Merhaba, tam bir saattir yazmaya çalışıyorum. Daha da detaylandırabilir, karış karış anlatabilirim gezeceğiniz yerleri ancak acil olarak elimden bu kadar.
Cümle, kelime ve yazım hataları oldu ise af edin.
Öncelikle İğneadaya gittiniz geçen hafta, o yüzden bu hafta kesinlikle öncelikle Kıyıköy.
Başlangıç noktanızı Çatalca olarak alıyorum. Muhtemelen gitmişsinizdir ama ben yine kendimce bir rota hazırlayayım. Bugün biraz melankolik bir havam var haberiniz olsun.
İlk olarak Alaiye Şehitliğine uğrardım, ardından Yalıköy tabiki bir çay/sigara yapılabilir (Zülfü Livaneli'nin Kardeşimin Hikayesi isimli kitabının geçtiği yer ben özellikle bu sebepten giderdim), Yalıköy'den Çilingöz Tabiat Parkına burada da yemeğinizi yiyip doğanın tadını çıkardıktan sonra Kıyıköy'e doğru sürerdim. Çatalca'dan burası yaklaşık 100 kilometre, küçük bir yer ama ben çok seviyorum. Aşıklar tepesine çıkabilirsiniz. Bir kilise vardı burada, bir bekçisi ve yıllardır hep aynı aga olabilir. Giderseniz eğer 2-3 lira bırakın kendisine. Korsan koyu vardı galiba birde buralarda. Akşam üste iki tane soğuk yapar denizin sesi ile uykuya dalınabilir. Uygun fiyata bir yer bulabileceğinizden de eminim.
(Kıyıköy’e gitmeden önce Kastro’da görülebilir)
Kıyıköy’den çıkış yaptıktan sonra mutlaka Vize’ye uğrayın, Vize Kalesi ve camileri (Küçük Ayasofya camii) yarım saatte gezersiniz. Vize ülkemizin cittoslow (sakin şehir) şehirlerinden biridir.Yola devam edersek eğer İğneada sapağını pas geçiyoruz. İğneada sapağının yanlış hatırlamıyorsam 1- 2 km uzaklağın da bir türbe var. Osmanlının ilk zamanlarından sekiz köşeli, Selçuklu mimarisinin kullanıldığı, merakınız var ise böyle şeylere durup görebilir. İnancınıza göre dua okuyabilirsiniz.
(İsterseniz buraya gelmeden Cehennem Şelalelerii de görülebilir.)
Türbeden çıktıktan sonra ilk durağım su şehri olan Kaynarca olurdu. Karnınızın açlığının durumuna göre Güveçte alabalık yiyebilirsiniz. Karnınız aç değil ise çay bahçesinde ayaklarınızı suya sokup çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Kaynarca’dan sonra ki ilk durağımız Kırklareli/ Merkez olur. Kırklareli Merkezde; Atatürk Evini (Selanik’de ki evi ile birebir aynı) , Ali Rıza Efendi Kültür Evini ziyaret eder, tam karşısındaki çay bahçesinde soğuk bir limonata içer, birde orada kolaç yapan teyzeler var onlardan üç tane kolaç alıp yerdim. Ardından Kırklareli merkezde İstasyon caddesinde bir tur atar. İsterseniz birde müze var orayı da gezerdim zaten böylelikle Kırklareli’nin gezilmesi gereken tüm yerlerini gezmiş olurum.
Buradan sonraki durağımız Edirne olur. Edirne hayallerimizin şehri, Selimiye karşılar, Edirne gezi yazılarını okuyun bence 1 gece konaklamalı ve bir tam gün buraya verilmeli. Hatta iki gün bile olabilir. Karaağaç’a, Balkan şehitliğine gitmeyi sakın unutmayın ve Selimiye'yi görmeyi. Sabahtan maneviyatı, akşam olunca da iki tane soğuk yaparsınız.
Ve Keşan, Trakya’nın başkenti
gezilecek neresi vardır bilmem, Erikli’ye bir gece uğrayabilirsiniz ya da Gökçetepe kamp alanına gidip, kamp yapabilirsiniz.
