Altuğ Aktaş adlı üyeden alıntı
Herkese selam, güncel konuşmanın dışına çıkacağım bu yazıda.
Bugün başıma gelen bir olayı sizlere kısaca aktarmak istiyorum.
Sizlerin hem fikrini almak, hem de RM5 kullanan başka arkadaşlarda da aynı durum var mı yoksa benim motora özel bir olay mı çözmek istiyorum.
Rodajdan ötürü motoru hiç sıkıştırmadan kullandım, bugün son gazları görmek nihayet nasip oldu.
Ancak 105'i geçtikten sonra, 110'a doğru gelirken, o arada bir yerde başlıyor bu olay.
Arka fren kolu bayağı boşa düşüyor, neredeyse dibine kadar sıkıyorsun ve herhangi bir hissiyat yok.
Sanki fren boşalmış gibi. Freni sıkıyorsun ama fren kolu yumuşacık, rahatlıkla sıkılıyor.
Yalnızca en sonunda, neredeyse dibe gelince, ufak bir fren hissiyatı oluyor ama var ile yok arası.
Yavaşlayınca ise, yani 100ün felan altına inince düzeliyor, fren normal sertliğine geri dönüyor, sanki 1 saniye önce hiçbir şey olmamış gibi.
Ve eğer ki yavaşlarken freni salmazsan, aynı seviyede sıkılı tutarsan, aynı gevşeklikte kalıyor ne kadar yavaşlarsan yavaşla.
Ama bıraktığın an düzeliyor, eski haline geri dönüyor eğer ki yavaşlamış isen.
Fren hidroliğinde bir azalma söz konusu değil, bu hızlarda deneme yaparken özellikle hidroliğe baktım, anlık bir düşme etme yok, olduğu gibi hep aynı seviyede.
Bir kerelik olmuş bir şey de değil, 3 kere denedim, her defasında oldu bu olay.
İşin komik yanı, bu sebeple kaza yapabilirdim.
Sağ şeritteki araba önüme geçti ve ben arka freni kullanamadım, bu şekilde farkettim.
İlk anda fren patladı (gibi bir şey oldu) sandım ve gerçek anlamda korktum, yüzüm kireç olmuştur kesin.
Bu bir hata mı? Sizlerde de var mı? Yoksa bir mühendislik olayı mı? (Ne alakaysa)
Farklı motorlarla tecrübesi olan biri olmadığım için, bu olayın mantığını anlayamadım.
Görüşlerinizi bekliyorum, herkese de dikkatli olmasını rica ediyorum.
Son hızlarda ciddi anlamda kaza sebebi olabilecek bir olay.
Selamlar