Yanlış bilinenler,
Motosikletin hız sınırı Otomobilden 10km veya 20km aşağıdadır.
Genelde bilgi bu yönde.
Hatta trafik polisleri dahi böyle sanıyor ancak bu BİLGİ YANLIŞ...
2 yıl önce bir arkadaşımız motosikletiyle Hacı Osman bayırında ceza yemişti.
Konu forumda açılmıştı.
Bende konuyu merak ederek Boğaz Köprüsü Asya ayağındaki İstanbul Trafik Şube Bölge Müdürlüğüne gittim.
Sirkeci Bakırköy arasındaki trafik hız sınırı tabela resmide yanımdaydı.
(Az önce sahil yolunda tabelanın resmini tekrar çektim. Paylaşacağım)
Tabelada,
Otomobil : 80
Otobüs : 60
Kamyon : 60
km/saat hızdan yüksek gidemez diyor.
Önce bahçedeki trafikçi Yunuslara gösterdim resmi.
Motosiklet için biri kamyon hızında gider, diğeri otomobilden 10 km yavaş gider, bir başkasıysa 20km yavaş gider gibi
saçma sapan cevaplar verdiler.
Bir yandan birbirlerine bakıp duruyorlar. Hiçbiri bilmiyor yani.
Ardından binaya geçtim. Yine herkes farklı bir şey söylemekte.
Sonunda üst katta mevzuat bölümünde bir memur işin aslını anlattı.
1. Tüm Türkiye sathında, AKSİNE BİR İŞARET BULUNMADIKÇA, her araç sınıfının uyması gereken hız sınırı bellidir.
Bu hız sınırları KGM ( Karayolları Genel Müdürlüğü ) tarafından düzenlenir ve yönetmelik olarak yayınlanır.
Mevcut sınırlar aşağıdaki linkteki gibidir.
http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/S...Sinirlari.aspx
2.
ANCAK ... KGM Yönetmeliği madde 100 de yapılan değişikliğe göre, il ilçe trafik komisyonları ile UKOME merkezleri hız sınırlarını 32km/s e kadar arttırabilmekte...
"İl ve ilçe trafik komisyonları ile ulaşım koordinasyon merkezleri, yerleşim yeri içinden geçen bölünmüş devlet ve il yolları ile belediyelerin yapım ve bakımından sorumlu olduğu taşıma kapasitesi yüksek, can ve mal güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alındığı, yaya geçişlerinin alt ve üst geçişlerle sağlandığı bölünmüş karayollarında
araç cinsleri için ayrı ayrı olmak üzere hız sınırlarını 32 km/s’e, yerleşim yeri içinde bulunan diğer bölünmüş karayollarında ise 20 km/s’e kadar artırmaya yetkilidir. Yerleşim yeri içinden geçen ve Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan devlet ve il yollarında yapılacak hız artırımlarında, Karayolları Genel Müdürlüğünden yola ilişkin alınması gerekli tedbirler ile yolun işletim hızına ilişkin bilgiler alınarak göz önünde bulundurulur."
3. Zurnanın zırt dediği yerde il-ilçe trafik komisyonuyla, UKOME tarafından arttırılan hız sınırlarında.
Yönetmeliğe göre hız sınırları, her araç cinsi için ayrı ayrı arttırılıyor. Ne yazıkki bu kararların çoğunda MOTOSİKLET için cins belirtilmesi unutuluyor veya konulmuyor. Bu durumda hukuken motosikletin uyması gereken hız sınırı KGM yönetmeliğinde belirtilen oluyor.
Çünkü UKOME kararında yeni hız sınırı için motosiklet betimlenmemiş.
Trafik Şube'deki mevzuaat bölümü "eğer tabelada motosiklet yok ama otomobil varsa, motosikletin uyması gereken hız sınırı otomobilde gösterilen kadardır" demekte.
Buna rağmen ben hukuki bir durumda, bu söylemin çok geçerli olduğunu düşünmüyorum.
Sonuç olarak UKOME kararında motosiklet betimlenmemiş.
Yani hız sınırımız KGM'de belirtilen yasal 50km/saat hız sınırı oluyor.
Bunu motosikletlerin emniyet şeridini kullanmasına benzetebilirsiniz.
90 polis göz yumarken, 10 polis ceza yazabiliyor.
Hukukçu arkadaşlar konuya benden çok daha doğru yaklaşım sergileyecektir.
SONUÇ ve ÖNERİ
Türkiye Motosikletçiler Platformu diye bir oluşum var.
Mutlaka burayı okuyan yönetimden birileri vardır.
Konuya el atıp belediyeye sunarlarsa bir UKOME kararıyla konunun çözülebileceğini düşünüyorum.
Yinede düzelmiyormu bu durum.
Ozaman 29 Ekim - 30 Ağustos korteji gibi, birkaç kez çıkarız hep beraber sahil yoluna,
50km/saat yasal! hızla seyreder, diğer araçların UKOME ye trafiği şikayet etmesini bekleriz.
Aşağıya iki farklı UKOME kararı linki bırakıyorum.
Bunlardan birinde Motosiklet açık açık betimlenmiş.
Diğerindeyse Motosikletten bahsedilmemiş.
Motosiklet sınıfı belirtilmiş UKOME kararı örneği
Motosikletten bahsedilmeyen UKOME kararı örneği
Örnek olarak : Hacıosman bayırında motosikletle 70km/s süratle gittiğiniz için hiç kimse size ceza kesemez. UKOME kararında açık açık Motosiklet için 70km/s olarak kabul edildiği belirtilmiş.
İki saat önce Avrupa yakası, sahilyolu (Kennedy caddesi), Yedikule mevkiinde aldığım hız sınırı tabela fotoğrafı aşağıda.
Bu yola ait UKOME kararında Motosikletten bahsedilmiyor.
Hukuken 50km/s hızla gitmem gerek.
Vicdanen hızım otomobille aynı olmalı.
https://i.hizliresim.com/ekids8a.jpg
---------- Mesajlar birleştirildi - 18:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:17 ----------
@Ali Mert,
Nerede ceza yediğin önemli. Cadde bilgisi vermemişsin...
Yukarıda yazdım. Hacıosman bayırında kimse sana 70 le gittiğin için ceza kesemez.
İtiraz eder, %100 geriye alırsın.