Hocam biraz ekonomi bilmek gerekiyor. Ben okulda isletme ekonomisi aldim yani mikro ekonomi sayilir, makro ekonomiden anlamam. Ama basitce;
- Bir seyin fiyatinin yukselmesindeki en buyuk etkenlerden biri arz-talep dengesidir. Dolar icin de bu gecerli, dolarin dusmesi icin piyasada dolarin cok olmasi gerekiyor. Ama yastik altindakileri TL'ye cevirmek mantikli degil, piyasada dolar olarak olmasi gerekli TL olarak degil.
- Ulkeye dolar girebilmesi icin yatirim gerekli, cunku bu ulkenin tek cikisi uretim. Uretim icin de yatirim gerekli.
- Yabanci yatirimcinin gelmesi icin kar edecegini bilmesi gerekli.
(Bu konuda Prof. Dr. Ozgur Demirtas'in 1 dolar = 2.60TL iken bir yorumu var.
"Şu anda dolar 2.60. Ben 2.60'tan gireceğim 1 milyon dolarım var. 2.6 milyon TL'ye denk gelir. Bunu yatıracağım Türkiye'ye yüzde 10 alacağım. Seneye 3 olacak bu bütüm aldığım getiri alıp çıkmak zorunda kalacağım. Ben bunu biliyorsam böyle bir ülkeye niye gireyim?")
- Yabanci yatirimci ayrica sallantida bir ekonomiyi, surekli degisen ekonomik dengeleri sevmez. Bizden farkli olarak uzun vadeli ekonomik planlar yaparlar, gunu kurtarmayla ugrasmazlar.
- Sallanan ekonominin en buyuk sebebi siyasettir. Bizim ulke gibi siyasetin, gunluk gundemin her saat degistigi, dansoz gibi kivirmalarin oldugu bir ortamda ekonomi rayinda gitmez.
Ozgur hocanin 2017'de konuyla ilgili tweet akisi.
https://twitter.com/ProfDemirtas/sta...40828150919169
Ozgur hocanin 2017'deki yorumuyla ilgili video.
https://www.youtube.com/watch?v=3eHYlpbJC9E
Basitce sunu diyor bir demecinde;
"Kısa vadede Merkez Bankası bağımsızlığı, sert ve beklenti üstü faiz kararı, azalan toplumsal kutuplaşma, artan kucaklaşma, uzun vadede ise eğitim reformları (en radikalinden), kurumlarımızın bağımsızlaşması, artan Ar-Ge bütçeleri, özgürleşen bireyler.. Türkiye'yi ve içinde yaşayan bizleri rahat ettirecektir."
Cankiri'nin yastik altindaki dovizi TL'ye cevirmesi hic bir ise yaramaz kisaca, o doviz ekonomiye katmak icin TL'ye cevrilip piyasaya surulse bile kisa surede biter, hic bir ise yaramaz.