Haaaa ona hiç dikkat etmeden patır kütür almışım ben. Ülkeyi değiştirince evet vergiyi çıkarıyor.
Haaaa ona hiç dikkat etmeden patır kütür almışım ben. Ülkeyi değiştirince evet vergiyi çıkarıyor.
Yukarıdaki bazı bilgiler doğru, bazıları yanlış. Toparlayayım. Gerçi her zamanki gbi çöpe gidecek ama olsun.
AB mevzuatına göre AB'den AB dışına bir mal satıldığında KDV alınmayabiliyor (Alınması komple mi yasak, yoksa öyle bir hak mı tanınmış, tam bilmiyorum). Ama sanırım bunu belgelemeleri gerektiği için her site uygulamıyor. Her neyse, FC-Moto bu mevzuatı uyguluyor.
1-Site standart olarak Almanya fiyatını gösteriyor (Emin değilim ama %18 diyelim). 100 avroluk ürün 118 avro olarak gözükür. AB dışından sipariş ettiğinizde 18 avroluk KDV'yi tahsil etmez. Ödeme sayfasında 100 avro + kargo fiyatını görürsünüz ve ödemenizi yaparsınız.
Ürün gümrüğe geldiğinde 100 avro üzerinden %18 (AB için) gümrük vergisi hesaplanır. 18 avro karşılığını kargo firması aracılığıyla ödersiniz. Gidip de Almanya'daki KDV'yi dahil edip onun üstünden %18 hesap etmezler. Yani 118 avro değil, ödediğiniz 100 avro üzerinden hesaplanır gümrük vergisi.
2-Ödeme para birimine geçelim. Bazı siteler para birimi seçmenize olanak tanır. Burada TL seçtiğinizde mağaza gerçek anlamda sizden TL tahsil etmektedir. Bunu hesaplarken de Türkiye kurunu değil, kendi ülkesindeki banka veya aracısına göre ayarlar. Sonuçta adam eline geçen TL'yi bozdurduğunda tam olarak avro fiyatını karşılaması gerekiyor. Bu hesaplamada kredi kartınızın ait olduğu Türkiye'deki bankanın hiçbir rolü yoktur ve bu ödeme de kredi kartı ekstrenize saf TL olarak geçer. Ve buradaki TL her zaman döviz üzerinden aldığınızda ödemeniz gereken miktardan fazla çıkar. Onun için, ne yapın edin yurtdışı alışverişte TL olarak ödeme yapmayın.
Ödemeyi döviz olarak seçtiğinizde iki olasılık çıkıyor.
a-Yukarıda arkadaşın anlattığı gibi, döviz hesabınız varsa ve kredi kartı para birimini o dövize çevirirseniz, harcama ekstrenize doğrudan o döviz şeklinde yansır. Yalnız kredi kartı biriminizin ve harcama biriminizi aynı olması lazım. Kredi kartı USD ve harcama avro ise bu sefer bankanız avroyu kendi çapraz kurundan USD'ye çevirir.
b-Kredi kartı para biriminiz TL ise olay şöyle oluyor. Her kartta aynı mı, veya değiştirilebiliyor mu bilmiyorum, ama her kartta varsayılan bir döviz birimi var. Mesela bizde hangi para birimiyle alırsak alalım banka nihai olarak USD üzerinden kur hesabı yapıyor. USD ile alırsak USD olarak yansıyor, avro (veya başka bir para birimi) ile alırsak USD'ye çevirip yansıtıyor. Neyse, bizim kartın alternatif döviz birimi USD. FC-Moto'dan alışveriş yapacak olsak banka bunu önce provizyona alıyor, sonra harcamayı kesinleştiriyor. Bunu yaparken önce avroyu kendi kurundan USD'ye, sonra USD üzerinden de yine kendi kurundan TL'ye çeviriyor. Ekstrede hem avro fiyatı, hem USD olarak eşdeğeri, hem de TL'ye çevrilmiş hali gözüküyor. Banka ödemeyi kesinleştirdiği an kur sabitleniyor. Banka ödemeyi ayın 1'inde provizyondan çıkarıp kesinleştirmiş olsun. Hesap kesim de ayın 15'inde olsun. Sizin ödeyeceğiniz kur ayın 1'indeki kurdur. Arada geçen 15 günde kur inmiş, çıkmış, fark etmiyor.
Bu arada şöyle ilginç bir şey başımıza geldi. Bankalar otomatik olarak yurtdışı harcamayı kartın alternatif döviz kuruna çeviriyor dedik ya, bu her döviz için geçerli ve bunu otomatik yapıyor. Mesela yurtdışından TL üzerinden alışveriş yapmıştık. Sistem bunu yurtdışı alışverişi gördüğü için önce TL'yi USD'ye, sonra tekrar TL'ye çevirmişti. Çift kur dönüşümü yapıldığı için gereksiz fazla borç çıkıyor ama bankayla iletişime geçince fazlalığı iade ediyorlar.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)