Bu konuyu açma sebebim hem başıma gelen olaylar hemde fikir ve yorum alışverişi hatta sohbet etmek adına açıyorum. 2016 yılında ehliyetimi aldım o zamanlar az çok motosiklet kullansam da pek meraklısı değildim daha çok araba sevdalısıydım diyebilirim. Bu yılın nisan aylarında nedense motosiklete olan bir ilgim başladı. Malum yaz geliyor havalar sıcaklayacak ve şehir içi trafik yoğunlaşacağından araba kullanmak zahmete dönüşecekti. Gözüme mondial z-one 180 marka ve modeli çarpıyordu. Çok ısınıp heves edip belirli bir maddiyat ortaya koyup motosikleti aldım. İlk başlarda çok memnundum. Şuan 3. ayımı doldurdum motor ile şunu söylemeliyim ki en az 15-16 kez saniye gittim belki daha bile fazladır. Gelin anlatayım size:
Motosikleti aldım 2 hafta sonra gösterge arıza verdi 60 ile giderken bir anda 100-140 oluyordu gösterge bir süre idare ettim çünkü nadiren yapıyordu ama daha sonra hiç bir şekilde doğruyu göstermemeye başladı. Kilometre okuyucusunu değiştirdim sorun çözüldü. Aynalardan nedense hızlandığım anda aşırı takırtı sesi geliyordu onları yeniledim. Bir zaman geçti mondial bayisine motorumu gösterdim bir sıkıntısı felan var mı diye bakım amaçlı. Bana dişlilerin aşındığını söylediler tamam dedim. Ön dişli, arka dişli zincir komple değişecek dediler tamam dedim. Motor şıkır şıkır oldu. Bir süre sonra motor soğuk iken arka frene bastığımda yüksek bi ses çıkıyordu götürdüm mondial servisine arka fren balataları eskimiş, arka takoz eskimiş tamam dedim değiştirdim.
Daha sonra bir akşamüzeri yoldayım birden bire motorun sesi acayip değişti bir farklı bağırıyordu egzozundan çıkan ses değişmişti. Gittim sanayiye katalizör hortumu patlamış yaptırdım. 2 hafta önce gece saatlerinde yoldayım birazcık basayım dedim 115-120 km hızlarında gidiyordum ışıklarda durur durmaz alttan dumanlar yükseldi, hemen kenara çektim bir yer patlak vermiş yağ fışkırmış her yere. Stop ederek gece saati motoru elimle iterek götürdüm. Diğer gün gidip yaptırdım.
3-4 gün önce farkettim ön frenim neredeyse tutmuyor. Gösterdim bir ustaya amortisörün altındaki yağ keçeleri çatlamış yağ akıtıyor. Akan yağ ön fren diskine geldiğinden ön fren tutmuyor. Dedim ne yapabiliriz. Yeni amortisör yağ keçesi alman lazım burada bulamazsın internetten bak dedi. Baktım 180 tl fiyatı görünce vazgeçtim artık param kalmamıştı. Bugün yine bindim motosikletime egzozdan takırtı sesi geliyor. Motor stop halindeyken bile el ile hafif vurunca takırtı duyuluyor. Sorunun ne olduğunu bile bilmek istemedim çünkü param kalmadı artık.
Şimdi merak ediyorum bu konu altında sohbet edip tartışalım. Belki bu mondial serüvenimde ben hatalı olmuşumdur benim hatalarım vardır, yanlış kullanmışımdır gereksiz zorlamışımdır bu tarz hatalarım olmuştur ancak motoru aşırı zorlamadım şehir dışına bile 2 kez çıktım daha. Yani genellikle şehir içi kullanım yaptım şehir içi motoru aşırı zorlayacak hız yapacak yer yol yok. Özenle de bakarım. Titizimdir motor konusunda ancak bu şekilde canımı sıktı. Daha 3 aylık kullanıyorum motoru 2. sahibiyim 13 bin km de aldık şahsen bu kadar tamirciye gideceğimi düşünmüyordum.
Çin malı motorlar dedikleri kadar kötümü acaba diye inanmaya başlamadım değil. Büyük bir hevesle aldım bu motoru tamam yani mondial diyerek aldım az çok masrafı olur diye aldım ancak daha 3 ay olmuş iken bu kadar başımı ağrıtacağını düşünmemiştim. Kaldı ki ben hor kullanan birisi olmadığımı düşünüyorum 3 ayda bu kadar çok olay gelmemeliydi başıma diye düşünüyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.