Motoru tek başına satmaya gideceğim başıma bir şey gelir mi?
Reklamlar
-
Böyle bir endişeye kapılmanız oldukça yerinde. Önlem almak için danışmak da takdire şayan.
Şahsen motosiklet, otomobil, notebook, cep telefonu... Satacağım unsur ne olursa olsun alışverişi zorlaştırmayacak bir alıcı olduğuna beni ikna eden kişiye "havale yapacak biçimde ödemeni organize etmeni rica ediyorum" diye belirtiyorum öncelikle. Bunun dışında test etmek isterse artçı olarak araçta yer alabileceğini bildiriyorum. Rızası olmaz ise, onun motosikleti alıp kaçmasından ya da test ederken duvara toslamak yahut yerde sürtünmekle sonuçlanacak zarardansa bir başka alıcıya kadar beklemeye almak daha sağlıklı olabilir.
Yanında birinin bulunması bir refah olabilir, ancak kesin bir önlem değildir. Kimsenin motosikletten hızlı koşabileceğini düşünmüyor olduğumdan, anahtarın daimi olarak sende bulunması detayına ben de diğer arkadaşlar gibi dikkatini çekmek isterim.
Kendim motosiklet baktığımda "hayır dersen anlayışla karşılarım, ancak test için sürebilir miyim?" diye sorduğumda olumsuz yanıt aldığım da oldu ancak hiç yanlış bulmadım, bunun yerine artçı olarak bindim ve motosikleti idrak etmeye çalıştım. Bu empatiyi yapmaktan geri kalan biriyle yapacağınız alışverişte, satıştan sonra bir sorun yaşamanız da muhtemel. "bana sattığında dikkatimi çekmedi, ama bak şurasında şöyle bir şey varmış" diyerek kendi sebep olduğu bir sorunu da mal etmeye çalışabilir.
Reklamlar
-
Toys shopdan bi'boncuklu tabanca al. Tak beline onu, motosikleti gösterirken eğil görsünler emaneti. Gitmeden saçları üçe vurup ülkücü bıyığı bırak. Birde bordo boğazlı kazak üstü siyah pardesü yaparsan gelenler pazarlık bile teklif etmez.
Biz ne dediysek o dersin, benim sözüm senettir.
-
Sana süreci tecrübelerime göre anlatayım.
Önce motoruna bakma;
Gelecek motoru çalıştıracak devir kesiciye kadar boşta gaz verip vu tututu yaptıracak. 1-2 ses etme sonra biraz bundan hoşnut olmadığını belirt. Çekinme, motor senin. Sağına solula kusur bulabilir. Zincir kirli, selede bilmem ne var, orası kalkmış, burası düşmüş. "Kusur bulmak istedikten sonra her şeye bulunur" de. Ha gerçekten vuruk-kırık varsa söyle. Yol testine çıkılırken artçı olarak sende bin kesinlikle. Zaten "yok sen binme" diyen bana olmadı.
Satış, bürokratik konular;
Anlaştığınız zaman noter'e gidiyorsun. Alıcı ve satıcı kimliklerini görevliye veriyor. Sonra görevli "satışa engel yok" derse karşı taraf havale-eft yi gönderme talimatı veriyor. Mobil uygulama yok, internet kesik, abi valla para arabada.... Hayır!! 50 liraya gofret satsan bankadan satışı yap. O arada noter görevlisi yazıyor, çiziyor v.s. Evrakları önüne koyuyor ve sana soruyor. "Satıcı parasını aldı mı" Para senin hesaba düşmediyse noter görevlisine "para daha bana gelmedi" diyebilirsin. Merak etme günde 80 kişi bunu diyor. Görevli tamam bekleyin para hesaba geçince imzalarsın diyor zaten. Karşı taraf sabırsız olabilir. Net ol. Para daha sana gelmedi. Zaten maksimum 10-15 dakikaya hesaba geçer. Ben en son motoru alırken hesaba geçmedi diye gittik 5 dakika oturduk. Adam hesapta görünce tekrar kalktık gittik imzaladık. "Canlıyı" hesabında görünce imzayı at. Hop zaten ruhsatı noter basıyor adama veriyor. Motor artık adamın, para senin. Abi dekontu gösterdim, para sende, laflarına itimat etme.
