Artık ne diyeceğimi bil(e)miyorum.
Artık ne diyeceğimi bil(e)miyorum.
Yazılım işiyle uğraşıyorum gider kalemi fazla olmadığı ve işin büyük çoğu emeğe dayandığı için bende ,benim gibi olanlarda yüzde 38 + stopaj ödüyoruz. Madem bir işten para kazanıyorsun vergisini vereceksin diyor devlet.
Şöyle düşünün verdiğiniz vergiler karşılığında hizmet alıyorsunuz ve bu sizin hakkınız. Ama video üretip çoğu insanın hayal edemeyeceği paraları diğerlerine nazaran çok daha kolay elde eden kişiler vergi vermeden sizin vergilerinizle yapılmış hizmetlerden faydalanıyor.
Ben vergi veriyorsam ve kazancımın net yüzde 38 ini devlete veriyorsam onlarda verecek abicim geç bile kalındı. Bugün Enes Batur Orkun Şutur benden fakir mi?
Ha ama şunuda belirteyim hepimiz için yüzde 38 çok ağır.Yani zorla 1000 lira kazanıyorum 380 lirasını vergi olarak ödüyorum. Stopaj olayı apayrı bir saçmalık zaten. Dükkan sahibi,ev sahibi olan varlıklı kişilerden alınmayan stopaj kira ödeyen kişiden alınıyor.
Özetle vergilerin düşürülmesini , YouTube’larında vergilendirilmesini mantıklı buluyorum.
Yeni bir şey yok. Bakkal dahi açsanız aynı oranda vergiler ödeyeceksiniz. Fakat atlanan bir nokta var. Vergiler satış tutarı üzerinden değil KAR üzerinden ödenir. Satış KDV'sinden Alış KDV'sini düşüp, kalan KDV'yi ödersiniz. Mal ya da hizmet satıyorsunuz, sattığınız mal ya da hizmeti satabilmek için bazı giderlere katlanıyorsunuz. Bu giderleri gelirlerinizden düşüp kara ulaşıp kar üzerinden vergi ödüyorsunuz. Videodaki arkadaş binlerce liralık kameranın amortismanını gider kaydediyor. Bunu hesap etmiyor.
Aslında videonun amacı farklı:
Video bir SMMM sitesinin reklamını yapıyor. İSMMMO'ya şikayet edeyim de içim rahatlasın.
Reklam içeriği ile ilgili ekleme: Ayrıca tek tıkla firma kurmak diye bir şey yok. İmza beyannamesi ve vekalet vermek için dahi notere gidip sıra bekleyeceksin. Bu reklamı SMMM'lerin izleyeceğini tahmin etmemişler sanırım.
tekstil firmasında çalışırken patron şöyle bişey demişti
vergileri tamamıyla hepsini tam ödersek kazancın %70 i devlete gidiyor. demişti
o yüzden çoğu firma vergide oynama yapıyor.
burada gördüğüm %38 gözüme çok az geldi.
Ben katma değer olarak bu kadar kıymetsiz, hatta zararı da olan bir işten bu kadar para kazanılmasını abes bulduğum için Youtube üzerinden kazanılan paranın belli oranlarda vergilendirilmesini doğru buluyorum. Böyle bir işten, böyle bir kazanç çok ama çok fazla geliyor bana.
Youtube zaten vergi veriyor.
Kalan Kazancını paylaşıyor. Yani youtube'un gönüllü paylaştığı kazancın ne gibi vergisi olabilecek?
Mesela patronunuz yıl sonunda size prim verdi ve devlet ondan vergi alıyor!
Enteresan!
Artı bu işin kar-zarar hesabı nasıl yapılacak?
Diyelim ki bir video çektim ve prodüksiyon için 5bin lira harcadım.
İzlenmesi içinde youtube, facebook ve twitter da 5000 liralık reklam yaptım.
Yanı toplam 10bin lira harcadım.
Ama youtube dan 3000 lira gelir elde edebildim.
7000 lira zarara vergi mi ödeyeceğim?
