Öncelikle herkese merhabalar tekerleriniz düs bassın. Konuya geçiyorum Moto-Kurye sektörüne başlayalı
2 sene oldu ve yaşım henüz 18 a1 ehliyeti aldığım gibi motorculuk yapmaya başladım benim yaşlarımda olup
bu işe çok merak salan arkadaşlar var hem onlara bilgi vermiş olurum hemde zorluklarından
ve yaşadığım şeylerden bahsetmiş olurum.
Ben ilk başlayacağım zamanlarda bu işin çok kolay olacağını ve zevk alacağımı düşünüyordum işin aslı
hiçte öyle değilmiş işverenlerin %99'u ekipman temin etmiyor veya temin ettiği ekipmanlar iş görmez şeyler
oluyor kuryeliğe başladığımdan beri hep kendi ekipmanlarımla çalışıyorum bu işin en
başında tehlike geliyor trafikte her zaman olduğu gibi araçlar tarafından sıkıştırılıyorsunuz ama
diğer hobi motorlarının aksine kurye motorları daha fazla sıkıştırılıyor bunu tecrübe ile deneyimledim.
istanbul da kuryelik yapıyorum çoğu restorant bulunduğu konumdan
çok uzaklara sipariş alıyor özellikle yağmurlu havalarda paket götürmek ayrı bir çile haline geliyor ıslanıyorsun üşüyorsun
araçlar tarafından sıkıştırılıyorsun mesela benim gibi bu aylarda kışın soğuğunda motorun üstünde kelle koltuk
yol gidiyorsun çoğu müşteri sana bir teşekkürü bile çok görüyor afiyet olsun demene çoğu zaman
bir cevap alamıyorsun bunun yanı sıra bazı müşteriler sipariş notuna ''hızlı ve sıcak gelsin'' veya
''hızlı gelmezse kapıda iptal ederim'' gibi notlar yazarak canınızı sıkıyor psikolojikmen sipariş geç gitmesin diye
hız yapmaya meyilleniyorsunuz eğer paket servislerden yavaş dönerseniz işyerinizde bir yerlerde takıldığınız
düşünülüyor ne müşteri sizi insan yerine koyuyor ne işvereniniz nede trafikteki araçlar neden
kuryelerin trafikte tehlikeli ve hızlı sürdüklerinin sebebidir bu. Sürekli bir zorluğun
içerisinde para kazanmaya çalışıyorsun yağmur yağıyormuş hava soğukmuş
kar yağıyormuş önemli değil o sipariş veriliyor paketleniyor sende paşa paşa götürüyorsun ben geçen sene
karda pakete gittiğimi biliyorum gözünü para bürümüş restorantlar üç kuruş için sizi rahatlıkla hiçe sayabiliyor ve insanlarımız da bu konuda çok duyarsız ben şahsen kuryelik yapmıyorken bile kötü hava şartlarında sipariş vermezdim adamlar bu soğukta balkona bile çıkamazken sipariş veriyor senin motor ile paketi hızlı getirmeni bekliyor o havada zorluklarla paketi götürüyorsun bir teşekkür bile etmeden yüzüne dahi bakılmadan kapı suratına kapatılıyor ve çeşitli yemek programlarından keyfi olarak kötü yorum yapılıyor yoğunluk olduğunda yemek yemeye tuvalete gitmeye bile zamanın olmuyor trafikte saatlerce motor sürmek binalara inip çıkmak inanılmaz yoruyor
ben bu sektöre ilk girdiğimde bu kadar zor olacağını tahmin etmemiştim.
Ha iyi yanı yok mu bu işin? Tabiki de var dışarıda dükkandan bağımsızsın başında kimse yok o konuda kafan rahat
çeşitli insanlarla karşılaşıyorsun çok fazla çevre edinebiliyorsun kapalı dört duvar arasında değilsin garsonluk vb
içeri işlerine göre dezavantajlar dışında biraz daha rahatsın
paket olmadığında oturabiliyorsun. Bu işi yapan veya yapmaya aday olan arkadaşlara bir mesajım var
eğer başka bir iş alternatif'iniz var ise o işi yapın kuryelik sonu olmayan ülkemizde de gönüllerde taht kurmayı başaramayan bir sektördür.
Yapacaksanız da ekipmanınızı kendiniz alın hiç bir yerin düzgün ekipman vermediğini unutmayın
ve mümkünse sadece bahar ve yaz aylarında bu işi yapın başka şehirlerde belki bu iş daha kolay olabilir bilemiyorum ben yaşadığım şehir olan istanbul hakkında konuştum her restorant ve firmalar kuryesini harcamıyor az sayıda da olsa kuryesine önem veren yerler tabikide vardır ben genel olarak konuştum.
Okuyan herkese teşekkür ederim