kask takma zorunluluğu...
Reklamlar
-
ayşe şule bilğiç in yazısını tüm arkadaşlar bidaha okusun diye alta koppyaladım.kasksız kimse kalmasın...
Geçen hafta uydurduğum özlü sözü bu hafta da kullanmak istiyorum. Çünkü havaların güzelleşmesiyle etrafta artan motor sayısı yanında dikkatimi çeken bir şey daha var; kalın kafalı pek çok motorcunun kask takmadığı... Hiç kusura bakmayın ağır konuşuyorum, çünkü bu konu benim pek hassas olduğum bir konu. İşte özlü sözümüz bu haftaki durumu da bir güzel özetliyor; ‘Gelir bahar ayları, gevşer motorcunun yayları...’
Senelerce hayalini kurup da o büyülü an gelip motoruma sahip olduğumda benim zaten hali hazırda 8-9 aylık bir kaskım vardı. Ama onu alış sebebim tamamen duruma ailemi alıştırmak olduğundan açıkçası motor sahibi olduğumda aramız pek iyi değildi kaskımla... Zaten motor kullanmaya daha vakıf bile olamamışken, bir de Allah’ın o sıcağında kafamda o koca şeyle iyice daralıyor ve bulduğum her fırsatta onu çıkartıyordum. Evet evet inanmayacaksınız, ama ben yapıyordum bunu... Hani şu emniyet kemerini sırf ceza yazmasınlar diye takan mantık var ya, o dönem benim için kask da öyleydi.. ‘Bu civarda polis olmaz’, ‘Öff amma da sıcak oldu ya...’, ‘Aman ya iki adımlık yola gidicem’, ‘Zaten hızlı gitmicem ki...’. İşte bunlar kask takmamak için, o dönem benim uydurduğum sonradan da aslında her motorcunun kendi kendine uydurduğunu öğrendiğim, bir birinden manasız bahaneler... Bir de; ‘Aman ya ben bilmem kaç senedir motora biniyorum, bana bişey olmaz’ versiyonu var ki tarafımdan hiç yapılmamış olmasının yanında, bence en tehlikelisi. Hea unutmadan bir de genellikle insan kalabalığının yoğun olduğu, özellikle Bağdat Caddesi, Fenerbahçe vs. gibi yerlerde, saçma salak gaz açma, lastik yakma, motoru bağırtma hareketleri yapan ‘Kask takınca kim olduğumu görmüyorlar’ mantığı ile kask takmayan bir grup var ki ben onları mevzu bahis bile etmek istemiyorum.
KASKIMA AŞIK OLDUĞUM AN
Neyse işte, benim de şu kask meretiyle aramın kötü olduğu ve her fırsatta takmamak için bahaneler uydurduğum motorculuğumun ilk aylarında başıma gelen, şanslı olduğum bir kaza ile kaskıma aşık oldum. Dik bir yokuştan, Allah’ım inşallah durmam ve bu yokuşta tekrar kalkmam gerekmez diye dualar ederek çıkarken, sağ doksan bir virajı vermiş gazı dönmeye kalmadan, önümde ani duran otomobile çarpmamak için yaptığım manevrada, o çaylaklıkla başarılı olamayınca buluştuğumuz asfalt ve kaldırım bu aşkın başladığı yerdi. Kafamı kaldırıma çarpmış ve çok şükür sadece bilincimi kaybetmiştim. Başımda bir dolu insan meraklı gözlerle bakıp söyleniyordu; ‘Ellemeyin ölürse üstünüze kalır’ , ‘Ambulans çağırın yahu...’, ‘Gencecik kızcaaz, bişey olmasa bari’ Evet, çok şükür ki sadece bayılmıştım, çünkü kafamda sıcak olmasına, yavaş gitmeme, kısa mesafeye gidiyor olmama ve polisin olmadığı bir güzergah olmasına rağmen çıkarmayı unuttuğum kaskım vardı! Ve şimdi biliyorum ki kafamda kask varken bilincimi kaybettiğim basit bir düşme sonucundaki bu darbede, o kask kafamda olmasa kaybettiğim bilincimi bir daha bulamayabilirdim.. Alın işte çok basit bir düşme ve çok basit bir darbe. İşte o günden beri motosikletimle aramdaki aşka benzer bir aşk var kaskımla aramda... Ona çok iyi bakarım. Düzenli temizler, öpüp koklar, güzel koksun diye süngerlerine özel kokular sıkar, her yerde yanımda itina ile taşır, önüme gelen yere koymam.
