Eldiven konusunda doğru bilinen çok fazla yanlış var. Bunların başında bilek koruma konusu geliyor.
Sanılanın aksine bileğin kırılması ile bileğe kadar korumalı eldivenlerin çok da ilgisi yok. Yani bilek korumalı eldivenlerin bilek kırığını engellemesi gibi bir durum çok da söz konusu değil.
Bilek kırılmalarının ana nedeni bileğe uygulanan aşırı ve beklenmedik yöndeki kuvvetlerdir. Hemen herkesin bunun farkında olduğunu biliyorum, peki neden yazdım dersiniz?
Bileğe kadar olan bir eldiven düşünün. Şimdi yukarıda bahsi geçen kuvvete bu bilek koruma kısmının ne gibi bir darbe emme/sönümleme etkisi var? Neredeyse hiç. Bilek korumalı eldivenlerin amacı; açısal sınır noktalarına ulaşmayı engelleyerek bundan kaynaklı kırılmaları önlemeye çalışmak (bunu yapabilmesi için çok sınırlı ve katı bir esneme alanı olmalı), yapısı gereği yağmur ve soğuktan korumada başarıyı arttırmak, sürüklenmelerde montun sıyrılarak bilek kısmının açılması sonucu oluşabilecek kazaları azaltmak, sürüklenme etkisi ile eldivenin kendiliğinden çıkmasını daha da zorlaştırmaktır (ki açıkçası henüz kısa tip eldivenlerde dahi çıkanı görmedim).
Peki bizim bileğimizi kırılmalardan koruyan nedir? Eldiveninizdeki çok küçük bir kısım. Eldiven alırken özellikle dikkat edilmesi gereken yegane yer. Hemen hiç kimsenin önemsemediği hatta birçoğumuzun farketmediği o alan. Bahsettiğim kısım; eldiveni giyip avcunuzu kendinize çevirdiğinizde eldivenin iç+alt kısımda kalan kısmı. Şaka gibi ama bilek kırılmalarını önleyebilecek tedbir sadece o kısımdadır. Alta bir resim ekliyorum.
https://images-na.ssl-images-amazon...._AC_SX425_.jpg
Eldivenin iç kısmında, sol alttaki alana (3 top şeklinde görünen kısım) dikkatinizi çekmek isterim. İşte bilek kırığından bizi koruyan kısım burası.
Bu bölgenin imalatında iki temel seçenek bulunur. Birincisi Bumper(Tampon), ikincisi Slider(Kaydırıcı). Üretici bunlardan birisini tercih eder, eldiven buna göre üretilir.
Bumper tercih edilmişse; eldiven darbe esnasında şoku emerek sizi kırıktan korumaya çalışacak demektir. Açıkçası bu benim çok tercih ettiğim tip değil. Nedenine gelirsek, sadece belirli düşük kuvvetlerde etkilidir. Bakıldığında yumuşak bir tampon kısmını andırır yapıdadır.
Slider tercihimdir. Bu tipte; o kısımda tercihen plastik, polikarbon, metal alaşımlar gibi daha sert malzemeler kullanılır. Saçma geliyor değil mi? Neden katı ve darbeyi doğrudan ileten tip tercihim olsun ki? Cevap basit.
Bumper darbeyi sönümler ancak kaldırabileceğinin üzerindeki yüklerde kalan kuvveti olduğu gibi bileğe iletir. Slider ise darbeyi neredeyse hiç almaz çünkü genel motosiklet sürücülerinin düşüş şekli 90 derece yere dik açıyla değildir, belirli bir açıyla ellerinin üzerine düşerler. Eğer Bu darbeyi yere tutunup sönümlemek yerine sadece üzerinde kayarak atlatırsak bileğimize düşen kuvvet çok daha az olur. Bunu internet videolarında sıklıkla gördüğünüz, binadan binaya veya yüksekten atlayan insanların yere yuvarlanarak düşmesine benzetebilirsiniz. Buradaki doğrusal kuvvetin şekli ve yönü değiştirilerek bedenin kaldırabileceği seviyeye çekilen momentum kişinin durumu hasarsız olarak atlatmasını sağlamaktadır.
Tercih edilmesi gereken eldiven (Tabi bulabilirseniz+Bütçeniz el verirse) bilek korumalı, bumper üzerine slider uygulanmış kanguru derisi ve karbonfiber destekli bir eldiven olmalı.
Eldiven için sanırım yeterli cevap olabilmiştir. Bu da sıkılmayıp okuyan arkadaşlar için benden küçük bir bilgi paylaşımı olsun