youtube de gezinirken güzel bir videoya denk geldim.
çok basit ve çok açıklayıcı bir video yapmış kim yaptıysa ellerine sağlık.
youtube de gezinirken güzel bir videoya denk geldim.
çok basit ve çok açıklayıcı bir video yapmış kim yaptıysa ellerine sağlık.
Valla çok gariptir ki dün akşam bu saatlerde denk geldim ben de
Eğitici evet ama torku ve beygir gücünü böyle anlatamazsınız.
En azından motor özelinde.
Ama
Bu iki kavramın ne işe yaradığını anlamak için gayet iyi.
Video, temel prensipleri gorsellerle anlatma acisindan gayet basarili.
Eksik oldugu yon, ki cok yapacak bir sey yok, elektrikli ve icten yanmali motor farki kaynakli.
Mesela iki araba da ayni gucte, cunku ayni pil ve motor kullaniliyor. Daha dogrusu daha cok disli kullanilan arac digerinden daha gucsuz, cunku surtunme kaybi fazla. Ancak surtunme kaybi olmasa, gucleri esit olur, torklari tekerde farkli olsa bile. Cunku guc, devirle torkun carpimina esit.
Elektrikli motorun torku sifir devirde dahi sabit ve maksimum degerine esit oldugu icin, sifir devirde sifir torku olan icten yanmali motordan haliyle farkli bayagi gucu veris sekli...
anlattığı torktan çok vites kutusunu açıklar..
aynı dişliye, birim zamanda aynı devri çeviren ama daha torklu bir motor ya da yine 1,5 voltluk 2 yerine 4 pili ikişerli olarak paralel bağlayıp yine 3 volt elde ederek yapmak daha doğru olurdu.. burada sonuç olarak iki elektrik motoru da aynı gücü üretiyor ancak oyuncak arabanın davranışlarındaki farkı belirleyen sadece dişliler, yani vitestir..
Aynen şanzıman/transfer kutusu örneği olmuş bu. Motorlar aynı olsada tekerlere aktarılan güç/tork aynı değil. Aynı güçte iki araçtan Torku yüksek olanın yavaş gitmesi gibi durum zaten sözkonusu değil. Basit makinelerdeki makara sistemleri gibi bu kuvvetten kazanç sağlarken yoldan kayıp ediyor. Beygir-tork ilişkisi ile bir ilgisi yok bunun.
Adam geri vitesi icad etmiş torku anlatacam diye elektrik motorunu ters çalıştırıyor , normalde iki dişlinin arasına 3. bir dişli eklerseniz araç geri gider..
Yukarıda yazmış arkadaş bana kalırsa da şanzıman konusu :D Bunu izlemiştim geçen gün bende :D
3.kadehten sonra aklıma güzel bir örnek geldi.
2 tane doğan görünümlü şahin düşünün.
Biri 1. Viteste kalkıyor
Diğeri 2. Viteste kalkıyor.
Tabi ki 2. Viteste kalkan önce geri düşüyor ama sonra diğerini geçiyor.
İkisi de aynı doğan görünümlü şahin.
Yavvf aslında bunu anlatmanın güzel bir yolu var ve forumda en az 5 kere anlattık.
Hatta bir defasında insan ve makara örneğiyle anlatmıştım.
Yarıın ayılınca hatırlatın tekrar anlatayım.
Bizim uzay, malzeme, makine, elektrik elektronik, meteoroloji bilimci Nobel ödülüne layık mühendis arkadaşlar yine boş durmamış. Bu kadar basite indirgenmiş bir anlatımı hala şöyle değil böyle değil diye eleştirmek hangi akla hizmet anlamıyorum. Tork ve beygir kaba şekilde videoda gösterilen olay diyebiliriz. Daha basit anlatılamazdı. 30 IQ birine gösterseniz o bile anladım okey diyecek hala şanzımandı bilmem neydi bıdı bıdı boş yapmaktan geri kalmıyorsunuz.
Videonun yorum kısmı da tam bir çöplük. Sizin gibi tiplerden yüzlercesi var. Asıl resmi her zaman kaçırıyorsunuz ya da görmek istemiyorsunuz. Hadi linç edin bekliyorum
kardeşim sen ne kadar da görgüsüz, saygısız ve bilgisizsin böyle.. yazık sana ne anlatılabilir ki.. videoda beygir gücü nerede.. yanlış bilgi içeriyor, adını ''vites oranlarını değiştirerek aynı gücü nasıl daha verimli kullanırız'' olarak değiştirirse doğrusu o zaman olur.. senin tipin ne? büyük resmi gören yeni Türkiyeli mi? eskiden senin gibiler bilmediğini bilir, susar öğrenirdi ama 30 IQ ve ortam size öyle cesaret verdi ki bilenden rahatsız olup çirkef konuşma hadsizliğine düşüyorsunuz.. yani doğru yanlış önemli değil size kandırılmak yeter..
İlle de herşey siyah beyaz olmak zorunda değil.
Evet, tork-beygir gücü ilişkisinin her noktasına değinmiyor. Evet şanzımanı anlatmış bir nevi.
Ama zaten şanzıman da torku arttırmak için var. Yani komple alakasız değil.
Bunlar bir yana, bilgilendiriyor bir çok insanı, deneyler güzel, emek harcanmış. Takdir ettim şahsen. Önemli şeyler bunlar... Keşke ortalık gereksiz vlog'lar yerine böyle içeriklerle dolsa...
Yapılış şeklini ele almaz isek tork / beygir farkını güzel anlatmış.
Yanlış bilgilendirmeler var ne yazık ki ama hala insanlara birşeyler anlatmaya calısan insanlar olması güzel.
Biraz kafası çalışan Doğan görünümlü şahinci, ikinci viteste gazı bayağı açıyor, ve start verildiğinde debriyajı en nefret ettiği insani terk edercesine salıyor. çaaaat diye... daha kalkışta yarım boy-bir boy aralığında fark atıyor. ilk kertenkele 2 ye almak için debriyaja basınca fark daha da açılıyor... ikiside 3 e aldığında fark 2 boyu geçiyor, ve yarışı bolt pilot açık ara göğüslüyor... ( Not: İlaçlarımı almadım hiç iyi değilim :D )
Yalnız ama Kafası Rahat Adam...
ben aradaki farkı biliyordum ama biri soru sorduğunda açıklayamıyordum adam uğraşmış baya helal
Bu videoyu ilk izlediğimde, aynı başlığı açacaktım az kalsın..
Ama, içimden bir ses " Sakın ha!!!! " dedi..
Sanırım tecrübe böyle bir şey..
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)