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
Şöyle ki, Nasıl firmalar giderlerini gösterip KDV den düşüyorsa, yaptığınız harcamaları aynı bir şirket gibi gider gösterebilirsiniz. Ve evet aldığımız primlerin de vergisini ödüyoruz. Firma primi brüt kalem yatırıyor biz vergilendirilmiş halini hesabımıza alıyoruz. Maalesef ki devlet yaptığımız işe göre aa bu adam zarar etmiş dur ben bundan vergi almayayım demiyor. O işler genelde iktidara yakınlık uzaklıkla oluyor bizde.
Ayrıca, 4A ya talim vatandaş nasıl her ay gelirinden paşa paşa vergi ödüyorsa youtuberın da gelirinden vergi ödemesi bence gayet normal. Asıl yapılması gereken devletin, herkesin gelirini doğru düzgün takip eden mekanizmalar oluşturarak vergi kaçırma işine son vermesi ama nerde bizde o kafa o mentalite. Varsa yoksa vergi affı borç erteleme. Ben bir çalışan olarak çıkıp bu ay durumum çok bozuk benden gelir vergisi almayın diyebiliyor muyum, hayır.
İşveren çalışanına verdiği her türlü parasal kalemi bodro ya işlemekle yükümlü ve çalışanda aldığı her geliri bodrosun da görmediği taktirde şikayet etmekle sorumlu kişidir. Zaten kasadan çıkan para belgelenmeli dolayısıyla devlette vergisini almak için kanun koymakta.
Pirim de vergiye dahildir.
Ne olursa olsun %38 vergi kazancın hemen hemen yarısına ortak olmaktır. Youtube, serbest freelance çalışma fark etmez.
Wing41 açıklamış, giderlerin gerçekse ve belgelendirebilirsen yani gerçekten zarar ettiysen, zarar gösterebilirsin. Kimse buna bir şey diyemez.
Her KİŞİ (gerçek/tüzel), yaptığı herhangi bir işte kar elde ediyorsa, kazancı elde ettiği ülkede vergi öder. Hiçbir devlet banknot numaralarını takip edip, "aa bu banknot vergilendirilmemiş, vergi alayım şundan" demez. Derse de komik olur. Yoksa kaldırım yapılması için "yeni banknot basılsa da şu işi yapsalar" diye bekleriz.
Youtuberlar ağlıyor sürekli "aylık 50 dolar alıyoruz" diye. Sonra "% bilmem kaç vergi ödüyoruz" diye ağlıyorlar. Yani şimdi ödediğin kirayı, sabah akşam yediğin yemekleri gider yazınca zaten direkt zarara geçiyorsun. Vergi ödemiyorsun, neden ağlıyorsun? İncelemeleri kadar, ağlamaları da yalan.
Arkadaşlar
Patronunuz size maaş ödediğinde ben bu kadar aldım diye beyanname verip vergi ödemiyorsunuz.
Çünkü patronunuz size vergisi kesilmiş net maaşı ödüyor
Google da öyle.
Yanı daha önce ödenmiş bir vergiyi bir daha niye ödeyeceksiniz onu anlamadım!
Ayrıca youtube bir çok kuruma da ev sahipliği yapıyor.
Bağımsız gazeteciler için de bir platform
Devlet, kanalıma hoşgeldiniz diyen ergenlerin üç kuruşuna çökmek istiyor olabilir ama mevzu bundan ibaret değil ki.
Bir çok yayın kuruluşu burayı host olarak kullanıyor.
Yanı haber videosunu kendi hostunda tutmak yerine çok daha hızlı olan youtube dan yayınlıyor.
Müzik şirketleri zaten adı üstünde şirket.
Ciddi gelir elde edenler bu tür şirketler zaten
Vergi kesintisi yükseğe çekilirse onlar gönderileri yurtdışından yapar ve beklentinin aksine vergi kaybı olur.
Kısaca youtube gelirleri zaten vergiye tabi.
Bu yeni bir vergi mı anlamadım.
Balon haber olmasın?
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
Vergiye karşı değilim.
1 - Verginin miktarına karşıyım.
2 - Verginin harcandığı yere karşıyım.
