur git al !!
Aynen yağı buldunmu 5 teneke 18 lik alırdık.Bu gün 18 lik 5 teneke al alabiliyorsan.
Ambargonun etkisi var tabii , ama o silah ambargosu idi, esas sıkıntı tüm ekonomiyi devlet kontrol ederdi, o yüzden de döviz bulunmazdı, piyasa fiyatı ile kağıt üzerindeki fiyatlar açıldıkça açılmıştı, o yüzden tüm mallar tezgah altına inmiş, karaborsadan satılır olmuştu. Özal gelip her şeyi serbest bırakınca fiyatlar yükseldi ve tezgahlar malla doldu, kuyruklar bitti. Ekonomi 101.
R25 - 63
Rs200 - 43
Aradaki fark iyice azaldı. İnsanlar sıfır rs200 yerine ikinci el r25 alır.
Devletçiliğin biraz aşırı olduğu zamanların sorunu. Devletçiliğe karşı değilim ama kapsamın çok geniş olmaMAsı gerekir; özellikle stratejik yani dışa bağımlılığı azaltan veya istihdam sağlayan sektörler için devletçilik şart gibi. Yoka şimdiki gibi su havzaları ve kaynakları, tarım arazilerini ve stratejik sektör firmalarını falan yabancılara satar kendi ülkemizde sığıntı olma yolunda ilerleriz...
Esnafın da ağlayanına üzülmem, sokaktaki vatandaşın da ağlayanına üzülmem. Onlar istedi, böyle oldu.
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)