yürekçe adlı üyeden alıntı
Aslında şu an çok uzak görünüyor.
2006 da, cbr 125 5500tl filandı, 2500tl ye mct250 alınabiliyorken, ben 1700 tl ye tanesi 54tl den 17 tane çeyrek bozdurup 125 lik çinlimi alabilmiştim.
Daha sonra fiyatlar birbirini neredeyse yakaladı.
Bence, şu anda vergi sistemi yüzünden ve distribütörlerin de öngörü ve korkusundan hakkıyla motosiklet modelleri eskisi gibi yok, gelmiyor.
250 cc de
Twister ( 2004 den sonra cbf 250 oldu )
Ybr 250
Crf 250
Klx 250
Ninja 250
Gs 500, cbf 500, er-5, kle 500, klr...
Er6n/f, wersys... Saymadığım daha bunların üç katı vardı
Şimdi ise r25, mt 25, x max, cb 250, ns200, dominar, nk250..
3 sene önce bmw 800cc ler 50 bin ve hayal iken, şimdi x max ve dominar ug 50 lere dayandı.
Avrupa şöyle bir açıkgözlülük yaptı aslında;
Çin ürünleriyle fiyatta rekabet edemefi bizim gibi ülkelerde ve avrupa birliği giriş(!) kurallarına euro 3-4 normları getirildi.
Ee bu da katalizör ve abs gibi, yine bosh marka misali almanya gibi ülkelerde vardı ve bunlar ciddi maaliyet oluşturdu.
2-3 sene önce, ikinci eli 5-7 bin olan cbf150 ya da ybr 125 ile, sıfırı 5-6 bin mondial drift ile yarışmak durumundayken euro 3 ve abs zorunluluğu ile fiyat farketti ve ybr 125 ve cbf 150 fiyat olarak 20 bine dayandı. Buna mukabil çinliler de, donanımla beraber fiyat olarak yükseldi ve makas yine çok açılmadı. Daha sonra da döviz kuru bahane edilerek yapılan zamlar ve üretmeden, üreticiden daha çok kazandıran vergi politikası da ( özellikle 250cc ) eklenince ortaya bu durum çıktı.
Bir arkadaşım ise, altın ve dövizin durumunu öngörerek 20 bine sattığı motorun parasıyla 600 tl den altın alıp beklemeye başladı. Onun gibi davranan çok kişi olunca, tıpkı 3-4 sene içinde düşen satışlar ve pandemide daralan ekonomi açılsın diye otomotiv ve beyaz eşya sektörü baskı yapınca tekrar bir ötv yahut vergi affı gelir ve alabilirlik artar diye düşünüyorum.
E tabii bu en az 12-18 aylık öngörüm..
Daha da kötüye gidebilir ama dipten sonrası geri yukarı çıkmaktır. Çünkü, bu döngü daha önce 2 kez tekrarlandı.
Aksi halde vergi alabileceği yedek parça satışo dahi kalmayacak maliyenin elinde..
Nacizâne..