Hadi bakalım cesaretin varsa yaz diye diye kendime bisürü telkin verdim ve yazıyorum.
Kazanın sebebi videoyu çeken arkadaş!
Dur yahu çok sert oldu.
Tamam motorcu hızlı.
Kamyoncu karşı şeride geçip dönüş yapıyor.
Ama!
Video çeken arkadaş düz şerit yani sollamanın yasak olduğu yerde sollama yapıyor.(Önemli değil orda tehlikeli bir durum olmuyor)
Daha sonra kesik çizgi başlıyor.
İster gidiş geliş ister bölünmüş yol olsun yapması gereken sol şeridi boşaltmak.
Orası ne kadar hızlı gidersen git sana ait değil.
Kullanıp şeridine döneceksin.
Ama videoyu çeken arkadaş kamyon önünü kapattığı halde ısrarla sol şeritte kalmaya devam ediyor.
Kazayı yapan arkadaş zannedildiği gibi sol şeridin solundaki küçük alandan gelmiyor.
O da arkadaşı gibi aynı yerde yani sol şeritte seyrediyor.
Dış şeride kaymasının sebebi videoyu çeken arkadaşın sol şeridi kapattığı gibi sürekli daha sola gitmesi.
Yani videoyu çeken elemana odaklanıyor.
O anda dikkati arkadaşına çarpmamak üzere yoğunlaşmış durumda.
Kamyonu belki görmüyor bile.
Sağ salim önündeki motosikleti geçse kamyona odaklanacak ama buna zamanı olmuyor.
Çünkü tepki koyamayacağı bir hızda.
(
Bu tepki koyamayacağı hız meselesini daha sonra hatırlatın açalım.)
Çünkü bir çok motosiklet sürücüsü aynı hız ve durumda o motosikleti kamyona çarpmaktan kurtarabilir, ya da daha yavaş çarpabilirdi.
Kısaca videoyu çeken motorcu hem sol şeridi işgal ettiği gibi sürekli sola kayarak arkadaşının önünü kapatıyor.
Gereğinden fazla hızlı olan arkadaşı sağından geçmek yerine solu tercih edince olanlar oluyor.
Şimdi kamyoncunun girdiği alanın girişinin o şekilde olması kamyoncuyu haklı yapmıyor.
Normalde ileride uygun bir yerden dönüş yapıp öyle girmesi gerek.
Ama hepimiz onun yaptığını yapardık bu da başka bir gerçek.
O yolu o şekilde yapan arkadaşlara da laflar hazırladım.
Tabi tüm bunlara rağmen kazanın nedeni kontrolsüz hız.
Yani hepiniz haklısınız ama detaylara dikkat!
Siz arkadaşınıza bunu yapmayın.
Sol şeridi işgal etmeyin.
(Dipnot:
Yazdıklarım yarın sabaha kadar geçerli. Yarın ayık kafayla tekrar izleyip fikir değiştirme ya da itirazlarınızdan etkilenip afferin lan çocuklara kafaları çalışıyo valla deyip sizin yazdıklarınıza katılma ihtimalim var baştan söyleyeyim)