Herkese selam,
3 Aşağı 5 yukarı bir çoğunuz beni tanıyorsunuzdur. Bu güne kadar Allah'a şükür pek çok motosikletim oldu, ve hepsi de güçlü kuvvetli aletler idi, buraya kadar bir problem yok.
2019 Temmuz son haftası ile Ağustos'un ilk yarısı arasında yaklaşık 20-21 günlük bir tur programı var kafamda. Nasip olur ise, eşimle birlikte İstanbul'dan yola çıkarak, İspanya'ya kadar gitme niyetindeyim. Buraya kadar da pek bir problem yok.
Problem nedir peki ?
<<< Bu yolu yapacak bir Motosikletim yok >>>
Bazılarınız bilir, 2016 'da Versys 1000 ile doğu Avrupa turu yapmıştım, sonrasında 2017 'de Z1000SX ile 2 motosiklet, Transfagaraşan, Viyana, balkan vs. dolanıp gelmiştim. Sonrasında Z1000SX 'de satılıp gitti..
Şimdi alacak motosiklet bulamıyorum, bazılarınız içinden " hadi lan oradan? " diyecektir ama durum kötü.
Motosiklet konusunda bazı kriterlerim var, aslında çok fazla kriterim var, çünkü pek çok modeli kullandıktan sonra, maalesef seçenekler pek kalmıyor.
Finalde Geldiğim noktada bütçem dahilinde gönülden zevk ile binebileceğim daha doğrusu sahip olmak isteyeceğim 3 motosiklet kaldı elimde.
1- R 1200 GS Adv (2016-2017)
2- S 1000 XR (2017-2018)
3- Multistrada 1200S (2017-2018)
Aslına bakarsanız hala içimde deli gibi giden güçlü motor arzusu bitmiş değil, bu sebepten mütevellit gönlümden geçen;
1. Alternatifim Ducati Multistrada 1200, Duruşu, gidişi, gücü kuvveti, tasarımı, oldukça iyi (Benim hoşuma giden) fakat iki ucu kakalı değnek bir motosiklet (Kullanıcı arkadaslarım, diğer kullanıcı yorumları , ve genel kanı olarak) Motosiklete çok bindiğim için 1 yıl içerisinde ortalama 20 veya 25 bin km 'yi çok rahat deviriyorum. Multi için bu desmo bakımı demek ve ortalama desmo bütçesi yıl bazında 4 bin ila 7 bin arasında bir rakama denk gelmekte. Yani standart bakımları ile birlikte bu motosikletin yıllık bakım maliyeti 10.000 TL .. Ayrıca genelde piyasası olmayan ve sıfırı ile 2. eli arasında uçurumlar kadar fark olan bir motor, yani bir nevi samsung cep telefonuna benzetilebilir, alırken 10 bin, satarken 4 bin etmiyor gibi..
2. Alternatifim kötünün iyisi (Multi'ye göre) S1000XR.. Bu motosiklet her yönü ile çok hoşuma gidiyor, ve tamamen yaşıma uygun olacağına inandığım bir alet.. (35 olduk) Hem gidişi, hem duruşu, gücü kuvveti, tasarımı ve diğer akla gelebilecek bütün özellikleri ile tamamen bana hitap eden bir alet.. Aldığım motosikleti genelde değiştiririm, 1-2 yıl içerisinde. Fakat en iyiye oranla (R1200GS ADV) XR'in da çok hızlı bir piyasası olduğunu düşünmüyorum. Pek çok XR uzun süre ilanlarda geziyor, gözüme çarpıyor. Olayın bu boyutu benim için pahalı sayılabilecek bir motosiklet için korkutucu olabilir diye düşünüyorum.. Zira R12000ADV çok daha hareketli ve çok daha fazla kitleye hitap ediyor.
3. Alternatifim herkesin son nokta olarak ifade ettiği, fakat benim şahsi düşünce olarak bir 3-4 yıl sonra sahip olsam, sanki daha iyi, daha oturaklı olur gözü ile baktığım R1200GS ADV. Kullandığım zaman bana hissettirdiği duygu,his, güç, konfor, ve prestijli olması insanın kendisini iyi hissetmesine gerçekten yetiyor ve artıyor. (Evet maalesef üzerinde iken prestijli bir motosiklete binme duygusu insanın egosuna vurmuyor değil, çünkü gerçekten çok güzel alet ve bence bu prestiji de hak ediyor. Gerek 30 küsür litre deposu ile, elektronik amortisörleri, yükseklik alçaklık ayarları, elcik, koltuk ısıtmaları, şaftı ile, tasarımı ile akla gelebilecek veya tur yapan bir insanın isteyebileceği herseye sahip.. Gerçekten de son nokta.. Fakat sanki biraz daha ileri yaş motoru kıvamında ama, keske tek dert bu olsa.. Almışken modelli bir GS almam gerekir ki, yarın öbür gün çok da zarar etmeyeyim, sonuçta az buz para değil, motoru alıp verdiğim parayı unutacak kadar param yok, maalesef ülke şartları belli. GS Adv. bütçemi 15-20 bin gibi zorluyor açıkçası, imkansız bir durumum yok şükür ama, motora vereceğim 15-20 'yi Turda harcamak varken, biraz daha dar alanda paslaşmam gerekecek, vs. gibi durumlar.
Bu kadar uzattıktan sonra, hala okuyan birileri var ise, fikirlerinizi almak istiyorum, bunu anket üzerinden değerlendirebilir, aynı zamanda yorum ve fikirlerinizi benimle paylaşabilirsiniz.. Bu güne kadar hangi motoru alayım diye açılan konulara ifrit olurdum, ama bir gün kendimi de bu konuda yardıma ihtiyaç duyarken görünce, hata yaptığımı ve herkesin her zaman olmasa da diğer insanların fikrine ihtiyaç duyabileceğini gördüm.
Okuyanlara teşekkürler.