Pazartesi günü kargo zamlarıyla başlarız.
Yeni zam "dalga"sına hazır olun.
Pazartesi günü kargo zamlarıyla başlarız.
Yeni zam "dalga"sına hazır olun.
Ben bu kuşak olayını çok ciddiye almıyorum. Yani tamam var öyle bir şey ama bu bir genelleme.
X kuşağı diyorlar, Y kuşağı diyorlar, Z kuşağı diyorlar.
Şimdi herhangi bir gelişmiş ülkede yaşayan z kuşağı ile burada yaşayan z kuşağı bir mi?
Bu tip genellemelerin ciddiye alınması insanlar arasındaki sınıf farklarının üzerini örtüyor.
Şimdi uzaktan eğitim, dışarı çıkamamak vb. ile kafayı yemiş 14-15 yaşında, evde vaktini mecburen bilgisayar başında geçiren nispeten şanslılarla sanayide çırak olarak çalışan yine aynı yaştakilerin sorunları aynı mı? Değil.
Bizim kuşakta bile kimi pandemi nedeniyle kapanma diye göcekteki teknesine taşınıp orada kapanıyor ama bir yandan kalabalık metrobüsle ya da işyeri servisleriyle işine gitmek zorunda olanlar da var.
Yok neymiş X kuşağı daha rahatmış da şimdiki Z kuşağının işi daha zormuş. Bu rahatlıklar 68 hareketi ve devamındaki isyanlarla elde edildi. Madem rahatlık istiyor yeni kuşaklar da kaderlerine razı olmasınlar da isyan etsinler.
Bu konuda çok haklısınız hocam. Dünyada, özellikle batıda tanımlanmış olan x y z kuşakları tam olarak bizim kültürümüz ile örtüşmüyor.
Özellikle Amerika daki x kuşağı kayıp kuşak olarak adlandırılır. ikinici dünya savaşından sonra, ekonomik ve sanayi olarak altın çağını yaşayan ABD, üretimde büyük atılım yaptı. O zamana kadar ev hanımı olan kadınlar, kapitalizmin çağrısına uymak zorunda kalıp çalışmaya başladılar.
Özellikle 80ler ve sonrasında artık amerikada kadın ve erkek çalıştıgı için, yalnız başına büyüyen nesil x kuşağı olarak adlandırılır.
ülkemizde ise 90 larda ben çocukken, kadının çalışması hala ayıp demeylim ama tuhaf bir durumdu. (toplum açısından)
ülkemizde kadının ekonomide aktif yer almaya başlaması 2000 lere denk gelir.Tam rakamları bilmesemde, yine de ülkemizde çalışan kadın sayısının çok az oldugunu tahmin etmemek için salak olmak lazım. Hem kültürel hem ekonomik hemde çomarlık seviyemiz yüzünden.
Bir diğer husus ise, aile ve akrabalık ilişkilerimiz ve çocugumun tırnagı bile çizilecegine hapis hayatı yaşatır yine de başıboş bırakmam mentalitesi yüzünden zaten 2000 sonrası nesil bile hiçbir zaman amerika daki x kuşagının yaşadıgı ortamda yaşamamıştır.
Son söz; mantıken bizim ülkemizde x kuşagı hiç olmadı.
dadından yenmiyo
Bu konuda konusulacak cok sey var sadece karsi oldugum sey sudur. X'ten onceki kusak (adi ne olursa olsun, 1960 oncesi dogumlular diyebiliriz) zamaninda, formal egitim bugun oldugu sekilde degildi. Ortaokul sonrasinda sanat okullari (simdiki meslek liseleri) mezunlari iyi teknisyen, ogretmen lisesi mezunlari iyi ogretmen, universite mezunlari kendi dallarinda iyi meslek sahibi (mimar, muhendis vs.) oluyordu. Bugun baktigimizda bunlarin hepsinin yerle bir oldugunu gormek ve anlamak mumkun. Egitimde nicelik mi nitelik mi tartismasini tekrar tekrar getirebilirim ortaya. Vasat 100+ universiteden kac tane donanimli mezun bekliyorsun da iyi maas odenmesini bekliyorsun. Bunlar yillardir suregelen hukumetlerin bok ettigi Turkiye'nin sonucu, herhangi bir kusagin degil.
Muhtemelen, 1960'larda ortaokul mezunu olup memur olan insanlarin bilgi/ahlak/kultur birikimi su an universite bitirip memur olan cogu kisiden daha fazlaydi. Kissadan hisse egitim boyle gittikce Z'den sonraki kusak yiyecek ekmek bulamaz, en azindan Turkiye'de.
---------- Mesajlar birleştirildi - 18:36 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:14 ----------
Hocam senin yorumuna aciklama tam surada, arastirmacilar tarafindan da hak veriliyor diyelim.
https://youtu.be/xl-Wp1XvmCU?t=1625
Benim cb600f horneti satıp sıfır dominar250 alma gibi düşüncelerim vardı bu haberler dahada beni kamçılıyor
Motosikletler bile artik cok yakar oldu allah kolaylik versin hepimize
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)