Noterler de zaten süreci biliyor yardımcı da oluyorlar. 7-8 defa alım-satım yaptım, süreç böyle. Zaten adamın tipine de bak. Sıkıntı yaratmayacak adam belli oluyor. Sıkıntı yaratacak adam daha da önceden belli oluyor. Bir de MTV, muayene, ceza falan var mı üstünde iyi araştır. Tam satış esnasında "satış engeli var" denirse hem paranı alma süreçleri karışıyor, hem de tam satacakken ilave uğraş çıkıyor. Buna dikkat et.
Hayırlı olsun.
-
Öz_Musti adlı üyeden alıntı
Önce motoruna bakma;
Gelecek motoru çalıştıracak devir kesiciye kadar boşta gaz verip vu tututu yaptıracak. 1-2 ses etme sonra biraz bundan hoşnut olmadığını belirt. Çekinme, motor senin. Sağına solula kusur bulabilir. Zincir kirli, selede bilmem ne var, orası kalkmış, burası düşmüş. "Kusur bulmak istedikten sonra her şeye bulunur" de. Ha gerçekten vuruk-kırık varsa söyle. Yol testine çıkılırken artçı olarak sende bin kesinlikle. Zaten "yok sen binme" diyen bana olmadı.
Anlaştığınız zaman noter'e gidiyorsun. Alıcı ve satıcı kimliklerini görevliye veriyor. Sonra görevli "satışa engel yok" derse karşı taraf havale-eft yi gönderme talimatı veriyor. Mobil uygulama yok, internet kesik, abi valla para arabada.... Hayır!! 50 liraya gofret satsan bankadan satışı yap. O arada noter görevlisi yazıyor, çiziyor v.s. Evrakları önüne koyuyor ve sana soruyor. "Satıcı parasını aldı mı" Para senin hesaba düşmediyse noter görevlisine "para daha bana gelmedi" diyebilirsin. Merak etme günde 80 kişi bunu diyor. Görevli tamam bekleyin para hesaba geçince imzalarsın diyor zaten. Karşı taraf sabırsız olabilir. Net ol. Para daha sana gelmedi. Zaten maksimum 10-15 dakikaya hesaba geçer. Ben en son motoru alırken hesaba geçmedi diye gittik 5 dakika oturduk. Adam hesapta görünce tekrar kalktık gittik imzaladık. "Canlıyı" hesabında görünce imzayı at. Hop zaten ruhsatı noter basıyor adama veriyor. Motor artık adamın, para senin. Abi dekontu gösterdim, para sende, laflarına itimat etme.
Noterler de zaten süreci biliyor yardımcı da oluyorlar. 7-8 defa alım-satım yaptım, süreç böyle. Zaten adamın tipine de bak. Sıkıntı yaratmayacak adam belli oluyor. Sıkıntı yaratacak adam daha da önceden belli oluyor. Bir de MTV, muayene, ceza falan var mı üstünde iyi araştır. Tam satış esnasında "satış engeli var" denirse hem paranı alma süreçleri karışıyor, hem de tam satacakken ilave uğraş çıkıyor. Buna dikkat et.
Hayırlı olsun.
Çok güzel özetlemiş, buna bir de ben ilave yapayım, EFT işlemi anlık olmuyor, EFT yaptım al dekont diye gösterirse hemen inanma, para senin hesabına geçene kadar EFT talimatı iptal edilebilir, yani EFT işlemini onun telefonundaki mobil uygulamadan görüp haa tamam deyip imzanı atma, kendi telefonundan mobil banka uygulamandan kendi hesabına paranın geldiğini kesinlikle gör. İmzayı attıktan sonra EFT'yi iptal ederse de artık imza attığın için araç onun olur, uğraşır durursun. Bu şekilde dolandırma haberleri görmüştüm.