Rica ediyorum sizin de kaskla ilgili her hangi bir anlaşmazlığınız varsa bunu bir an önce çözün. Başta mecburiyetten doğan bir aşk da olsa, zamanla birbirinize alışacağınızdan eminim. Sıkıyorsa alışmayın..! O zaman beyni dirseğinde olan arkadaşlar gibi geçirirsiniz kolunuza dolanırsınız sokaklarda.
Kask seçerken bunlara dikkat edin!
Bir birinden güzel renk ve desenlerde, bir birinden farklı marka ve modelleriyle piyasada bir dolu kask var. Peki nasıl bir kask sahibi olunmalı? İsterseniz kısaca anlatayım... Bir kere, bir kaskın en büyük fonksiyonu, koruyuculuğu. Bu sebeple öncelikle piyasada, hayatımızda adını sanını duymadığımız, elinizden düşse karpuz gibi yarılmaya müsait, külçe gibi ağır kasklar var ki aman diyeyim uzak duralım. Bunların piyasada var olmalarının tek sebebi fiyatlarının fazlasıyla düşük olması ve kaskı laf olsun diye alan (özellikle kuryeci) arkadaşların bu kasklara olan talebi. O zaman birinci kural siz siz olun motordan sonra en büyük bütçeyi kaskınıza ayırın. Yani kaska vereceğiniz paraya acımayın!! Bu illa en pahalısını alın demek değil elbet. Ama ucuz etin yahnisi durumunu da unutmayın.
İyi bir kaskın havalandırma düzeneği vardır. Havalandırması iyi çalışan bir kask, kışın buğu yapmaz, yazın kafanızı sıcaktan çatlatmaz. Bu sebeple alacağınız kaskın orasında burasında açılır kapanır kapaklı pencerelerin fonksiyonlarını satıcıya sorun. Ayrıca, sadece içeri hava girişi değil, giren havanın çıkmasını sağlayan tahliyelerin de olmasına dikkat edin.
BASİT BİR KASK TESTİ
Beden olarak bir kaskın sizin kafanıza olup olmadığını basit bir testle anlayabilirsiniz. Kaskı kafanıza takıp, bağladıktan sonra, iki elinizle kafanızı, ‘Aman Allah’ım!’ der gibi yanlardan sıkıca tutup sabitleyin. Şimdi sabit duran kaskın içinde kafanızı sağa sola oynatmaya çalışın. Eğer kafanız kaskın içinde sağa sola bayağı dönüyorsa o kask size büyük. Yok eğer siz kafanızı çevirdikçe kask da dönmek istiyorsa bu size tam olmuş bir kask demektir. İlk aldığınızda kaskın süngerleri pek yeni olduğundan hafif yanakları sıkıştırmış, fazlasıyla kafanıza yapışmış gibi hissettirebilir, zamanla yumuşayan süngerler bir nebze bu durumu çözecektir.
Bir kaskta dikkat edilecek bir diğer ehemmiyetli husus ise kaskın ağırlığı. Ağırlığın güvenlikle alakalı bir durumu yok. Sadece konfor açısından zaten süratlendikçe ağırlaşan kaskın, özellikle onu tutmaya çalışan boyunlarımızın sağlığı için hafif olmalarında fayda var.