Keşan’dan sonra bence gidonu, Tekirdağ’a kırmak yerine Bolayır’a giderdim. Namık Kemal’in doğum yeri ve Rumeli Fatihi Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa’nın türbesi vardır. Şu ana kadar Trakya topraklarında gezdiğiniz yerlerin tamamını yanlış bilmiyorsam kendisi fethetmiştir.
Buradan sonraki durağımız Şarköy, Mürefte, Uçmakdere ve Tekirdağ, Burada sadece yolculuk yapın ve etrafı izleyin
Tekirdağ ‘da gezilecek yerlerimiz Rocochi Müzesi, Namık Kemal Evi, Etenografya Müzesi. Tekirdağ köftesi, yanına piyaz, peynir tatlısı ve Hayrabolu tatlısını mutlaka yemeyi unutmayın.
Tekirdağ üzerinden de feribot bulabilirsem Marmara adasına geçer, bir gece adada konaklar ve feribotla İstanbul’a dönerdim. (Ada çok sakin bir yer)
Daha da detaylandırılabilir.
Kısacası;
1 gece mutlaka Kıyıköy ‘de kalırdım.
Kıyıköy ‘de kamp alanları geceliği 50 TL, iyi bir araştırma yapılırsa geceliği 100- 150 TL’ye pansiyon apartta bulunabilir.
Edirne’de en az 1 gün
Edirne hemen girişte ömür kamping alanı var. Fiyatlar hususunda bir bilgim yok.
Telefon: 0549 456 66 87
Edirne öğretmenevi – 75 TL idi.
Edirne Orman Müdürlüğünün misafirhaneleri var. Ulaşabilirseniz bunlar ucuz olabilir.
1 gece gökçetepe tabiat parkı.
Edirne’nin Keşan ilçesi Saros Körfezi’nde bulunan Gökçetepe Tabiat Parkı, geniş çam ormanları ve tertemiz koylarıyla ziyaretçilerini adeta büyüleyecek bir güzelliğe sahip. Doğaseverlerin keyifli vakit geçirebilecekleri park alanı içerisinde çadır ve karavan kamp alanları, restoran, kafe, duş, WC ve plaj gibi yerlere sahip. Burası dalgıç ve dalış kulüplerinin de sıkça geldiği yerlerden biri. Doğa sporlarına oldukça elverişli bir yer olan Gökçetepe Tabiat Parkı, İstanbul’a da 2,5 saatlik bir sürüş mesafesindedir. Hafta sonu konaklamalı çadır kampları için düşünebileceğiniz ideal yerlerden biri.
Konumu: Sahil Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş, 24 saat sıcak su, Wi-Fi, restoran, market, kafe, manav, fırın, plaj, soyunma kabinleri, şezlong, şemsiye, zipline, macera parkı, tırmanma duvarı, çocuk oyun alanları, futbol sahası, paintball, okçuluk, atış eğitimi, mini golf, amfi tiyatro, ip parkuru ve otopark alanı.
Kamp Ücreti: Kendi çadırıyla gelenler 75 TL, karavan konaklama 100 TL, tente çadır konaklama 200 TL, kıl çadır konaklama 250 TL, bungalov oda konaklama 600 TL/günlük ve araç giriş ücreti 35 TL.
Telefon: 0506 864 07 28 – 0530 762 99 61 – 0543 373 22 63
https://www.gokcetepetabiatparki.com/
1 gece Marmara adası.
Tekirdağ – Marmara adası 70 TL
Konaklama ada da gerçekten ucuz eğer 30 Ağustosda gitmez iseniz.
Dönüş Marmara adası – İstanbullu olduğun için muhtemelen Yenikapı olur. İstanbul’a araçlı feribot var mı bilmiyorum.
İyi geziler. İnşallah gönlünüze göre güzel bir rota çıkartırsınız. Tekerinize taş değmesin.
Motosiklet özgürlüktür.