vandamme adlı üyeden alıntı
Ekipmansız motosiklet-scooter kullanımı.
Özelliklede sıcakların artmasıyla doğru orantılı şekilde artan bir durum. Kuryeler ve paket motorcularını kastetmiyorum sadece, zaten onların büyük çoğunluğu kaskı ceza yememek için takıyor. Özellikle dikkatimi çeken 50cc motosiklet kullanıcıları, çoğunda sadece yarım kask var, yada kasksız. Trafikte 50cc zaten başlı başına tehlike, ivmelenme desen yok, minicik lastikler üzerinde gidiyosun denge sıkıntı.
Bugün Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Eyüp taraflarında işlerim vardı, 100 motosikletli gördüysem 70'inde sadece kask vardı, kalanı kasksızdı, belki 5 kişide dizlik vardı. Yazlık kıyafetler nedeniyle bacak, diz, kollar, omuzlar çıplak durumda. Günlük kıyafetler tabi ki koruyucu değil ama kısa şortla düşmek ile kot pantolonla düşmek illaki fark eder.
Dün Tem otoyolunda ambulans emniyet şeridine girdi, hemen önünde 50 lik bir scooter, kullanıcısı bayan üzerinde sadece yarım kask var, kısa şort ve sıfır kol tişört ile kullanıyor. Yolda konumlanması o kadar yanlıştı ki, güvenlik balonundan haberi yok. Daha motoru dengede tutamıyor, ambulans sireni açınca sol şeride geçeyim derken şerit çizgisi üzerinde dengesini kaybetti sendeledi belli ki acemi. İyi de ablacım bu özgüven nedir?
Artçı olayı ise tam facia, %80'inde kask bile yok ve çoğu kısa şortla seyahat ediyor. Adam ufacık çocuğu önüne, eşini de arkasına almış hiç birinde kask dahi yok. Geçenlerde yaşadığım bir olay sonrası eşimin tüm ekipmanlarını ilana koydum, kötü bi şey olmadan buna bi son verelim istedim, olduktan sonra pişmanlık fayda etmiyor çünkü. Motorcuların, artçılarının canlarının kendilerine emanet olduğu bilincinde olmalı diye düşünüyorum. Kolay olmamalı bu kadar başkasının hayatının sorumluluğunu taşımak.
Işıklarda durduğumuz zaman motorcular genelde en önde, ışıkların dibinde konumlanır ya hani, o esnada diğer motorcuların bana bakışları cidden entresan geliyor. 150cc motorumda; Kask, Mont, Eldiven, Dizlik, Bot, full ekipman kullanıyorum her daim. Ki gerçekten çok fazla terleyen biriyim. İşkence oluyor ama tedbiri elden bırakmak istemiyorum. Ben onlara şaşkın gözlerle bakarken, onlarda bana; bu sıcakta bu kadar ekipman giydiğine göre, acemi herhalde diyorlardır...
Sizlerde şahit oluyorsunuzdur mutlaka; Neye güveniyor bu arkadaşlar pilotluklarına mı? çok mu iyi reflekslere sahipler? düşünüyorum, cevap bulamıyorum.