Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
2. sayfa BirinciBirinci 12

Motosikletten sonra bisiklette kontra tekniği?

REKLAM ALANI
    Volkan76 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Urbangini Volta Ala Cubagani
    Tkerdeki jiroskopik etki vetikaldir. Horizontal ise misal topaç'da etkindir. Dönen bir topaçı birtarafına dokunursan, diğer tarafa seker.
    Temel fizik kavramı diye birşey var. En hiçe sayılmayacak kurallara dayanır.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Shrieker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    var bi şeyler
    Aynı, hiçbir farkı yok.

Motosikleti
    Honda Cbr500R (2015)
    Dedim ki bu sabah kahve içmeyecem içmemek için direniyorum gelip girdiğim konuya bak, kafam yandı be
    Bileği bükmek filminde reyiz bisiklet sürerken kontra yapıyorsunuz ama siz aveller farkında değilsiniz diyordu.

gerivites - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    D400
    Lastik yabanı düz olmuyor mu bisiklette. Kontraya tepkisi farklı olacaktır.

Kural [ Z ] - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bkz. İmza =>
    Alıntı gerivites adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Lastik yabanı düz olmuyor mu bisiklette. Kontraya tepkisi farklı olacaktır.
    Lastiğe göre değişir.

Sonuçta iki tekerdeki olay belli. Herşey bir yana bisiklet ve motosikletin ağırlık farkları ve lastik taban temas alanları da işin içinde.

Bisiklette uygulanacak güç çok küçük olduğundan anlaşılması daha zor olabilir. Daha kolay anlamak için ağırlık merkezini değiştirerek deneyin, daha kolay anlaşılacaktır. Diğer bir değişle ellerinizi bırakın ve bisiklet bir yana çekerken o yana doğru vücut ağırlığınızı verin. Olabilecek en düşük kontra etkisini yaratmış olduğunuz halde bisikletin doğrulduğunu göreceksiniz. İşte kontra ...
    ...

YBRMANİA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    HONDA CBR 1000RR(14)-YAMAHA YBR(12)
    Hızımız az olduğu için kontra olayı olmuyor.hız artınca oluyo genelde.

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    SD 1290R
    Başlık ne çabuk sidik yarışına döndü yahu...

Konuya geri dönecek olursak, aşağıdaki grafiğe ekleyeceğim bir nokta:

Alıntı Kural [ Z ] adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Sorunuzun cevabı burada olmalı...

Konu lastiğin, gidon çevrildiğinde yere basma açısının ve şase ekseninden sapma oranı ile ilgili.

İkincil olarak lastik genişliği ve yere temas alanı da duruma etkendir.

İşin mühendislik kısmında daha fazla detaylandırmak için hevesli arkadaş varsa bol bol yazacaktır
    Resimde bisikletin çatalı tekerlek göbeğine birleşeceği yerde hafif kavisli ya, ama motosiklette öyle değil gibi çizilmiş. Aslında motosiklette de öyle. Ancak aynı etki motosiklet çatallarının "triple clamp" te "head bearing" inin önünde konumlandırılmasıyla gerçekleştiriliyor:

Yani geometri oldukça yakın.

Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 Ironmax 2019
    Bisikleti yeteri kadar yatırıp vucut ağırlığını ters yöne verebilirseniz olur en kötü gidonu kırmadan viraj alabilirsiniz ama zor, yani her bisikletçi yapamaz her bisikletle de olmaz gibi.

Motosikleti
    Kuba Superlight200
    Bisiklette kontrayı en son abartaraktan yapıyordum pedalı yerlere sürte sürte döndürüyordum araba solluyordum. Yağmurlu günde yine aynı şekil kontrayı verdim ve bisiklet beni yere bırakıp 10 metre sürüklendi, ben öyle bisikletin beni yere bıraktığı gibi oturdum bisikleti izledim. Kontra hayat kurtardı bacağım bile çizilmedi :D fakat ertesi gün bisikleti sattım 6 sene geçti motosikletimi aldım artık bilinçliyim yağmurda sürmüyorum, sürüp düşersem bunu da sinirden yok oaraya satarım :DD

Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Başlık ne çabuk sidik yarışına döndü yahu...

Konuya geri dönecek olursak, aşağıdaki grafiğe ekleyeceğim bir nokta:

Resimde bisikletin çatalı tekerlek göbeğine birleşeceği yerde hafif kavisli ya, ama motosiklette öyle değil gibi çizilmiş. Aslında motosiklette de öyle. Ancak aynı etki motosiklet çatallarının "triple clamp" te "head bearing" inin önünde konumlandırılmasıyla gerçekleştiriliyor:

https://www.revzilla.com/product_ima...r_anodized.jpg

Yani geometri oldukça yakın.
    Çataldaki eğrilik neyi değiştiriyor ki. Elbette birşeyler değişirde genel olarak aynı değilmi. Benim bisikletimin maşası düz motordaki gibi

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı oktayakgoz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çataldaki eğrilik neyi değiştiriyor ki. Elbette birşeyler değişirde genel olarak aynı değilmi. Benim bisikletimin maşası düz motordaki gibi
    O eğrilik olmazsa bisiklet düz gitmez. Gidonu bıraktığınız anda düşersiniz. Sizin bisiklette eğrilik yoksa, motosikletlerdeki gibi triple clamp vardır o zaman. Ancak öyle veya böyle, ön tekerin göbeği, "steering axis"in önündedir.

Grafikte "trail" denilen uzunluk çok mühim, iki tekerli aracın düz yol stabilitesi ile kıvraklığı (hızlı dönebilme) arasındaki dengeyi sağlar. Stabilite için pozitif olması şart. Çok kısa olursa, bisiklet sağa yattığında mesela, gidon kendi kendine sağa dönmek istemez. Hatta trail negatif olursa, bisiklet sağa yattığında gidon sola dönmek ister. Kontra yapamazsınız.

Bu konuda İngilizce kaynak çok. "rake" ve "trail" kelimelerini aratıp öğrenebilirsiniz.

Motosikleti
    Yamaha YBR 125
    Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. çok bilgilendirici şeyler yazılmış.

Umarım daha sonradan merak edip araştıran arkadaşlara da faydalı olur bu bilgiler.

Hepinize keyifli ve kazasız sürüşler diliyorum.

Volkan76 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Urbangini Volta Ala Cubagani
    Evvelsi gün sahil yolundan birnevi Hızla geniş bir sağ virajı alırken, sağ elciğı ileri iterek virajı doğru acıda döndüğümü farketttim ve o an aklıma bu konu geldi bir an. Olay tezeymişken bunu neden yaptığımı inceledim ve şu sonuca vardım.
    Yeterince hız mevcutsa, viraja doğru motosikledi yatırdıkca, tekerler dahada yanak kısmına bastığı için gidonu çevirmeden, düz durmasına rağmen, motosiklet viraja dönüyor. Fizik açısındanda mantıklı. Dik yuvarlanan bir pul dengeyi kaybedince bir tarafa yattıkca o tarafa döner ve tattıkca daha küçük daireler çizer.
    Motosilklette öyle, yatırmaya başlayınca ilk yatırma imve genelde fazla olup gidonuda yatırılan tarafa döndürmeye çalıştığı için, viraj tarafındaki daha yakın elcikle daha kolay dikkatle ileri iterek (kontra) virajı almak için gereken açıya ince ayar vermek. Taze tecrübeyle mantığım bunu diyor.
    Bisiklettede hız, alınacak yatay acı ve teker yanağı az olduğundan, kontralı viraj biraz fazla duyarlılık gerektirir, sanırım. İyi forumlar.....

2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)