Levent adlı üyeden alıntı
Güvenli sürüş tekniklerine göz attığınızda göreceğiniz bazı maddeler söz konusudur.
Örneklemek gerekirse,
- Gözlem
- Keşif
- Hız
- Vites
Dolayısı ile motosiklet ile sürüş yapmak, sürekli bir akışı takip etmekten geçer, ve daima tekrar eder. Eğer sürüyorsanız, sistematik bir şema içerisinde olmalısınızdır. (Hataları en aza indirip, daha çok yaşamak için)
Sistemin gereksinimlerini yerine getirdiğiniz sürece, her şeyin farkında olacaksınız, olmanız gereken yerde, olmanız gereken hızda, ve olmanız gereken viteste olacaksınız, ve sorduğunuz sorunun hükmü kalmayacak aslında.
Finale gelecek olursak,
Yolda gidiyorsunuz, 6. vitestesiniz ve durmanız gerekti. Yapmak istediğiniz tek şey DURMAK ise, burada alınacak tek bir aksiyon vardır. Debriyajı çekip, dozajlı bir şekilde sadece fren yapmak. Durduktan sonra da tek tek vites boşa gelene kadar kolu aşağı çekmektir, bunun hiç bir şekilde hiç bir zararı yoktur. Motosiklet şanzımanı sıralı olduğu için, diğer arkadasların da belirttiği gibi 5-10 cm ileri geri yapmanızı gerektirebilir. (Dişlilerin birbirine geçmesi için uygun aralığa gelmesi gerektiğinden ötürü, geçmemesinin sebebi ise, iki dişlinin birbiri ile çakışabilmesidir)
İş burada fren yapmaya geldiğinde çeşitli yorumlar da oluşmakta, işte motor frenini kullanmanın daha hızlı durmaya yardımcı olacağı gibi, fakat işin teknik boyutunu kafanızda oturttuğunuzda, zaten debriyajı çekip, salt fren yapmanın en hızlı durma methodu olduğunu anlayacaksınızdır. (Eskiden ben de motor freni ile fren yapmanın daha yararlı olacağını savunanlardan idim mesela.)
Son olarak yine arkadasların belirttiği gibi, motosiklet belirli bir hızda ilerlerken, debriyajı çekip, çata pata 1 vitese indirip debriyajı salmak, yapılabilecek en büyük hatalar arasındadır. 1 vites dişlisi, o anki hızı karşılayamayacağı için, binbir türlü senaryolara yol açar, (Hızın yüksekliğine bağlı olarak) bu tekerleğin kilitlenmesi ile başlayıp, şanzımanı dağıtmaya doğru bir yoldur. Tabi bu süreçte siz ve motosiklet genelde ayrı noktalarda olursunuz.
Eğitim alın, alamıyorsanız, bol bol okuyup, videoları izleyin.