Sıkışmış vida civata nasıl çıkarılır. Bilgisi olanlar yardım lütfen. Zincir gergi civatası sıkışmış durumda daha fazla zorladığımda kırılma riski var nasıl açabilirim. NOT: Passökücü kullanıldığı halde açılmıyor, farklı alternatifler lazım.
Sıkışmış vida civata nasıl çıkarılır. Bilgisi olanlar yardım lütfen. Zincir gergi civatası sıkışmış durumda daha fazla zorladığımda kırılma riski var nasıl açabilirim. NOT: Passökücü kullanıldığı halde açılmıyor, farklı alternatifler lazım.
Başı kaşınan foruma başlık açar oldu arkadaş. Biraz araştırma yok. O nasıl, bu nasıl ? Şu ne, bu ne...
Cevap : Sürü ile farklı tekniği var. Kaldı ki resim bile yok ortada. Müneccim miyiz ???
ARAŞTIRIVERİN Bİ ZAHMET !!!
Uzun uzun yazmaya üşendiğim için şöyle birşey buldum Şıkışmış Vida nasıl çıkarılır, Videolu Anlatım
Yalnız ama Kafası Rahat Adam...
Çekiçle hafif hafif tıklayarak olmadı ısıtarak gevşetmeye çalış..
En yakın tamirciye götürün onlar halleder.
Çok zorlamamak gerek, Yamaha Ersoy Moto benim civatayı sökmeye çalışırken kırdı, yarısı içeride kaldı. Sonra tornacı ile uğraş dur.
Şöyle bir şey var:
Yeni konu açmadan burdan sorayım bende;
Yuvadaki dişlerin bozulmaması için bir öneri var mıdır ucuz yollu? Loctite yapıştırıcı dışında yani.
Benim scooterın silindir üst kapaktaki; hem emme manifold hem de egzoz manifolt çıkışındaki saplamaların girdiği yuvaların dişleri bozuluyor. Saplamaları çıkarınca, saplamada alüminyum parçaları bir yay gibi çıkıyor saplamadan yani yuvadaki dişler erimiş, dümdüz olmuş. Parçaları da Mondial ya da Deltaforce marka tercih ediyorum biraz daha iyi diye.
Bu yuvadaki dişleri korumak, çabuk erimemesi için ucuz yollu bir öneri var mıdır?
Fantastik bir çözüm olarak, civatanın/vidanın başına somun kaynaklayarak(plastik kaynak yeterli) sabitleyip daha sonra uygun lokma anahtarıyla açabilirsiniz.Aslında önemli olan yalama yapmamak, yoksa her türlü açılır.
Ben de önemsiz bir vidayı yalama yaptım, cızırtı yapıyor aylardır denemediğim şey kalmadı, her yerini kestim kesecek yer kalmadı. İlk başta üşenmeyip lokma anahtarına tornavida ucu taksaydım rahatça açacaktım ama geçti artık.
Bu civatanın başı yalama olursa yapılır , içerde dişler tutmuş ise önce civatanın kafası biraz çekiçlenir sonra lokma takıp bir yandan yine çekiçlerken gevşetmeye çalışabilirsin , eğer civata esniyor ama gevşemiyorsa zorlamamalı aksi takdirde kafa kopar saplama içeride kalır , bir müddet ısıtarak tekrar gevşetmeye çalışabilirsiniz , hala gevşemiyorsa bir tornacı ile çay içeceksiniz demektir :D
@Nikkfurie Hocam lütfen şu döküm alaşımlı malzemedeki civatayı çekiçlemeyi önermeyin. Malzeme döküm ve alüminyum alaşım. Karteri kırma, çatlatma tehlikesi çok yüksek.
Daha önce bu tip olaylar başımıza geldi. Çok Yanlış bir yöntem.
İçinde Yağ olan bir karteri de ısıtamazsınız. Yağ yanıcı bir maddedir.
Lütfen bu konulara dikkat edelim.
Eline anahtar yakışmayan adam sapasağlam civatayı takarken yalama eder , yöntemde sıkıntı yok insanlar sorunlu..
Sıkışan civata çıkarmak benim işim.
Öncelikle sorunu tam anlamak gerek.Civatanın kafasımı yalama olmuş yoksa civata yuvayamı sıkışmış.
1- Kafası yalama olduysa
İmbus civata ise örnek civata 8lik ise 9 yada 10 matkapla kafayı delip şapkayı çürütürseniz parça çıkar.Yuvada kalan civata ayarlı pense ile çevirip çıkarırsın.
Civata anahtar ağzı ise bu sefer delebilirsinde ama tam ortaya önce nokta vurman lazımki merkezden delesin.Yada jet taşınla kafayı taşlarsın kafa kopunca parçayı çıkarıp kalan civatayı yine ayarlı pense ile çıkarabilirsin.Büyük civatalarda belki ortasına ters kılavuza uygun bir delik açılıp zorlanabilir.Yada ucuna bir somun kaynatılıp soğuyunca açılmaya zorlanabilir.
2 Civata yuvaya sıkışmışsa.
Yine yukarıda yaptığımız işlemleri yapacağız ama bu sefer civatayı ayarlıpense ilede çeviremeyeceğiz.Yine jet taşınla yüzeye sıfır olacak şekilde vidayı keseceğiz.Sonrasında yüzeye sıfırlanmış civatanın tam ortasına nokta vuracağız matkap kaçmasın diye.Örnek 8 lik vida ise vida dişdibi ölçüsünde yani 6,5 luk matkapla tam vidanın ortasından nokta vurduğumuz yerden delip civatayı çürüteceğiz.Sonraki adım civata 8 lik olduğu için 8 kılavuzla yuvaya yeniden kılavuz salacağız.Eğer yuvadaki dişler zarar görmüşse H-coil V-coil denilen ürünlerle yuvayı yenilemk gerekir.
Not: Yuvayı matkapla delerken yada kılavuz çekerken dikkat etmek lazım.İçinde matkap yada kılavuz kırarsanız yandınız.Matkap ve kılavuz çok sert olduğundan çıkarması çok daha zor olur.
Böyle yapmayın.
Geçenlerde sizin sıkıntı yok mantığıyla hareket eden bir arkadaş Demir döküm kapağı çatlattı. (usta bir kişi)Pahalı malzemeydi az daha tazminatsız kovuluyordu.
Civatayı sökeyim diye içi yağ dolu malzemeyi ısıtırken bir anda sızan yağ yüzünden çıkan yangından arkadaş ucuz kurtuldu.
Şuana kadar başınıza bir şey gelmemiş olması gelemeyeceği anlamına gelmez.
Sizin mantığınızda düşünen yöneticiler yüzünden işyerimizde düzinelerce abimizi arkadaşımızı kaybettik.
Kimi vinç altında kaldı kimi yüksekten düştü, kiminin yüzüne malzeme sıçradı , kiminin ayağına malzeme düştü sakatlandı.
Olan cana olduktan sonra bunun geri dönüşü yok.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)