Kasklarda Raf Ömrü Gerçek mi Satış Stratejisi mi?
Reklamlar
-
Selamlar.
Kask ömürleri ile ilgili farklı görüşler okudum.
Kasklarda raf ömrü gerçek mi yoksa daha fazla satış için yapılan bir satış stratejisi mi?
7-8 yıllık hiç kullanmadığım bir kaskım var.
Birine hediye edeyim diyordum ama gerçekten raf ömrü diye bir şey varsa kimsenin günahına girmeyeyim durduk yere...
Reklamlar
-
Malesef.
Olay içindeki köpüğün sertleşmesi.
-
Hediye et sen elli yüz liralık çin kaskı almış birine ver kafası rahat olsun. Bende 2006da aldığım çene açılır var hala iyi
-
Üretici, bir malın raf ömrünü üzerine yazabilmesi için o kadar süre piyasaya sürmeden bekletmesi gerekiyor.Bu da maliyet demek,para kaybı demek.Aynı ilaçlardaki gibiBir malı piyasaya sürmek için iki yıl raf ömrü olması yetiyorsa üretici neden daha fazla elinde bekletsin ki?
-
Tecrübeyle sabittir : sağlamlığında falan bi sıkıntı kolay kolay olmuyor,sadece içinin elyafı ve kumaşı çürüyüp dökülüyor,kaskı giyip çıkarırken o dökülen parçalar saçınıza ve yüzünüze yapışıyor
-
__sArSıLmAz__ adlı üyeden alıntı
Tecrübeyle sabittir : sağlamlığında falan bi sıkıntı kolay kolay olmuyor,sadece içinin elyafı ve kumaşı çürüyüp dökülüyor,kaskı giyip çıkarırken o dökülen parçalar saçınıza ve yüzünüze yapışıyor
Bir de köpüğün sertliğini parmağınızla sıkıştırıp kontrol etmeyi deneyin. Büyük ihtimalle köpükten çok tahtaya benzediğini göreceksiniz. Asıl işi yapanın oradaki köpük malzeme olduğunu malesef hep unutuyoruz
-
Tabiki dediğiniz gibi köpükte önemli,yukarıda köpükten bahsedilmişti oyüzden tekrar bahsetmek istemedim
-
Geçen gun Toprağın yarışını izlerken aklıma geldi, malum kask elinizden bile düşse onu tekrar kullanmayın denir. Ancak yarışlarda motor ile düşen bir sürücü yarış esnasinda gidip kaskini değiştirmiyor. Madem bu kadar hassas bir konu sürücüler için tüm güvenlik tedbirlerinin alındığı bir yarışta neden bu konu atlansin ki?
-
Kask bir kez dusup dis konik catladigo anda kask bitmistir
Basiniz bir kezdarbe alirsa kask sertlesir
Hemen oldurmez sizi ama ayni yumusaklik olmaz
-
istanbu_gezg adlı üyeden alıntı
Kask bir kez dusup dis konik catladigo anda kask bitmistir
Basiniz bir kezdarbe alirsa kask sertlesir
Hemen oldurmez sizi ama ayni yumusaklik olmaz
Salih,sen iks maksta hangi kaski kullaniyon?
Avrupada jet kaskla biniyollar,uzun vizorlu olacak,dadindan yinmez..
Bide tomorunda abese sistemi var,yolun canını yirsin manete abansan..
1.300 gayme
Agv
Ahanda bu şöye kask
3.160 gayme
Adres sorana italyanca konuştunmuydu,ne karizman olur..vallah avrupali sanarlar.
-
metci adlı üyeden alıntı
Selamlar.
Kask ömürleri ile ilgili farklı görüşler okudum.
Kasklarda raf ömrü gerçek mi yoksa daha fazla satış için yapılan bir satış stratejisi mi?
7-8 yıllık hiç kullanmadığım bir kaskım var.
Birine hediye edeyim diyordum ama gerçekten raf ömrü diye bir şey varsa kimsenin günahına girmeyeyim durduk yere...
Arai ile yapilan bir roportajdan edindigim izlenim:
Evet, zamanla plastik malzemelerin kirilganligi artiyor.
Hayir, 7 sene sonra kask cöp olmuyor.