1 - Çin'den 6 liraya bir şey aldım. Adam kafa yormuş üretmiş. İşçilik, Hammade, elektrik, su, E ticaret sitesine, Çin devletine bir çok ödeme yapmıştır bu 6 liranın içinden ve karda etmiştir. 2 lirada kargo ücreti verdim kapıma kadar geldi. Toplam 8 lira mal için verdim. Postacı demesin mi 15 lirada vergi.
Her kalem için alınan vergilerin oran olarak çok yüksek olduğunu devletinde keyfine göre vergi koyduğunu düşünüyorum. Kendi beceriksizliklerinin bize vergi olarak döndüğünü düşünüyorum.
2 - Dünyaya salgın dolayısı ile uçaklar dolusu malzeme gidiyor. Aferin delisi olduk. ABD ye bile iki uçak dolusu gitti. Yapılan saraylara sarayların kapısına çekilen 500.000.000 dolarlık uçağa karşıyım. Mecliste 600 vekil ve bu vekillerin iki danışmanı bir çalışanı olmasına da karşıyım. Vekile kim ne danışıyor ki vekilde gitsin danışmanına danışsın.
Bulgaristan Cumhurbaşkanını gördüm. Bir arabaya bindi arkasında da başka araba toplam iki araba ile çekti gitti bizde Çamlıca'daki boş evi geceli gündüzlü her daim 500 polis koruyor gerisini sen düşün.
Mali müşavirim, çalıştığım denetim şirketi bünyesinde, ciroları milyar TL'lere varan ve aşan firmalara denetim ve tasdik raporları yazıyorum.
%70 ya da %70 i bulan vergi(ler) yok.
---------- Mesajlar birleştirildi - 01:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:13 ----------
Herkes kendi kazancının vergisini doğrudan ya da dolaylı olarak öder. Youtube, youtuberların kazancı ile ilgili Türkiye'ye ya da başka bir devlete vergi ödemiyor.
Ziyadesiyle yerinde olmus, o kadar cok gereksiz insan turemisti ki su youtube denen coplukte ve hepsinin ortak amaci para kazanip voleyi vurmak alenen belliydi. Gecen gun gordum genc bir kiz mini etek ile araba kullanma diye video koymus artik oylesine sacmalamislardi prim yapabilmek adina, kimileri de oraya gittim burayi gezdimcilik pesinde.. Su ulkede yaz kis 24 saat motor tepesinde kuryecilik yapan kisilerin ekmek teknelerine yeni yeni vergiler gelirken evde oturup yurtdisi menseili videolari turkce ye cevirip ben yaptimcilik oynayan tiplerin vergilendirilmesinde gec bile kalindi...
Tricki anlatayim: Simdi youtube kazanciniz artik vergilendiriliyor evet. Ama turkce yaptiginiz yayinlara dair adsense/youtube ad gelirleri icin gecerli ki ayda 100 bin - 200 bin izlenen bir kanal icin bu rakam maksimum 2000 tl falandir. Zaten oyle muthis rakamlar etmiyor.
O yuzden buyutulecek bir sey yok. Ha yok yabanci dilde yayin yapiyorsaniz gelirleriniz zaten binlerce dolara ulasabiliyor. Orasi da o parayi nasil kendinize cektiginizle alakali trickler.
Uyandirayim dedim
Biri işi "Kötü" ya da "İyi" bulmanızla, o işin vergilendirilip, vergilendirilmemesi arasındaki ilişki nedir?
Kazanç varsa tabii ki vergilendirilmeli...
YouTuberlık yaparak çok kazanılıyorsa buyrun siz de yapıp kazanın...
Yok YouTuberlar zararlıysa kampanya yapın, insanları ikna edin, varsa ciddi bir sebebi engellesin ya da kaldırılsın.
Ama "beğenmiyorum, dayayın vergiyi" makul bir yaklaşım değil.
Not. Hiç para kazanmış değilim YouTube üzerinden. Ancak takip ettiğim gayet güzel yayınlar var, ne kadar kazanıyorlar bilmiyorum ama helal olsun sonuna kadar... Saçmasapan şeyleri izlememek elimizde.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)