Çok uzun zamandan beri bir çok motosiklet forumunu takip etmekteyim ortak bir eğilim var , motor soran arkadaşlara 125 cc ile başla aman yüksek cc alma gibi önerilerde bulunulmakta hatta bu önerileri yapanların çoğu hayatında hiç motor kullanmamış insanlar . Konu hakkında bilgili olduğunu düşündüğümüz köşe yazarlarıda bu olaya çanak tutmakta...
İyi bir eğitim alınarak (honda , Emok, BMW gibi kuruluşlar lisanslı uzman eğitmenlerle bu eğitimi vermektedir) 650 CC bir enduro veya chopper la
motora başlamak mümkündür ...
Sport modelleri bunun dışında tutuyorum.. Sport modeller belli bir tecrübe gerektirmektedir diğer modellerin aksine sportlarda motor tamamen vücut hareketleri ile kontrol edilmektedir ..Sportlarda özellikle düşük süratlerde ve manevralar esnasında vücut yatar pozisyonda olduğu için ağırlık merkezini odaklamak diğer modellere oranla daha zor olmaktadır..
Örnek verirsek durumun vahameti ortaya çıkacaktır hiç motor kullanmamış bir arkadaş tavsiye istiyor.
-
Acaba hangi motoru alsam ?
Hemen uzman arkadaşlar cevaplıyorlar. (uzmanlık bisiklet üzerinde kazanılmış)
-Arkadaşım 125 cc ile başla zaman içinde yükseltirsin !!!!! (Kendiside bunu yapmayı düşünüyor soruyu sorandan tek farkı foruma daha önce katılıp bu soruyu daha önce sormuş ve aynı yanıtı almış olması)
Cevabı alan arkadaş gidip bir RS REPLICA 125 Aprilla alıyor (eee para var tavsiyeyede uyuyo 125 cc) ama bu motor 11000 devirde 29 hp güç üretiyor. ne önemi var işte 125 cc bir motor bin git .Şimdi siz karar verin hiç deneyimi olmayan birinin altında 29 hp güç üretebilen küçük modifikasyonlarla azami hızı 200 km/h ye çıkan bir alet var.. Ne kadar masum değilmi...
Bence tavsiye şu olmalı arkadaşım ciddi bir eğitim merkezine git ve eğitim al motor ciddi bir iştir. Kaportası senin vücudundur. Bu eğitimi aldıktan sonra 650 cc bir enduro , chopper başlamak için büyük değildir. Bu konuda özel hazırlanmış Cd lerde (isteyene nasıl temin edebileceğini sölerim) mevcuttur. Zaten bu eğitimi alan biri hangi motorun kendisine uygun olduğuna eğitmenleri ve kendi becerisi doğrultusunda çok rahat karar verecektir..
Satılık ilanlarına bir göz gezdirirsek daha 5000 km bile yapmadan 125 cc den bıkan ve motoru büyütmek isteyen arkadaşlarla dolu olduğunu göreceğiz.
Tabiki motor seçerken bizi kısıtlayan en önemli faktörlerden biride maddi sorunlardır.. Çin mallarının piyasaya girmesi ile
motora olan ilgi gün geçtikçe çok büyük bir ivmeyle artmaktadır..Biraz araştırırsak 2. el çok temiz motorlarında 125 cc , 250 cc motorlarla hemen hemen aynı fiyatlarda olduğunu görebiliriz..
Motor alırken o
motora en az bir iki sene binmek amacı ile almak bu yüzden seçimide ona göre yapmak çok akıllıca olacaktır.
Özellikle vitesli motorla başlangıç yapmak isteyen arkadaşlara eğitimi şiddetle tavsiye ederim..Bulundukları bölgelerde bu tip eğitim veren kuruluşlar yoksa, bir dernek bir klüp kurarak bu tip eğitim veren yerlerle yazışılıp bu eğitimin o bölgeye gelmesini sağlamak mümkündür.
İşi özetlersek kaç cc motorla başlayacağınız önemli değil önemli olan nasıl bir eğitim alarak başlayacağınız...