-
Satış strajesine yönelik yapılan şeylerdir
-
herşeyn bir omru vardır ama ben sahsen 500 tl olan kask ile 5bin tl olan kaskın raf ömrünün aynı olmasını sacma buluyorum.
-
arndiol adlı üyeden alıntı
herşeyn bir omru vardır ama ben sahsen 500 tl olan kask ile 5bin tl olan kaskın raf ömrünün aynı olmasını sacma buluyorum.
Fiyat sadece malzemeyi içerse hay hay, ama arge, marka değeri gibi şeyler de içeriyor fiyatlar...
-
Kask konusunda çok bilgisiz ve bilinçsiz durumdayız. Kaskın ömrünü yorumlayabilmek için plastik, lastik, tekstil ve fiber sanayi alanında uzman olmak gerekir. Bu konuda çok hassas ve araştırmacıyım bilgiler kesin olmamakla beraber 30 küsür yıldır motosiklet üzerinde edindiğim deneyimleri paylaşmak isterim. Kask üreticileri bile bu konuda bukadar kesin ve sert hatlı konuşmaz. ( orası sertleşir şurası mayışır vs vs. ) Her üretici kaskın maruz kalabileceği durumlardan ötürü kaskınızı belli periyodlarda ( 5 6 ) değiştimeniz tavsiye edilir. Hiç bir kaskın üzerinde peynir ekmek gibi son kullanma tarihi yazılmaz. Günümüzde uzay teknolojisi kullandığını düşünürseniz, eğer böyle bir durum olsaydı her kask üreticisi kaskın üzerine son kullanma tarihi şudur diye bir ibare eklerdi.
Kaskların içindeki köpük petrol bazlı polistren malzemenin işlem görmüş halidir. Bildiğimiz strafor köpüğü parçaladığınızda dökülen top parçacıklarının içerisine hava basılıp daha sonra buhar makinasıyla sıkıştırılarak dönüştürülen : EPS yani Expanded PolyStyrene malzemedir. Bu malzeme düzgün şartlarda saklanır ve yoğun neme maruz kalmassa öyle 2 3 senede sertleşecek bir malzeme değil..
Bu iç köpüğün en yumuşak kısmı üst tepe noktasıdır. Kafatasında beynin dışarıya en yakın olduğu bölge üst taraf olduğu için yukarda önce yumuşak dışa doğru sertleşen yoğunlukta bir köpük kullanılır ( Bunu kullandığınız kaskın tepe bölgesi ve kulak bölgesindeki köpüğe ufak bastırarak test edebilirsiniz ) Durum böyle olunca kaskın bir aynaya takılması, içerisinde eşya taşınması ve yoğun neme maruz bırakılması ( kafadan çıkardıktan sonra çantada veya sele altında muhafaza edilmesi, yağışlı bir kullanımdan sonra kaskı silmeden kendi halinde kurumaya bırakılması vs ) iç köpüğe doğrudan zarar verecektir.
Gelelim kaskın diğer aksamlarına kaskın üzerindeki lastiklere. Lastiği biliyorsunuz kauçuk tarzdaki camın etrafındaki olsun, bazı kaskların alt tarafında komple çevrili kısmı olsun soğuyup ısınarak sertleşir ve bir süre sonra eğer düzgün bakılmaz ise ufak tefek zorlanmalarda kolayca kopabilir ya da kasktan ayrılabilir. Bazı marka model kasklarda bunun bir nebze önüne geçilebilmesi için içerisinden silikon yağı çıkmakta bu malzemeyi soğuk aylarda kullandıktan sonra lastik bölgelere uygularsanız lastikleri tekrar yumuşak ve daha dirençli bir hale getirebilirsiniz.
Kaskın iç astarında kullanılan tekstil malzemeler yine neme bağlı olarak zaman içinde aşınarak pul pul dökülebilir bu kullanıcının konforunu olumsuz yönde etkileyebilir.
Bunların haricinde UV ışınları doğrudan maruz bırakıldığında kaskların dış kabuğuna ( plastik, fiber, karbon ) doğrudan zarar verecektir. UV ışınlar hareket halindeyken dağıldığı için motosikleti kullanırken okadar zarar vermesede, eğer kaskı güneşli bir gün sabit biryere uzun süre bırakırsanız işler biraz kötüye gidebilir. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Eski otomobillere bakın. Hareket halinde ve yoğun kullanılan koyu renkli araçlarda bir sıkıntı yaşanmazken uzun süre park halinde bırakılan koyu renkli otomobillerin tavanlarında güneş yanığı oluşur.
Yine yoğun ısı kasklara zarar verebilir. Mesela sele altı çok ısınan bir motosikletin sele altında plastik bir kask taşırsanız muhtemelen bir hafta sonra kask şekil bile değiştirebilir..
Özetle söylemek istediğim şu kaskın raf ömrü %15 20 ise kullanım şekli kaskın %75 80 lik bir kısmını yıpratabilmektedir. Dolayısıyla raf ömrü ve üretim tarihinden ziyade kaskın kullanım şekli çok çok önemlidir. Daha kaskın nezaman nerde ne amaçla icat edildiğini bilmeyen satıcıların bilmiş sürücülerin dediklerini dikkate almadan konuyu uzun uzun farklı kaynaklardan araştırmanızı ve her söyleneni sorgulamanızı öneririm. Çok atla deve bir durum olmayabilir fakat günümüzde ortalama segmentteki kaskların bir asgeri ücret olduğunu düşünürsek maalesef araştırarak neye para verdiğimizi iyi bilmek gerekiyor.
-
Benim kask 3,5 yıllık oldu yenisini aldım; iyi kullanıyorsanız (bkz. yukarıda yazılanlar...), 3-4 yılda bir değiştirmek uygun gibi. (Bendeki Nolan N86 idi, yenisi de Nolan N87; millet sevmiyor ama f/p ve ihtiyaçlarım gözönüne alınınca daha iyi bir seçenek bulamadım...)
Not: Her gün kullanıyorum, yaklaşık 1 saat...
Not 2: Güncel modeller alırsanız raf ömrünü çok düşünmeye gerek yok, ama saklama koşulları tabi ki önemli, düzgün deposu olan bir yerden almak lazım gelir...
-
-
Arai der ki boş kask yere düştü mü kullanılmaz söylentisi efsanedir.
-
Çok yazıldı çizildi bu konular, çok tartışıldı.
Ben kask aldım, 4 yıllık ama karton kutuda, kılıfında duruyordu. Mantığıma göre doğrudan güneş ışığı almamış, nemden etkilenmemiş ve ani ısı değişikliklerine maruz kalmamış olduğunu düşündüğüm için aldım. Kafaya taktıktan itibaren kılıflı-kutulu şekilde durduğuna göre belki birkaç kat hızlı eskiyor. Bugün yağmurda kullandım. Yazın sıcakta binecem. Kışın soğukta binip, eve girip ani ısı değişikliği yapıcam. Onun için kendi kullanımımla 3 yılda falan kaskım eskiyor. Ama yukarıda dediğim koşullarda saklanan kaskı 4 yıla kadar alabilirim.
Şunu şiddetle belirtmek isterim. Almayacağım, alınmamasını önereceğim bir kask varsa o da mağaza vitrinlerinde duran, bunu istiyorum dediğinizde vitrinden alıp o kaskı elinize tutuşturan yerden kask alınmamalı. Çünkü kim bilir o raflara yerleştirirken ne oldu, tozları alınırken kaç defa yere düştü, üzeri parlasın diye pasta cila!! mı yapıldı, kaç kişi kafasına taktı-çıkardı belli değil. Genelde sokak arası motosiklet aksesuarcılarında bu tip satış çok yapılıyor. Teşhir ürünü beyaz eşya aldım, laptop aldım hatta mobilya aldırdım. Ama vitrinden bir kask asla almam-aldırmam.
Kafaya takınca 3 yıl (tatlı su kullanıcıları için 4) Kutulu-köpüklu-kılıflı ambalajda saklanıyorsa 4 yıl rafta bekleyeni alırım. Shoei 7 yıl demiş. BEn yine de almam.
“Bir delil ile 40 alimi yendim; ama 40 delil ile bir cahili yenemedim.” Mevlana
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)