Bir de şu çenesi açılan kasklar durumu var ki bunlar için söyleyeceklerim tamamen kişisel tercih ve yorumdur. Ben çenesi açılan kask kullanmam, kullananı da sevmem!! Yok yok ikinci kısmı şaka elbette. Kullanana saygı duymakla beraber, özellikle motora yeni başlayacak arkadaşların kendilerini kapalı kaska alıştırmalarını tavsiye ederim. Çünkü kullanan herkes çenesi açılan kaskların çok rahat olduğunu, trafikte sıkışınca filan açtıklarını, biriyle konuşurken kaskı çıkarmaya gerek kalmadığını filan söylüyorlar. Yani açık kask rahat bir şey kabul. Ama bir kaskın birinci fonksiyonu rahatlığı değil ki... Ne demiştik koruyuculuk. Açıkçası kim ne derse desim ben bu kaskların, darbe anında özellikle hareketli parçalarının kapalı kasklar kadar koruyucu olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki bazı modeller, darbede çeneyi korumaz diye belirtiyor kitapçıklarında... Çenesi açılan kaskların bir diğer olumsuzluğu ise hareketli parçası çok olduğu için, özellikle uzun yolda, işkence boyutunda kafanızı şişiren ses yapması. Yine de tercih yüce motorcunundur...
Opel’in kalitesine onay
Otomotiv endüstrisinin en ünlü araştırma kuruluşlarından ikisi, Alman otomotiv pazarında bayi memnuniyeti konusunu araştırdı. Bamberg Üniversitesi’nde bulunan Otomotiv Araştırma Merkezi, 26 markayı değerlendirirken Nürtingen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ndeki Otomotiv Araştırma Merkezi de 28 marka üzerinden ilgili verileri analiz etti. Opel, her iki çalışmada da en yüksek puanları alarak bu alandaki başarısını kanıtlamış oldu. 1995’ten beri Bamberg’deki Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen bağımsız ve bilimsel temele dayanan Bayi Memnuniyeti İndeksi’nde Opel, tüm diğer Alman otomobil imalatçıları ile arayı açarak öne geçti ve elde ettiği ikincilik pozisyonu ile ‘Yeni Otomobil Kalitesi’ alanındaki başarısını ortaya koydu.
Ayşe Şule BİLGİÇ
Reklamlar
-
21 Haziran 2006, 13:07
#2
ben her zaman kaskımı takıyorum ne olursa olsun sıcak da olsa terletsede önemli bir mesele kafa bu kırıldımı tamiri yok
gülselerde kınasalarda
takıyorum
-
21 Haziran 2006, 13:17
#3
Kask takmayanlara söylenen;
Kask kafalı lafını hatırlatır ve bütün motorcu kardeşlerime Kasklı kafalı günler dilerim.(enkısa sürede kaliteli kask alacağıma söz veriyorum)
motorsikleti, felsefesini hissederek kullanabilen herkes özgürdür ve kardeştir.
-
21 Haziran 2006, 18:54
#4
kask takmak insanın kendi canını korur. bu çok açık birşey.
fakat gelelim canını sokakta bulmuş insanlara; SİZE NE? hatta ve hatta KİME NE?
kimsenin malına ve canına zarar verecek bir durum yaratmayan bir insana ceza kesilemez. intihar eden kişiye de ceza kesilemez. anayasal haklara aykırıdır bu. bunu anlatabilirsiniz, eğitim için çalışabilirsiniz. fakat cezanın kesinlikle yanında değilim. emniyet kemeri için de aynı şey. trafik kuralları, araçların uyum, içinde belli güzergahlarda çarpışmadan güven içinde gitmeleri içindir. araçta yangın söndürücü bulundurmak yine araç sahibi dışındakileri de ilgilendirdiğinden uygundur, fakat kask ve emniyet kemeri takmak trafik kuralı olamaz.
-
21 Haziran 2006, 19:34
#5
normalkerem adlı üyeden alıntı
kask takmak insanın kendi canını korur. bu çok açık birşey.
fakat gelelim canını sokakta bulmuş insanlara; SİZE NE? hatta ve hatta KİME NE?
kimsenin malına ve canına zarar verecek bir durum yaratmayan bir insana ceza kesilemez. intihar eden kişiye de ceza kesilemez. anayasal haklara aykırıdır bu. bunu anlatabilirsiniz, eğitim için çalışabilirsiniz. fakat cezanın kesinlikle yanında değilim. emniyet kemeri için de aynı şey. trafik kuralları, araçların uyum, içinde belli güzergahlarda çarpışmadan güven içinde gitmeleri içindir. araçta yangın söndürücü bulundurmak yine araç sahibi dışındakileri de ilgilendirdiğinden uygundur, fakat kask ve emniyet kemeri takmak trafik kuralı olamaz.
