Beyler bayanlar,yok amariganin oyunu, dis guc ekonomik sikistirma falan yanlis anlamayin ama bu soylemler kahve muhabbetinden oteye gecemez.
az yukarilara biryerlere yazmistim, tekrar yazayim. Dolarin yukselisini ve dususunu piyasadaki dolar miktari belirler.
piyasadaki dolar miktari dustugu icin suan dolar yukseliyor. Peki dolar miktari neden dusuyor?
-cari acik yuzunden. son 1 senenin cari acigi 27 milyar dolar. Yani son 1 senede piyasamizdan 27 milyar dolar eksildi. yani ihracat sonucu ulkemiz giren dolar mimtarinin 27 milyar dolar fazlasini ithalata harcadik.
-peki dolar ne kadar yukselecek?
Bunun bir sonu yada siniri yok. dolar azaldikca yukselmeye devam eder.
-dolarin 9 liralik degeri reel degeri mi?
Bunu anlamanin tek yolu var. piyasadaki tl miktarini birim bazinda, piyasadaki dolar miktarina bolersin cikan sonuc dolarin reel degeridir.
ornek: atiyorum piyasada 100 milyar dolar ve 900 milyar tl var ise dolarin gercek degeri 9tl dir. ama googledan az arastirma yaparak dolarin gercek degerinin cok daha fazla oldugunu gorebiliriz.
Beyler biliyorum ekonominin cok fazla dinamikleri var. Ben sadece bilgi karmasasi icinde kaybolmus arkadaslar varsa, onlara biraz yardimci olsun diye yazdim.
amariga dis guc demeden, bu dolar neden yukselir azicik arastirmakta fayda var.