-
Öz_Musti adlı üyeden alıntı
Önce motoruna bakma;
Hayırlı olsun.
espresso adlı üyeden alıntı
Çok güzel özetlemiş, buna bir de ben ilave yapayım, EFT işlemi anlık olmuyor, EFT yaptım al dekont diye gösterirse hemen inanma, para senin hesabına geçene kadar EFT talimatı iptal edilebilir, yani EFT işlemini onun telefonundaki mobil uygulamadan görüp haa tamam deyip imzanı atma, kendi telefonundan mobil banka uygulamandan kendi hesabına paranın geldiğini kesinlikle gör. İmzayı attıktan sonra EFT'yi iptal ederse de artık imza attığın için araç onun olur, uğraşır durursun. Bu şekilde dolandırma haberleri görmüştüm.
Yukarıdaki her iki mesaj da 3 Şubat itibariyle tarih oluyor:
https://www.aa.com.tr/tr/politika/no...sliyor/1710162
-
yokon adlı üyeden alıntı
komisyon / vergi alacaktır kesin noter.
Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.
-
arndiol adlı üyeden alıntı
Kapalı Alanda denet ve tek gitme. Okul bahcesi, otopark, cıkışı tek yer olan bölgelerde denet.
Forumda bazı tipler var "hayatta motoruma bindirmem artçı da almam , göstersin ustaya alsın" tarzında yorum yapan, onlar gelir ise ciddiye alma.
2 bin tl'lik motor da alacak olsa insan denemek ister, bu en dogal hakkıdır. Kımse motoru zorla sattırmıyor, zorla aldırmıyor. Bir tarafın motora ihtiyacı diğer tarafın da paraya ihtiyacı var, müşteri her zaman haklıdır.
Daha geçen hafta çalındı böyle motor iki kişiler hatta biride motorun sahibinin yanında bekliyor sonradan ortaya çıkıyor ki refekatçi gelende motoru çalan kişiyi tanımıyor büyük risk bence tek çıkışı olan yerden kaçamaz mı peşinden koşarsın anca
-
ozan1991 adlı üyeden alıntı
Daha geçen hafta çalındı böyle motor iki kişiler hatta biride motorun sahibinin yanında bekliyor sonradan ortaya çıkıyor ki refekatçi gelende motoru çalan kişiyi tanımıyor büyük risk bence tek çıkışı olan yerden kaçamaz mı peşinden koşarsın anca
babam diye tanıtmış adamı, adam karakoldan mağdurdan önce cıktı hatta.
Hatırlıyorum mevzuyu.
Bu nedenle gelen kişi 1 ise 2 kişi gitmekte ve test sürüşünü tek cıkış kapısı olan bir yerde yaptırmak gerekiyor.
Bu bahsettiğim motosiklet türüne göre değişir, düşük bütçeli motorlar için sadece.
Fiyatı yüksek motorlarda kimse vermek istemez.
Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.
-
Moderatör
Sabah işyerini Türk Patent Enstitüsi vekil ofisi Millipatent diye bir yer aradı. İşyerinin markasıyla başka başvuru varmış, bugün hemen patent başvurusu yapmazsak ticari faaliyetimize bu isim ile devam edemezmişiz.
2400 TL verecekleri İban numarasına para yatırıp işlemlere başlamalıymışız, hem de hemen, derhal.
Motor satacak adam motorumu dolandırılmadan nasıl satabilirim diye konu açması çok sıradan geliyor artık bize.
Titan yetmedi, Jetfadıl yetmedi, Tosuncuk yetmedi hala bunları önleyecek bir kanun/sistem geliştirilemedi memlekette.
-
tommygun adlı üyeden alıntı
Adam illa test etmek isteyecektir. O nedenle vermek durumunda kalırsanız öncesinde muhakkak ehliyetini kontrol edin ve fotoğrafını çekin.
Ben son sattığım motoru kapalı garajda test ettirmiştim.
-
Lucas adlı üyeden alıntı
Sabah işyerini Türk Patent Enstitüsi vekil ofisi Millipatent diye bir yer aradı. İşyerinin markasıyla başka başvuru varmış, bugün hemen patent başvurusu yapmazsak ticari faaliyetimize bu isim ile devam edemezmişiz.
2400 TL verecekleri İban numarasına para yatırıp işlemlere başlamalıymışız, hem de hemen, derhal.
Motor satacak adam motorumu dolandırılmadan nasıl satabilirim diye konu açması çok sıradan geliyor artık bize.
Titan yetmedi, Jetfadıl yetmedi, Tosuncuk yetmedi hala bunları önleyecek bir kanun/sistem geliştirilemedi memlekette.
Bir de insanlar nasıl olsa konuyu bilmiyor diye sallıyor bu dolandırıcılar. Marka ayrı şey patent ayrı şey.
İspanya'nın San Sebastian şehrinden çıkmış Sen Sebastian cheesecake tatlısını biri marka tescili yaptırmış, onu yapıp satan diğer kafeleri sizi mahkemeye veririm patenti bend ediyormuş, Vedat Milör çok dalga geçmişti bununla. Adam meğerse kendi mekanının markasını tescil ettirmiş sadece diye çıktı.
-
Motoru denemek istediğinde artçı olarak bin ve bindikten sonra kontak anahtarını ver. Aynı şekilde kontak anahtarını almadan da motordan inme
-
Bu işlerde iki kişi gitmekte fayda var.
-
-
Tam olarak anlayamadım pazar günü motorunuzu nasıl satmayı planlıyorsunuz.
Ayrıca siz satan kişisiniz, satıcı alıcının ayağına gitmez. Alıcı satıcının yerine gelir. Alıcının ayağına giderseniz kendi değerinizi ve motorun değerini düşürürsünüz size yaklaşım farklı olur. Çöp bile satsanız alıcının ayağına gitmeyin.
Ben 4 motosiklet aldım hepsine tek gittim satarken de tek sattım. Hepsi evime gelip aldı. Hiç alıcının ayağına gitmedim, yol paramı verse bile gitmem.
Siz malınızı dürüstçe anlatın şişirilmemiş piyasa değeri neyse onu isteyin. Motorun yanında çok kusur bulup fiyat kırmak isteyen adama da satmayın.
Genelde satıcılar değil alıcılar tedirgin olur aslında.
-
Lengeli Fötr adlı üyeden alıntı
Motoru denemek istediğinde artçı olarak bin ve bindikten sonra kontak anahtarını ver. Aynı şekilde kontak anahtarını almadan da motordan inme
yav abi sen hiç yorum yapma, sıkıntı yok diye kontrol ettiğin motorun tekeri yamuk cıktı
baktıgım yer ile motorun gittiği yer aynı değil sayende
-
Lucas adlı üyeden alıntı
Sistemin adı EĞİTİM
-
Satış için noter masrafını alıcı öder bu arada. Bu da eksik kalmış.
“Bir delil ile 40 alimi yendim; ama 40 delil ile bir cahili yenemedim.” Mevlana
-
arndiol adlı üyeden alıntı
yav abi sen hiç yorum yapma, sıkıntı yok diye kontrol ettiğin motorun tekeri yamuk cıktı
baktıgım yer ile motorun gittiği yer aynı değil sayende
La yörü git adamı hasta etme. Deneme sürüşü yaparken gidon yamuk demiştim, hatta orda düzeltmeye çalıştık olmadı. Eleman da ben ustaya götürüp düzelttiririm dememiş miydi.
Yoksa sen hala yamuk bir şekilde mi kullanıyon? Getir düzelteyim diyecem de sen şimdi o yamuk şekline alışmışsındır, ayarını bozmayayım
-
motoru test edecekse mutlaka artçı olarak bin ve kesinlikle yanında biri olsun.
2017 de ilk motorumu satmaya uğraşıyordum acemiydim, adam kimlik bıraktı gitti yaklaşık 1 saat ecel terleri döktüm. En son karakola gidiyorken yolda aradı motoru getirdim diye bir de üstüne motoru almadı.
motor ile alıcı tek başına bırakılmaz.
yine yaşadığım bir olay motor ustasıyım diye biri geldi, adam kardeşiyle geldi sonra bir tur atacağım ilerden dönüp geleceğim dedi. Adam ilerde köşede karbüratörün rölanti vidasını sökmüş motor yanıma geldiğinde garip çalışıyordu. sonra bu motor sıkıntılı fiyatta 150tl indirim yaparsan alırım dedi. Ben de ...tiri çektim. Sonradan anladım hava rölanti vidası ve yayı yok karbüratörde.
satıcıya güvenilmeyeceği gibi alıcıya da güvenilmez. adamın yanına götürme ustaya götür.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)