Yuh diyorum başka bişey demiyorum al işte kask kafalı bir adam
-
21 Haziran 2006, 19:43
#6
siz takmamaya devam edin, umarım birgün gecikmiş pişmanlık duymazsınız.
-
21 Haziran 2006, 20:17
#7
takmayanları ikna etmeye çalışmayın arkadaşlar. akıllı mantıklı düşünen insan olsalardı takarlardı. doğal seleksiyon diye birşey var, değil mi?
normalkerem adlı üyeden alıntı
kask takmak insanın kendi canını korur. bu çok açık birşey.
fakat gelelim canını sokakta bulmuş insanlara; SİZE NE? hatta ve hatta KİME NE?
kimsenin malına ve canına zarar verecek bir durum yaratmayan bir insana ceza kesilemez. intihar eden kişiye de ceza kesilemez. anayasal haklara aykırıdır bu. bunu anlatabilirsiniz, eğitim için çalışabilirsiniz. fakat cezanın kesinlikle yanında değilim. emniyet kemeri için de aynı şey. trafik kuralları, araçların uyum, içinde belli güzergahlarda çarpışmadan güven içinde gitmeleri içindir. araçta yangın söndürücü bulundurmak yine araç sahibi dışındakileri de ilgilendirdiğinden uygundur, fakat kask ve emniyet kemeri takmak trafik kuralı olamaz.
demek zararı tek kendine öyle mi? hani ölürse amenna, hiç acımam. evrim sonucu doğal seleksiyon sonucu gitmiştir. ya ölmezse? yoğun bakımların sadece bir günlük maliyetini biliyor musun? o paralar kimin cebinden çıkıyor bakalım? o adam cebinden mi veriyor o yoğun bakımın parasını?
May the Force be with McLaren Mercedes
-
21 Haziran 2006, 21:11
#8
normalkerem adlı üyeden alıntı
kask takmak insanın kendi canını korur. bu çok açık birşey.
fakat gelelim canını sokakta bulmuş insanlara; SİZE NE? hatta ve hatta KİME NE?
kimsenin malına ve canına zarar verecek bir durum yaratmayan bir insana ceza kesilemez. intihar eden kişiye de ceza kesilemez. anayasal haklara aykırıdır bu. bunu anlatabilirsiniz, eğitim için çalışabilirsiniz. fakat cezanın kesinlikle yanında değilim. emniyet kemeri için de aynı şey. trafik kuralları, araçların uyum, içinde belli güzergahlarda çarpışmadan güven içinde gitmeleri içindir. araçta yangın söndürücü bulundurmak yine araç sahibi dışındakileri de ilgilendirdiğinden uygundur, fakat kask ve emniyet kemeri takmak trafik kuralı olamaz.
İnsanlar sadece kendilerinden sorumlu değildir.Senin bir ailen senin sevdiklerin ve de seni sevenler yok mu
Satılık Asya125t-Spidi mont
-
21 Haziran 2006, 21:29
#9
normalkerem adlı üyeden alıntı
kask takmak insanın kendi canını korur. bu çok açık birşey.
fakat gelelim canını sokakta bulmuş insanlara; SİZE NE? hatta ve hatta KİME NE?
kimsenin malına ve canına zarar verecek bir durum yaratmayan bir insana ceza kesilemez. intihar eden kişiye de ceza kesilemez. anayasal haklara aykırıdır bu. bunu anlatabilirsiniz, eğitim için çalışabilirsiniz. fakat cezanın kesinlikle yanında değilim. emniyet kemeri için de aynı şey. trafik kuralları, araçların uyum, içinde belli güzergahlarda çarpışmadan güven içinde gitmeleri içindir. araçta yangın söndürücü bulundurmak yine araç sahibi dışındakileri de ilgilendirdiğinden uygundur, fakat kask ve emniyet kemeri takmak trafik kuralı olamaz.
