Dikkat! Garanti Aldatmacasini Engelleme Yollari
Reklamlar
-
25 Ağustos 2006, 17:25
Öncelikle bu yazı Benimde siznde yaşadığınız yada yaşıyacağınız sorunlara ışık tutmak amacıyla kaleme alınmıştır.
Diyelimki bir motosiklet aldınız 2 yıl garantili ve sıfır.Bu motoru teslim aldınız ve kullanmaya başladınız. Derken km bakımlarını yaptırmanız gerekiyor garanti koşullarına göre. Şimdi burada dikkat etmeniz gereken bir konu var. Gittiğiniz teknik servis size gerekli bakımı yapıyormu? Yapıyorsa bunu belgeliyormu? Yapıyorsa belgelemekte tereddüt yaşanmaması gerekiyor. Yapmıyorsa belgelemeye yan çızecektir doğal olarak. Birde Servis İşçilik ücreti, parça ücreti, yağ ücreti vs ödeme alıyormu? Alıyorsa karşılığında bir alındı belgesi makbuz vs veriyormu? Vermiyorsa kuşkulanmaya başlayın bence... Garanti belgeleri ve garanti bakımları, ayrıca garanti süresi içinde olabilecek her türlü arızanın giderilmesi Tüketiciyi koruma kanunu ile güvenceye alınmıştır. Bu yasa ile ilgili yorum aşağıdadır.
Bakın arkadaşlar... Kalite kavramı farklı bir şey marka kavramı farklı birşey... Yaşlı olanlar hatırlarlar... Arçelik marka motosikletler vardı bir zamanlar... Şimdi yok... Koç niye motosiklet piyasasına girmedi?...Dünya markası olmak o kadar kolay değil.... Bunun bedelleri var... Araştırma Geliştirme birimi oluşturacaksın... Pazar Araştırmaları yapacaksın... Diğer firmaları izleyeceksin... Onların boş bıraktığı alanları bulacaksın... Daha sonra Ürünü satmak yetmiyor... Ürününe sahip çıkacaksın...Teknik Servislerini motorun özellikleri tekniği üzerinde eğiteceksin... Kullanıcının sorularına net cevap vereceksin... Çözümcü olacaksın... Her müşteriyi memnun etmek zordur ama başaran firmalar dünya markası olmuşlardır... Boch mesela... Teknik servislerini denetleyeceksin... Eğer müşteri garanti süresi içinde bir bedel ödüyorsa...Ayrıca 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma yasasının 15,maddesine riayet edeceksin...Ticari Reklamlar ve ilanlar ile ilgili Madde 16 ya uyacaksın...Şu an Mondial'servislerinin uygulamaları ayni yasanın Madde 13'üne aykırı... Yasanın 13. Maddesi aynen Şöyledir..." Madde 13 .) İmalatçı veya İthalatçılar İthal ettikleri veya imal ettikleri ürünler için Sanayi Bakanlığınca onaylı Garanti Belgesi Düzenlemek zorundadır.Mala ilişkin faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesini tekamül(oluşturarak) ettirerek
Tüketiciye verilmesi sorumluluğu, Satıcı, bayi veya acentelere aittir. Garanti Süresi malın tesliminden itibaren 2 yıldır. Ancak Bazı malların garanti şartları Bakanlıkça başka bir ölçü birimince belirlenebilir.
Satıcı Garanti belgesi kapsamındaki malların garanti süresi içinde arızalanması halinde İşçilik Masrafı, Değiştirilen Parça Bedeli, yada Başka herhangi bir ad altında başka bir ücret talep edilmeksizin tamir ile yükümlüdür.
Tüketici Onarım hakkını kullanmışsa garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arzetmesi veya tamir için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün olmadığı anlaşılması halinde 4. Maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir.Satıcı bu talebi red edemez.Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda Satıcı, Bayi, Acente, İmalatçı - İthalatçı müteselsilen sorumludur.
Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı hareketi halinde 2 ve 3 fıkra hükümleri kapsamı dışındadır.
Bakanlık hangi sanayi mallarını garanti belgesi ile satılmak zorunda bulunduğunu ve bu malların arızalarının tamiri için gereken azami süreleri Türk Standartları Enstitüsünün görüşlerini alarak tesbit ve ilanla görevlidir.
