Mevcut durum bu iken, bir kere daha düşünmek lazım.
Mevcut durum bu iken, bir kere daha düşünmek lazım.
Sentis ad medullis!
Dengeliyorum.com
youtube.com/we2strom
Avrupa bizi kıskanıyorken oldu mu bu video , gerçektende ülke böyle giderse ekonomik iflası yaşayıp büyük bir çöküşe ev sahipliği yapacak siyasiler bunu bile bile ekonomiden anlamayan insanlara görev verip memleketi dahada zor bir duruma sürüküyecek ayrıca asrın güreşçisi Hamza Yerlikaya'nın eski maçlarını izleyip duruyorken ulan bu adam bunu nasıl kabul etti diyede düşünmeden edemiyorum
Spirit, like body, needs to be trained. So I think it's necessary to make your spirit stronger. And for he who believes, anything is possible.
Fedor Emelianenko
anlayamadığınız bir şey var, kriz malı olanın işine yarıyor.
2016 da 150 bin tl kredi çekerek ev aldık, kredi tam 10 senelikti. 120.00 tl ev kredi 30.000 tl ihtiyac kredisiyle cebimizde 1 kuruş olmayarak aldık. faizleriyle birlikte 240-250 ediyordu. herneyse evin şuan değeri 600 bin tl.
kredi tutarı ise 1000 TL ve o zamanlar asgari ücret 1200 civariydi suan 2400 oldu.
eylül ayında 24,000 TL kredi çekerek motor aldım toplam geri ödemesi 31,000 TL idi
motor şuan 40,000 TL min 35,000 TL
yani bir anda 4-9 bin tl hiç bir şey yapmadan kaara geçtim.
kredi çekmek candır, kredisiz iş olmaz.
hiçbir şeyi olmayanlara kriz daha zulum oluyorken, bir şeyleri olanları zengin ediyor.
o yüzden kredi çekin arkadaşlar, kredisiz bir b*k elde edebilmem mümkün değildi ne yazık ki..
Kriz olmadığı vakit haliyle kriz olmadığı için mal alınır, kredi çekilir.
Kriz olduğu vakit ise fiyatlar arttığı için yine mal alınır, kredi çekilir fakat erken davranmak gerekir. Burası çok önemli! "erken"
Ekimde 25000 tl kredi cekip 63000 tl ye aldım motosikleti. Kredinin 1 yılda geri ödemesi 27250 tl, motorun su anda ilanlardaki fiyatı 85000 tl civari. Ben o dönem almasaydım su anda o paraları verip alamazdım, almazdım. Son hızla krize dogru gidildiği doğru ancak yukardan gelen baskılar sebebiyle kredi faizleri olmayacak şekilde düşük.
Geçen yıl sonuna doğru bir arkadaşım yaklaşık 15 bin tl parasını altına çevirdi 1300 dolar civarında,bu ay içindede 1700 dolar seviyesinden bozdurup motor alma düşüncesindeyken 0.87 faiz oranı üstünden 300 bin tl lik ev aldı ve altından bozdurduğu parayıda peşinata verdi.Düşünüldüğü zaman çok mantıklı bir yatırım zira iş yönünden sıkıntısı yok,aldığı evide kiraya verdi 1400 tl den.7-8 ay içinde altından elde ettiği kar inanılmaz oldu gerçekten,biz bu yönden piyasaları takipte etmiyoruz ve kabediyoruz.Bana göre şuan en verimli ve garanti yatırım aracı altın,döviz filan hikaye yani.
Kredinin aylık taksitini her türlü öderim diyen çeksin alsın. Çünkü kriz demek enflansyon demek enflansyon demek paranın pul olması demek.
TL bazında alıyorsunuz zaten krediyi.
O iş, tam olarak öyle olmuyor. Sizin o kâr dediğiniz şeye aslında "enflasyon" deniyor. Biraz daha geniş düşünürseniz farkedeceksiniz. 👍
Krediye komple karşı değilim. Kredi faizinin üzerinde getiri sağlayacağınız durumda (ticaret yapıyorsanız) veya değer artışına ve bunun da faizin üzerinde olacağına emin olduğunuz bir yatırım aracınız varsa olabilir.
Kâr sayılabilmesi için, alternatif araçların üzerinde getiri sağlaması gerekiyor.
En basit haliyle borsanın artması, kâr sağladığınız anlamına gelmiyor.
Motor için konuşursak, 2 sene önce de elinizde aynı motor vardı, bugün 2 katı paraya da satsanız, yerine alabileceğiniz motor, maalesef yine aynı motor. 😄 Motoru satıp, 2 senedir fiyatı artmamış birşey bulup alacaksanız, o zaman kâr ettim diyebilirsiniz belki 😉
Black cok guzel anlatmis. Kriz mali olanin isine yaramiyor. Krizin isine yaradigi tek grup sermaye sahipleri. Ornegin doviz kazananlar veya yurtdisinda tahvil bonolari olan milyonerler.
Siz bunlardan biri degilseniz uyanik pelerinini bosuna giymeyin. 200e ev aldin bugun satsan 650 bin ediyor ne guzel. Hadi sat, sonra napican cadirda mi yasican? Baska ev alman lazim, o da zaten 5 sene once 300 binken bugun 1 milyon.
Ayni durumu tum satin alacagin seylere endeksleyebilirsin. Bugun ederi daha fazla degil bugun senin paran daha kiymetsiz oncekine gore. Tek fark o bir kar ya da avantaj durumu yok.
Hele ki kredide, bugun 10 bin liranin uzerine ciktigin her kurusta domalmaktan baska hic bir sey yapmamis oluyorsun.
Bu islere uyanin artik.
çok yanlış düşünüyorsun malesef
şimdi adam 2 sene önce 25 e almış bu gün aynı mal olmuş 45 ee arada 20 fark var bu kar değil mi ?
bunlar satarken kar ettim sanarken alacakları malın da yükseldiğinin farkında değil
ha satıp bu işleri bırakacaksan kar yapmış gibi görünebilirsin ama sadece görüntü olarak kalır
hayat bir savaştır tek silahın aklın ve inancındır
Geçen sene mayıs R25 27.000 tl bugün 40.000 tl.
"kriz, enflasyon" deyip almayan bugün unutsun o işi. 3 bin tl maaşlı biri geçen sene 9 ayda alabildiğini bugün 13 ayda alabiliyor. Alım gücü daha fazla düşmeden erken davranıp almak avantaj olarak görülemez mi kriz zamanlarında? 36 binden alan bile ağlanacak haline sevinmeli bu devirde. Kötünün iyisi hani..? Çünkü elden gelen bir şey yok fiyatlar artıyor. 1 senede kim ne kadar birikim yapacak da aradaki farkı kapatacak. Ha maaşı 4-5 bin oldu ise işler değişir fakat nerede öyle maaş güncellemesi?
Sonuca varmıyor kimse. Peki ne yapsın almak isteyen? Kredi çekmesin mi? Fiyatların düşmesini geçtim, sabit kalması bile söz konusu değil iken.
"Kar" kelimesine takılıp konu kaymasın, ne söylenmek istendiğinin anlaşıldığını düşünüyorum.
Gelirinizin sürekli değer kaybettiği bir ortamda, ihtiyacınız veya istediğiniz bir şeyi satın almak, daha ileride aynı mal için daha fazla çalışmaktan kurtulduğunuz anlamına gelir. (Sadece bu mala özel)
Öte yandan, diğer mallarda fiyat artışı yaşanmaya devam ettiği için, ve ihtiyaçlarımız da tek kalemle bitmediği için, diğer mallar için daha fazla çalışmak zorunda kalacaksınızdır.
Sabit olan:
Enflasyon karşısında, iş gücünüz karşılığında elde ettiğiniz gelir aynı oranda artmıyorsa, ya hayat standardımız düşecektir ya da aynı standart için daha fazla çalışmak zorunda kalacağız.
Aynı yolu izleyerek, farklı sonuçlar almayı beklemek aptallık olur.
Merak edenler, kredi dağıtmanın, gayrimenkul piyasasını şişirmenin nasıl sonuçlandığını Avrupa ve Amerika örneklerinde görebilirler.
Birebir bunu okuyan "sen" bundan direkt olarak etkilenmeyebilirsin, ama gelir dağılımı adil olmadığındaki sonuçlar için de Güney Afrika örneğine bakabilirsin.
Manevi olarak komşun açken rahat uyuyabilsen bile, çocuğuna ekmek götürme derdinde olan ve canına tak eden biri gırtlağını kestiğinde parayla saadet olmadığını (ya da sadece sende olmasının diyelim) anlarsın.
Buraya kadar ilgi gösteren varsa bu mesaja, ilginiz için teşekkürler.
Uzun lafın kısası, dikkatli olun!
Ekonominin iyi yönetildiğini düşünenlere bişey demek bir anlam ifade eder mi bilmiyorum. Öyle düşündüklerine göre belli ki etmeyecek.
Kötü olduğunu düşünenler, bir sonraki seçimde oy verdiğine dikkat edecek.
hocam enflasyonda olabilir,
fakat ben kredi çekip faiziyle aldığım motoru şuan faizlerinden bile fazla fiyata satabiliyorsam, ben buna kaar derim.
evet üst sekment fiyatlari da değişiyor,
lakin en azından yarın bir gün krize girersem eğer, sattığımda borcum olmayacak ve cebimde para olacak.
bu durumda ben zararı en iyi yönüyle kurtarıyorum.
örneğin karantina döneminde xbox one s oyun konsolu aldım a101 den 5 adet, tanesi 1700 tl. ilk de amacım 1800 TL- 1900 tl ye şehir dışında olanlara kargolayıp düşük kaar ile iyilik yapmak idi. ( 2000 den bile isteyen vardı )
sonra tayyip amca bir anda %50 ek gümrük koyunca bu konsollar uçtu bende cihazların her birini 2250 den sattım.
böylelikle her cihazdan 550 tl kaar etmiş oldum.
toplam 4 cihaz 4x550 := 2200 tl cebime para girdi diğer konsoluda satmadım kullandım.
yani sonuç itibari ile krizi gene fırsata çevirmiş oldum.
tabi ki krizler olmamalı, ülke huzur ve refah içinde olmalı, ama şu bir gerçek ki fakir iyice fakirleşiyor, eğer bu adamlar kredi çekip bir şey almazsa daha da fakirleşiyorlar.
ben açık bir şekilde, kredi çekmeye teşvik etmek istiyorum.
Yukarıdaki mesajlarımda, gerekli ve yeterli açıklamayı yaptığımı düşünüyorum. Buna istinaden, herkes kendi kârını, zararını, ticaret mi yapmakta olduğunu, yoksa bireysel ihtiyacını mı karşıladığını, lüks tüketime mi yöneldiğini hesaplayıp, kararını verecektir.
Deniliyor ki, "para sürekli değer kaybederken bir şeyler alalım. Nasıl olsa fiyatı artacak."
İşte bu, içinde bulunduğumuz korkunç sarmalın özeti aslında. Nasıl olsa fiyatlar yükselecek diyerek bir şeylere hücum etmek enflasyonu daha da azdırıyor. Katlanarak artan bir enflasyon sarmalı. Sürekli değer kaybeden bir para ve bu kaos içinde bir şeyler edinmeye çalışan insanlar.
Bu durum, son kişi motor alamayıncaya kadar devam edecek. Son kişi de motor alamayınca piyasa tıkanacak.