Kask takmayıp kafanı patlattığında kimse senin asfalttaki beyin parçalarını görmek zorunda değil
-
21 Haziran 2006, 21:45
#10
Normalkerem dostum prensipte haklısın.Ben de senin gibi düşünüyorum.Ama Ayşe Şule Hanım,bir yazısında alınan insanların gönlünü alma amacı ile,bu hakaretvari ''kaskkafalı'' mevzusunun aslında hakaret değil,şaka yoluyla insanları kaska teşvik etmek olduğunu belirttiğinden beri bu kampanyaya destek veriyorum.Evet,ben de ''Kaskını takmayan t.ptur''
anlayışını tasvip etmiyorum.Hele hele tarlasına motorlu bisikletle giden köylü amcamın keline zoom lanıp ,sonra da resmin karşısına geçip''Aha vay adi bak kaskını takmamış ezik pis cahil'' !!lenmesinin kesinlikle karşısındayım.Ama gerçekten özendirici-yapıcı olduğu ve populizme kaçmadığı sürece böyle teşvik kampanyalarının her zaman amacına ulaşacağına inanıyorum
Kanuni yanı tabii ki insanların düşünülmesi değil;statü gereğidir.Kanuna uymak için giyeceksek hiç takmayalım zaten.
-
21 Haziran 2006, 22:02
#11
takmak lasım abi motorumu alamadım daha ama airoh kaskı aldım :D koydum yataağımın başköşesine :d
-
22 Haziran 2006, 00:52
#12
normalkerem adlı üyeden alıntı
kask takmak insanın kendi canını korur. bu çok açık birşey.
fakat gelelim canını sokakta bulmuş insanlara; SİZE NE? hatta ve hatta KİME NE?
kimsenin malına ve canına zarar verecek bir durum yaratmayan bir insana ceza kesilemez. intihar eden kişiye de ceza kesilemez. anayasal haklara aykırıdır bu. bunu anlatabilirsiniz, eğitim için çalışabilirsiniz. fakat cezanın kesinlikle yanında değilim. emniyet kemeri için de aynı şey. trafik kuralları, araçların uyum, içinde belli güzergahlarda çarpışmadan güven içinde gitmeleri içindir. araçta yangın söndürücü bulundurmak yine araç sahibi dışındakileri de ilgilendirdiğinden uygundur, fakat kask ve emniyet kemeri takmak trafik kuralı olamaz.
haKLISINI KATILIYORUM SANA AMA BEN canımıda seviyorum kaskımıda kendiim için takıyorum
[FONT="Comic Sans MS"][B][I][COLOR="Red"]YORGUNUM YORGUNLUĞUMUN YAŞAMAK GİBİ BİR ANLAMI VAR[/COLOR][/I][/B][/FONT]
-
22 Haziran 2006, 01:15
#13
intihar etmek isteyen gitsin boğaz köprüsüne atlasın...
hem ölmeden önce mis gibi boğaz havasını alır üstüne bir de haberlere çıkıp meşhur olurlar di mi
[COLOR="Red"][U][B]:pr:PEMBİŞİM SATILDI :salut:[/B][/U][/COLOR]
-
22 Haziran 2006, 01:19
#14
normalkerem adlı üyeden alıntı
kask takmak insanın kendi canını korur. bu çok açık birşey.
fakat gelelim canını sokakta bulmuş insanlara; SİZE NE? hatta ve hatta KİME NE?
kimsenin malına ve canına zarar verecek bir durum yaratmayan bir insana ceza kesilemez. intihar eden kişiye de ceza kesilemez. anayasal haklara aykırıdır bu. bunu anlatabilirsiniz, eğitim için çalışabilirsiniz. fakat cezanın kesinlikle yanında değilim. emniyet kemeri için de aynı şey. trafik kuralları, araçların uyum, içinde belli güzergahlarda çarpışmadan güven içinde gitmeleri içindir. araçta yangın söndürücü bulundurmak yine araç sahibi dışındakileri de ilgilendirdiğinden uygundur, fakat kask ve emniyet kemeri takmak trafik kuralı olamaz.
nası olamaz efendim, kendi canın kıymetli olmayabilir ama allah gostermesin bir kaza anında bu kaz kafalılığın yuzunden baskalarınında canını ve vicdan azabını dusunmuyormusun?
ayrıca trafik kuralları sadece karsı tarafın degil seninde (yani herkesinde) hakkını koruyacak çalışacak sekilde olusturulmustur.
bunu gozardı ediyorsun bence.