İşte madde 13 ve işte mondial servislerinde alınan İşçilik paraları vs adındaki uygulamalar. Şimdi sen daha yasal sorumluluklarını yerine getiremiyorken, Elin Çinlisine kaliteyi nasıl öğretiyorsun diye sorarlar....Motoru aldığm günden bu yana Teknik Servislerle olan mücadelem arızalara verilen 25 günlük yada 15 günlük zamanlardı. Ki daha motoru teslim alırken 10 YTL yağ parası bayıldık... Şimdi bu motorlar yağsız mı teslim edilir ki yağ parasını tüketiciden talep ediyorlar... Kaç kere bakıma getirdiğimde 15 YTL yağ parası ödedim... 2000 KM bakımında 40 YTL ödedim...Birde düşünün ki Motor 5000 km olmuş Hava filtresini ellememişler bile... Sıkılacak vidaları sıkmamışlarki motordan vidalar dökülüyor... iki kere eksoz susturucusu patladı... Mafsalları sıkmamışlar.(Arka tekeri Çatıya bağlayan parçalar) Daha aldığım gece fark ettim Arka çamurluğun vidaları noksandı... Bunları yaşadığım için sürekli Uyarı durumundayım.... Motora tedirgin biniyordum bu sefer nerden arıza vecek diye... Ama Adana'nın Karataş ilçesinde bir mondial servisi ustası Serhat Usta sayesinde şimdi rahatım... Çünkü bu kadar adamın içinde Serhat Usta farkına varabildi Hava filtresinin hiç ellenmediğinin... Düşünün ki Hava filtresi ne kadar önemlidir?Düşünün ki bir motosikletin motor aksamı ve gaz sistemi fren sistemi ne kadar önemlidir? Motosikletinizde oluşan bir arıza yüzünden kaza yapma olasılığınız artarmı artmaz mı? Bilgisizlik ve cahillik en kötü kavramdır. Haklarımız konusunda bilgili olursak o zaman İthalatçılar, Teknik servisler istedikleri gibi at oynatamazlar. Bizleri kazıklayamazlar...Tekrar soruyorum garanti süresi içinde para ödeniyorsa ki bu servisin insafına kalmış bir şey O zaman niye garantili birinci el alalım. 2 el bir motor alıp bakımını yaptırmak daha ucuza malolur...Bir düşünün bakalım O makinalara harcadığınız servis paralarını da makinanın satış fiyatına eklerseniz 2. el de daha iyi makina alamazmısınız?
1.)Sizin teknik servisinizde ücret talep ettiğinde Fatura Fiş yada makbuz isteyiniz.Çünkü elinizde bir belge olursa iddialarınızı ispatlar ve hakkınızı söke söke alırsınız. Bir vakit bulduğumda size garanti ile ilgili başka ayak oyunları ile ilgili bilgilerde sunacağım. Gelelim engelleme yoluna...
1.) Teknik Servise Ücret ödüyorsak, Bu ödemenin karşılığında belge düzenletmek en tabii hakkımız. Düzenlemeyeni de ilgili kurumlara bildirmekte haklarımızdan bir tanesi...
2.) Eğer Motorun arızası giderilirken ki bir çok sitede servislerin motorun canına okuduğunu okuyor çevremizden duyuyoruz. Servis işini doğru ve yasal yapıyorsa istenen belgeyi hemen düzenleyip verecektir. Tersi ise zaten çamura yatacaktır ki... Bu durumda ilgili mercilere şikayetinizi korkmadan yapın.
[B][I][COLOR="Red"]Yanlışlarıyla Mutlu olanları, Doğrularınızla Rahatsız etmeyiniz...[/COLOR][/I][/B]
Reklamlar
-
25 Ağustos 2006, 17:48
Çok güzel konuya değinmişsin ellerine sağlık.
A ROSE İS FOR A DAY BUT MY. LOVE TO YOU İS FOREVER!