Vahim bir tablo ile karşı karşıyayız.
dediğin şey keşke öyle olsa. kar dediğin şey dün alıp bu gün pahalılandığı için yüksekten sattığın şey değildir.
Misal 10 birim paran var ve dün bir telefon aldın misal bu paraya. telefon yarın 20tl olduğunda 20ye satınca 10 tl kar etmiş olmuyorsun.
Aynı şekilde 10 birim paraya 10 tanede kulaklık alabiliyorduysan ve bu kulaklıklarda bu gün 2ltl olduya
kısaca 10 birim paraya 1 telefon veya 10 tane kulaklık alabiliyordun dün.
bu gün telefonu sattığında elinde kalan para ile yine 1 telefon veya 10 kulaklık alabiliyorsun ama.
bu değişimlerden şu şekilde faydalanıyorsun sadece. paran değer kaybediyor ama elinde değeri sabit bir malın var. bu durumda para değer kaybederken elinde sabit bir değerde mal olduğundan aslında dünkü paran bu gün cebinde kalmış oluyor. diğer türlü dün 10birim paran varken bu günkü değere göre paran 5birim edecekti ama sabit değerli bir malın olduğundan paran 20birim paran olmuş oldu. sadece elindeki para coğaldı ama değer kazanmadın. dün 10 birime alabildiklerini bu gün 20 birime alabileceksin ve dün ne alabiliyorsan bu günde aynı şeyleri alabiliceksin demek oluyor bu.
kredinide rahat kapabilme sebebin o zaman çektiğin para bu güne göre çok değersiz kaldığından kar ettim sayıyorsun yine aynı şekilde. çünkü dün paran daha değerliydi ve daha az miktar ödeyerek sahip oluyordun. paran değerliyse satın aldığın şeyleri rakamsal olarak daha uygundur paran değersizleşirse daha çok para gerekir.
kısaca ilk örneğe dönersek kar
dün 10a alıp dün yine 15e satarsan dün 5 birim kar etmişsindir. yani kar yarı yarıyadır.
yine dün ettiğin karı kenera ayırıp yine 10a alırsan malı bu gün olduğunda karın şu şekilde olur.
dün %50 kar etmiştin ama paran değer kaybetti artık bu gün %25 kar etmiş pozisyondasın.
mevzu bundan ibaret.
---------- Mesajlar birleştirildi - 17:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:37 ----------
aslında bir süredir şişirilmiş bir piyasa vardı. ama burada önemli nokta alım gücüdür.
yukarıda verdiğim örnekten devam edersem
dün 10'a aldığını 15 satabiliyorsan bu gün 20ye aldığını 30'a satabilmen gerekir oransal düşünürsek.
fakat 30'a satamadığımız için 25'e düşüyoruz. bu durumda kazanç azalıyor.
insanlar aldıklarının üzerine fazla fazla katıyorlar. günün sonunda bu şişirilmiş ekonomi daha kötü patlıyor olacak tabii o başka bir konu.
bu sefer 10'a aldığınız malı 10'a bile satamayacak kimse çünkü alım gücü yok ve herkese para gerekiyor olacak kazanç kapısı kalmadığından.
Hayat çok küçük bir olasılık ile gerçektir...
Bunu size kanıtlayabilirim !
Kredilerin düşürülmesi yangına bir kova benzin atmak manasına geldi hocam. Piyasaya para sürülmesi belki pandemi döneminde bir canlılık getirir ama bu yüzeysel, geçici bir çözüm dışında bir fayda sağlamaz.
Üzerine bir de turizm krizi çıkınca işler iyice sarpa sardı.
Sonbahar ve 2021 oldukça kötü geçecek diye düşünüyorum, inşallah yanılırım.
Dünya şampiyonumuz gavur bankaların CEO'larına bir el ense çekip kündeye getirdi mi göreceğim güreşçiden bankaya yönetici olmaz diyenleri.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)