-
22 Haziran 2006, 14:56
#15
Kask takmak istemeyen arkadaşlar için kask takmanın gerekli olup olmadığını anlamaya yarayan bir test vereyim bende.
Bir sandalye alıp yolun kenarına gidyorsunuz.
sandalyeyi kaldırma 1,5 metre mesafede yola koyun.
Daha sonra sandalyeye çıkıp kaldırıma doğru kafa üstü atlayın.
Yere düşerken elleriniz arkada olmalı.
Alnınızı kaldırımın kenarına vurdukta sonra hala hayattaysanız kask takmanıza gerek yoktur.
Eğer sandalyenin üstüne çıkıpta benim buradan kafa üstü kaldırıma çakılmayı gözüm yada başka bir organım yemiyor diyosanız kask takmaya başlayın.
Ben üniversitede öğrenciyken bisikletten düşüp beyin travması geçiren ve 2ay hastanede yatan bir arkadşımız vardı. Doktorlar belediye otobüsüne bile binmesini yasaklamışlardı da babası araba almak zorunda kalmıştı okula gelip gidebilsin diye. Sabit dururken bile kafanızı kaldırıma çarpmanız yada asfalta vurmanız öldürücü olabilir. Birde tarfikte süratle giderken düştüğünüzü düşünün sonuç ne olur önceden belli tabiki.
Ben kaska karşıyım yaslar ne karışır benim hayatıma diyemezsiniz. Çünkü devlet sizi kendinizden bile korumakla yükümlüdür. Elbette sosyal bir devlette kask ta emniyet kemeride zorunlu olmalıdır. Hatta ben çocuk koltuklarının hala zorunlu hale getirilmemiş olmasına şaşırmaktayım. Geçen yaz otomobilimle yaptığım bir kazada ben şoför koltuğunda emniyet kemeri bağlı ve airbag açılmış olmasına rağmen kaburgalarımda zedelenme oldu. Arkada çocuk koltuğunda oturan oğlum ise sadece uykusundan uyandı. Kaskınızı ve emniyet kemeriniz mutlak takın çünkü hiçbirimizin backup'ı yok. Hayattan silindimi geri dönüşü yoktur.
-
23 Haziran 2006, 00:10
#16
yucika adlı üyeden alıntı
Bir sandalye alıp yolun kenarına gidyorsunuz...
Daha sonra sandalyeye çıkıp kaldırıma doğru kafa üstü atlayın.
Yere düşerken elleriniz arkada olmalı.
Alnınızı kaldırımın kenarına vurdukta sonra hala hayattaysanız kask takmanıza gerek yoktur.
Eğer sandalyenin üstüne çıkıpta benim buradan kafa üstü kaldırıma çakılmayı gözüm yada başka bir organım yemiyor diyosanız kask takmaya başlayın.
Çok iyi anlatmışsınız. Kask takmak istemeyenlere sandalyeden kaskları takılı iken atla denilse eminim atlamazlar.
Kask takmaya gerek duymayanlar hiç kaza yapmayacakları duygusu içindeler. Oysa onlar hiç hata yapmasa bile başkalarının hatası sonucu kaza yapabileceklerini unutmamaları gerekir, ama bu nasıl anlatılır?
-
23 Haziran 2006, 00:13
#17
anlatılmaz. doğal seleksiyona bırakın işi.
May the Force be with McLaren Mercedes
-
23 Haziran 2006, 01:39
#18
Motosikletten düşüp kafamı yere sürterek yaklaşık 15 metre kaydıktan sonra kaskımın haline baktım ve çalıştığım firmanın neden kask takmayanlara para cezası verdiğini sorgulamanın gereksiz olduğunu düşündüm.
Ve o canımı sıkan kaskın "sıkı can iyidir, çabuk çıkmaz" geyiğini kanıtlayabileceği o zamana kadar hiç aklıma gelmemişti.