-
25 Ağustos 2006, 17:49
evet haklısın benım makıne 7500 oldu ve bu gune kadar hıcbır belge almadım
hayır aklıma dakı gelmedı ama bugun yarın bakıma gıdecegım o zaman konusacagım ve bırde bısıy sormak ıstıyorum sıze ben kendı yagımı kendım alp degıstırmek ıstıyorum bu ımkan sunulmusmu bıze acaba evet anlıyorum bakımından ve pek cok yerınıde kendım ellıyorum saten far park fren lambası vsgıbı basıt yerler yanı onu dıyecektım kendım degıştırırım 750 gr yag alıyor ama 15 ytl yag parası ve 10 ytl degısım ucretı bu ne yaaa ucurum para 5 dakıkada bu konuda benı bılgılendırırsenıs sevınırım
sımdıden teşekkurler
-
25 Ağustos 2006, 17:57
serkanADH13 adlı üyeden alıntı
evet haklısın benım makıne 7500 oldu ve bu gune kadar hıcbır belge almadım
hayır aklıma dakı gelmedı ama bugun yarın bakıma gıdecegım o zaman konusacagım ve bırde bısıy sormak ıstıyorum sıze ben kendı yagımı kendım alp degıstırmek ıstıyorum bu ımkan sunulmusmu bıze acaba evet anlıyorum bakımından ve pek cok yerınıde kendım ellıyorum saten far park fren lambası vsgıbı basıt yerler yanı onu dıyecektım kendım degıştırırım 750 gr yag alıyor ama 15 ytl yag parası ve 10 ytl degısım ucretı bu ne yaaa ucurum para 5 dakıkada bu konuda benı bılgılendırırsenıs sevınırım
sımdıden teşekkurler
Tabii ki yağını kendin değiştirebilirsin? Bunun bir etkisi olmaz Sadece Önemli olan Bunu yaparken kullanma kılavuzuna uygun hareket etmek gerekir.
[B][I][COLOR="Red"]Yanlışlarıyla Mutlu olanları, Doğrularınızla Rahatsız etmeyiniz...[/COLOR][/I][/B]
-
29 Ağustos 2006, 15:05
Sanırım herkes...
Bu topik pek ilgi çekmedi... Zannederim herkes halinden ve GARANTİ(!) sinden memnun. Galiba koskoca Türkiye'de bir ben memnun değilim. Neyse Ben üstüme düşeni yaptım. Tüketicilerin vurdumduymazlığı sayesinde isteyen istediği gibi düzen kuruyor. Eeee ne demiş atalarımız "Güneş çarığı sıkmayınca, çarık ayağı sıkmaz."
-
29 Ağustos 2006, 15:21
Bence çok önemli bir topik eline sağlık. Bu şekilde bir sürü para alıyorlar.
-
29 Ağustos 2006, 15:34
Bilgiler için teşekkürler.
Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı. Alphonse Karr
-
30 Ağustos 2006, 10:45
ellerine emegine saglık abicim usanmadan bütün yazdıklarını okudum ve gerçektende haklısın....
Bende kendi yagımı kendim değiştiriyorum.. 3000 km bakımına sokmam gerek ama adamlar 45 ytl para istiolar... cıkarsa cıksın ben kendi motorumun bakımını kendişm yaparım... Hemde en iyi şekilde.. Servisdeki cocuktan da cok daha fazla bilgim var benım. Tabi motosiklet net sayesinde ;)
Kurus para vermeyecem...
Binlerce Kilometre Bile Tek Bir Adımla Başlar...
-
Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Servis, garanti kapsamındaki tamiri firmaya fatura etmeli ancak, bizim servisler hem firmadan hem de mal sahibinden para talep etmekten çekinmiyorlar.
[COLOR="Blue"]Ne Kadar Yükseğe Çıkarsan, O kadar Yüksekten Düşersin. [/COLOR]
-
garantiden yapılacak bi işlemin ücreti kesinlikle müşteriye yansıtılamaz.garantiden değişecek parçalar ve sarf malzemeler(yağlar v.b)distribitör tarafından karşılanır.servise parça karı olmadan değişmesi söylenir.servis işcilik parasını alır,parçayı distribitör servise gönderir.buda servisin işine gelmez bazen.yani hem parçadan kar edip hemde işçilik almak varken niye sadece işçilik ücretiyle yetinsin
-
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler