Tkerdeki jiroskopik etki vetikaldir. Horizontal ise misal topaç'da etkindir. Dönen bir topaçı birtarafına dokunursan, diğer tarafa seker.
Temel fizik kavramı diye birşey var. En hiçe sayılmayacak kurallara dayanır.
Tkerdeki jiroskopik etki vetikaldir. Horizontal ise misal topaç'da etkindir. Dönen bir topaçı birtarafına dokunursan, diğer tarafa seker.
Temel fizik kavramı diye birşey var. En hiçe sayılmayacak kurallara dayanır.
Dedim ki bu sabah kahve içmeyecem içmemek için direniyorum gelip girdiğim konuya bak, kafam yandı be
Bileği bükmek filminde reyiz bisiklet sürerken kontra yapıyorsunuz ama siz aveller farkında değilsiniz diyordu.
Lastik yabanı düz olmuyor mu bisiklette. Kontraya tepkisi farklı olacaktır.
Lastiğe göre değişir.
Sonuçta iki tekerdeki olay belli. Herşey bir yana bisiklet ve motosikletin ağırlık farkları ve lastik taban temas alanları da işin içinde.
Bisiklette uygulanacak güç çok küçük olduğundan anlaşılması daha zor olabilir. Daha kolay anlamak için ağırlık merkezini değiştirerek deneyin, daha kolay anlaşılacaktır. Diğer bir değişle ellerinizi bırakın ve bisiklet bir yana çekerken o yana doğru vücut ağırlığınızı verin. Olabilecek en düşük kontra etkisini yaratmış olduğunuz halde bisikletin doğrulduğunu göreceksiniz. İşte kontra ...
...
Hızımız az olduğu için kontra olayı olmuyor.hız artınca oluyo genelde.
Başlık ne çabuk sidik yarışına döndü yahu...
Konuya geri dönecek olursak, aşağıdaki grafiğe ekleyeceğim bir nokta:
Resimde bisikletin çatalı tekerlek göbeğine birleşeceği yerde hafif kavisli ya, ama motosiklette öyle değil gibi çizilmiş. Aslında motosiklette de öyle. Ancak aynı etki motosiklet çatallarının "triple clamp" te "head bearing" inin önünde konumlandırılmasıyla gerçekleştiriliyor:
Yani geometri oldukça yakın.
Bisikleti yeteri kadar yatırıp vucut ağırlığını ters yöne verebilirseniz olur en kötü gidonu kırmadan viraj alabilirsiniz ama zor, yani her bisikletçi yapamaz her bisikletle de olmaz gibi.
Bisiklette kontrayı en son abartaraktan yapıyordum pedalı yerlere sürte sürte döndürüyordum araba solluyordum. Yağmurlu günde yine aynı şekil kontrayı verdim ve bisiklet beni yere bırakıp 10 metre sürüklendi, ben öyle bisikletin beni yere bıraktığı gibi oturdum bisikleti izledim. Kontra hayat kurtardı bacağım bile çizilmedi :D fakat ertesi gün bisikleti sattım 6 sene geçti motosikletimi aldım artık bilinçliyim yağmurda sürmüyorum, sürüp düşersem bunu da sinirden yok oaraya satarım :DD
O eğrilik olmazsa bisiklet düz gitmez. Gidonu bıraktığınız anda düşersiniz. Sizin bisiklette eğrilik yoksa, motosikletlerdeki gibi triple clamp vardır o zaman. Ancak öyle veya böyle, ön tekerin göbeği, "steering axis"in önündedir.
Grafikte "trail" denilen uzunluk çok mühim, iki tekerli aracın düz yol stabilitesi ile kıvraklığı (hızlı dönebilme) arasındaki dengeyi sağlar. Stabilite için pozitif olması şart. Çok kısa olursa, bisiklet sağa yattığında mesela, gidon kendi kendine sağa dönmek istemez. Hatta trail negatif olursa, bisiklet sağa yattığında gidon sola dönmek ister. Kontra yapamazsınız.
Bu konuda İngilizce kaynak çok. "rake" ve "trail" kelimelerini aratıp öğrenebilirsiniz.
Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. çok bilgilendirici şeyler yazılmış.
Umarım daha sonradan merak edip araştıran arkadaşlara da faydalı olur bu bilgiler.
Hepinize keyifli ve kazasız sürüşler diliyorum.
Evvelsi gün sahil yolundan birnevi Hızla geniş bir sağ virajı alırken, sağ elciğı ileri iterek virajı doğru acıda döndüğümü farketttim ve o an aklıma bu konu geldi bir an. Olay tezeymişken bunu neden yaptığımı inceledim ve şu sonuca vardım.
Yeterince hız mevcutsa, viraja doğru motosikledi yatırdıkca, tekerler dahada yanak kısmına bastığı için gidonu çevirmeden, düz durmasına rağmen, motosiklet viraja dönüyor. Fizik açısındanda mantıklı. Dik yuvarlanan bir pul dengeyi kaybedince bir tarafa yattıkca o tarafa döner ve tattıkca daha küçük daireler çizer.
Motosilklette öyle, yatırmaya başlayınca ilk yatırma imve genelde fazla olup gidonuda yatırılan tarafa döndürmeye çalıştığı için, viraj tarafındaki daha yakın elcikle daha kolay dikkatle ileri iterek (kontra) virajı almak için gereken açıya ince ayar vermek. Taze tecrübeyle mantığım bunu diyor.
Bisiklettede hız, alınacak yatay acı ve teker yanağı az olduğundan, kontralı viraj biraz fazla duyarlılık gerektirir, sanırım. İyi forumlar.....
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)