Yine de watercolours'a katılıyorum. Bazıları doğal elekten geçmeli ki bizler (kask kullanmaktan kaçınmayanlar) hayata daha sıkı bağlanalım onların sonunu gördükçe...
İyi geceler
-
24 Haziran 2006, 15:17
#19
oh oh ne de güzel karıştırmışım ortalığı...
kardeşim ben kask takmıyorum dedim mi? hemen her zaman takıyorum kaskımı, 2. kaskım yanımda degilse de artçı da almıyorum. ama bunun zorunluluk olması birey hak ve özgürlüklerine karşıdır. bunu da sonuna kadar savunurum. bu kuralı kaldmaya yönelik bir kampanya olursa da, ilk imzayı ben atarım.
devlet bireyi kendisinden korumaya zorunlu degildir. böyle uyduruk argumanlarla çıkmayın. bi güvenlik sağlama gereği varsa devletin, o da vatandaşının hayatını korumaktır. intiharı denetlemek mümkün olamaz. insanın kaskını zorunlu kılarsan o kendini öldürtmek için daha 1001 yol bulabilir. yani devletin bireyi kendinden koruması zaten hiçbir şekilde mümkün degildir. bunun sonu rezalet totaliter rejimlere gider. örnegin kayak yapmak tehlikeli bir spordur. çıkan acemiler sık sık bacaklarını kırar, burkarlar. böyle oluyor diye toptan kayağı mı yasaklayalım? ya da buna da ehliyet mi verelim?
kask kask diye tutturacağınıza örneğin şu motor ehliyetine ve egitimine bir göz atsanız önce. 1. viteste düşmeden kukaların yanından geçen herkese ehliyet veriliyor. teknik bilgi olarak da saçma sapan 20 sorudan geçiyoruz. bunun için de 300 liranın üzerinde para harcıyoruz.
birileri yoğun bakımın paraları kimin cebinden çıkıyor? demiş çok güzel değinmiş. yeni özel sağlık sigortası ve özel emeklilik işlerinin yayılmaya başladığı bu aralar en büyük paralar bu sigorta işlerinde dönüyor. farketmişsinizdir ki, bütün bankaların bir de sigorta şirketi var. büyük sermaye sahiplerinin de politik konularda ne kadar söz sahibi olduğunu söylememe sanırım gerek yok. kaza olduğu zaman; ne kadar zarar ziyan varsa, hepsi sigorta şirketinin zararıdır. gerek sağlık, gerek trafik sigortası/kasko.. paralar bunların birinden çıkar. emniyet kemeri ve kask zararın çok büyük bir bölümünü önler.(buna hiç itiraz etmedim zaten. araçta gelen hasar hiçbir zaman sağlık giderleriyle karşılaştırılamaz bile) böylece sigorta şirketi priminin daha büyük bir bölümünü koruyabilir. karını arttırır. böyle büyük paralar sözkonusuyken de kask takma kuralının kaldırılması da sözkonusu bile edilemez.
yoksa emniyet kemeri ve kask takma zorunluluğunun bireysel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı, totaliter kurallar olduğunu görmek için kör göz bile yeter.
sigorta şirketi konusundaki fikirlerimin deli saçması komplo teorisi olduğunu düşünenler için: akciger kanseri hastalarının yaşamlarını uzatmak için hastanelerde ne büyük masraflarla kaç sene süründüğünü, kemoterapilerin, radyoterapilerin ne kadara malolduğunu hesaba katın, sonra da sigara paketlerinin üzerinde peyda olan yazıları düşünün. bu ikisini yanyana getirin.
-
24 Haziran 2006, 23:04
#20
dünyada bu konu yasa ile korunuyormu yani kask takmak sadece türkiyedemi mecbur yoksa bunun farklı ülkelerde örnekleri varmı
bencede kask takmak mecbur olmalı çünki biz farklıyız...
avrupada emniyet kemerini kimse uyaramadan kendiliğinden birayler takıyor fakat türkiyede trafik kültürü yok malesef her yıl binlerce kayıp veriyoruz
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler