32/3'ten dolayı ise yazmışsan, bu benim hatam. Demekki ben hatırlamadım sonradan yazdığını. @Fr.Sante'den 32/3'e yaptığım yorum için özür diliyorum.
Velevki;
Mevzuata uygun olarak yapıldığı
belgelenemeyen teknik değişikliğin
çevredekileri rahatsız edecek derecede
gürültü çıkaracak özellikte olması,
Uymayanlara
1.002 TL.
% 25 İndirimli
751,50 TL.
Araç mevzuata uygun
duruma getirilinceye
kadar
Aracın mevzuata uygun duruma getirilmesi için çekici/kurtarıcı
marifetiyle götürülmek üzere ek-33/A düzenlemek suretiyle yedi iş
gününe kadar izin verilerek teslim edilir. (2019 yılı için, bunun para cezası güncellendi 2020'de.)
------------------------------------------
2020 Yılı Egzoz Emisyon Ölçüm Cezaları
31 Aralık 2019 Salı
2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (2020/1) kapsamında, 1/1/2020 – 31/12/2020 tarihleri arasında Çevre Kanunu 20 (a) maddesine göre uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmektedir
2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (2020/1) kapsamında, 1/1/2020 – 31/12/2020 tarihleri arasında Çevre Kanunu 20 (a) maddesine göre uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmektedir:
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1.895 TL
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan ve standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 3.791 TL
Egzoz gazı emisyon kontrol sistemi (katalitik dönüştürücü, dizel partikül filtre vs.) çalışmayan veya devre dışı bırakılan araçlar için 1.895 TL
Belirlenen usul ve esaslara aykırı ölçüm yapan istasyonlara 7.582 TL
Yetki belgesi olmadan ölçüm yapan, sahte belge düzenleyenlere 15.166 TL
Vatandaşlarımızın ve Yetkili Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm İstasyonlarının bilgilerine sunarız.
Motosiklete egzoz emisyon ölçümü yapılmamaktadır.
--------------------------------------------------
Egzoz Emisyon Ölçümleri Hakkında Bilgilendirme
20 Ocak 2019 Pazar
Çevre Kanunu kapsamında motorlu taşıt sahipleri egzoz emisyonlarının yönetmelikle belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek üzere egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorundadır. Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi kapsamında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1.546 TL, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3.093 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca, emisyon kontrol sistemleri (katalitik dönüştürücü, partikül filtre vb.) çalışmayan veya devre dışı bırakılan taşıtlar için 1.546 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Çevre Kanunu kapsamında motorlu taşıt sahipleri egzoz emisyonlarının yönetmelikle belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek üzere egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorundadır.
Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi kapsamında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1.546 TL, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3.093 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca, emisyon kontrol sistemleri (katalitik dönüştürücü, partikül filtre vb.) çalışmayan veya devre dışı bırakılan taşıtlar için 1.546 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Bu cezada egzoz emisyonu ile alakalı. Emisyon ölçümü yapılmayan motosiklete emisyon cezası uygulanması durumunda söz konusu cezayı ödeyip, mahkemeye giderek itiraz edilmelidir.
Genelde PC başında olmadığım için sağdan soldan yazıları kopyala - yapıştır yapmak zor geliyor. Sırf bu kadar konu uzadı die gittim ve pc başına oturdum.
Kaynakça:
https://www.egm.gov.tr/kurumlar/egm....za_rehberi.pdf
https://egzoz.csb.gov.tr/Yayinlar/egzozceza2020.aspx
https://egzoz.csb.gov.tr/Yayinlar/egzozolcumceza.aspx