Öncelikle herkese hayırlı hafta sonları
Cc hesaplama ile ilgili bir formül var mıdır?
65,5 mm üst kapak
65,5 silindir çap
69 mm silindir boy kaç cc ye tekabül eder?
Öncelikle herkese hayırlı hafta sonları
Cc hesaplama ile ilgili bir formül var mıdır?
65,5 mm üst kapak
65,5 silindir çap
69 mm silindir boy kaç cc ye tekabül eder?
Süper bir soru sordunuz
Kızımla tam matematik çalışmaya başlayacakken ve kızımda şu matematik ne işimize yarayacak derken süper oldu
Kızımla beraber çözdük
232,4 cc
Zamanlama mükemmel teşekkürler
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:36 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:27 ----------
Bu arada,
Silindir çapı : 65,5 mm = 6,55 cm
Silindir yarıçapı : 3,275 cm
Silindir yüksekliği : 69,0 mm = 6,9 cm
Hacim = pi sayısı x silindir yarıçapının karesi x silindir yüksekliği
Hahaha
Allah kolaylık versin.
Eve verilen Dersler çocuklardan
daha çok velilere veriliyor.
Ufaklığımı hatırladım bir an
Evde Bizler tv ye bakarken,
Velilerimiz Ödevlerimizi yapıyordu
Yukarıda 232,4 cc olarak belirtmişsiniz
Rakam sanki yüksek geldi bana.
Hesap yaptığınız formül nedir.
Amin
3,14 x 3,275cm x 3,275cm x 6,9cm = 232,4 cmküp
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:58 ----------
Hacmin bir miktar yüksek çıkması normal. Silindirin çapı sabit değişmez.
Ama silindir boyu değişken. Blok içerisinde silindirin boyu (yüksekliği) 6,9cm buraya kadar tamam.
Fakat silindirin blokta nekadarlık hareket yaptığını bilmiyoruz. Asıl hacmi o belirler.
Örnek olarak sizin motorda silindir boyu 6,9 cm ama bloktan ölçünce en alttayken 3 cm aşağıda oluyorsa o zaman yüksekliği 3cm olarak dikkate almak gerek.
Kısaca çap tamam ama silindirin en alta indiğinde blok tepesiyle en alta indiği andaki boşluğu ölçün. Gerçek değet o olur.
---------- Mesajlar birleştirildi - 18:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:06 ----------
Teneffüs arasında aceleyle yazdığım için ifadem yanlış olmuş
Kusura bakmayın.
Silindir çapınız belli değişmez.
Silindir boyuda belli ama bu işimize yaramaz.
Bize pistonun silindir/blok içerisinde en üstten aşağı indiğinde blok içerisindeki boşlukta üstten ölçü gerek. Bu değer hacminizi oluşturacak cc değeri hesabı için gerekli yükseklik. Formüle koyun cc değeri çıkacaktır. Tam bir değer bulmak mümkün. Fakat bunun için silindir kapağının iç yapısı, yay çevresi buji hacmi vs ince hesaplar işin içine girer. Yapması çok zor değil ama ölçümleri doğru yapmak kaydıyla.
yanlış hesaplama olmuş gibi krank boyu belirler silindir hacmini
mesela krank boyu 49 olsun en alt nokta ile en üst noktadaki konumu silindirin yüksekliği olur.
π . r² . h = silindir hacmi
r= silindir yarı çapı
π=3.14
h=burda yükseklik genelde krank boyu alınır.
krank boyu bilmeden hesaplayamazsınız
hatta örnek hesaplama yapayım
mh drift 125 için
R=56.50mm silindir çapı
h=53.8mm krank boyu
r=56.50/2=28.25mm
π . r² . h= 3.14 x 798.0625 x 53.8 = 134.818 yani 125 mh drift silindir hacmi 135cc
Hesap birebir milimetrik değil ama yanlış değil
Milimetrik hesabı krank boyuylada çıkaramazsınız.
Emrenin anlatımından silindirin üst kapağını söktüğünü anlıyorum. Krank boyunu bildiğini sanmıyorum.
Bu durumda silindir içerisinde pistonu en üste alır. Sonra en alt konumuna alır pistonu. Kumpasla ölçer pistonun indiği derinliği. Bu derinlik yüksekliği verir.
Burdan sonrası zaten
pi x yarıçapın karesi x yükseklik.
Krank kolunu bilmeye gerek kalmıyor bu durumda...
Krank boyu değilde strok veya strok boyu desek daha doğru olur.
Stroğu genellikle üreticiler verir zaten, kapağı sökmeden bilemeyeceğimiz yanma odasının (piston en üstte iken kapağa kadarki boşluk) hacmi.
Sıkıştırma oranını biliyorsanız onuda hesaplayabilirsiniz.
Silindirde pistonun hareket ettiği yeri bulun,bu boşluğu su ile doldurup dereceli kapla ölçün.
En net cc hesabı budur.
Biz yinede şunu silindirin hacim hesabından yapalım
Kızım matematikte hiçte hoşuna gitmeyen ve nerede işimize yararki dediği bir konunun aslında çokta işe yarabildiğini görünce matematiği biraz daha sevdi
Ne yazıkki okullarda yapılmayanı evde yapıp pratiğe dökmek getekiyor.
Bir örnekte fizikten. Yolda araçlar, insanlar farklı yönlere farklı hızlarla giderken A aracındaki kişi B aracını hangi hızla hangi yöne gider görür soruları :(
Kızım bir türlü anlamadığını söyleyince, iş yerine gidip camdan 10 dakika akan trafiği izlemek, arabaylada 5 dakikalık bir tur atmak yetti. Sonuç fizik ilk sınav sonucu mükemmel
Pardon,
Bu mesaj Emre beye olacaktı...
Biz yine krank kolunu bırakıp silindirden hesaplayalım
Sizi bilinçli bir ebeveyin olduğunuzdan dolayı
Tebrik ederim.
Yukarıdakilerin yarısını okudum, yarısı için ise odaklanamadım.
Yazılan formüller (geometride)silindir hacmi için doğru.
Fakat bu formül pistonun süpürdüğü alanı bulur.
İçten yanmalı motorlarda silindir hacmi ''pistonun süpürdüğü alan + yanma odası hacmi'' olmalıydı.
Motorun sıkıştırma oranını 11 kabul edersek silindir hacmi 250 cm3'den çok az fazla çıkacaktı.
Dediğiniz doğrudur
Silindir çap:65,5mm
Silindir yarıçap:32,75 mm
Silindir boy:69 mm
Silindir Stroke:49,5 mm
Üst kapak çap: 65,5 mm
P x R2 x H=silindir hacim
3,14 x 1,072,5625 x 49,5 =166,7 cc
Hesap yapılan sadece silindir hacmi
yanma odası veya üst kapakta
Sistemin içinde dahil edilmesi gerekir ki
Net olarak sonucu bulabiliriz.
merhaba bu site den alt kısımda silindir şeklini seçerseniz
onun altında hesaplama yapıyor sadece silindir çapını 2 bölün ve alt kısımda ki yere silindirin hareket ettiği mesafeyi yazın
örn vermek gerekirse mt 25 yani 249 cc çift silindirli motor :
- silindir çapı bir tanesi 60 mm bölün 2 ye 30 yapar
- silindir strong mesafesi 44.1 mm olduğuna göre
- sonuç 124.68 oluyor 2 silindir olduğuna göre çarpı 2 = 249,36 yapar
iyi günler
https://hacim.hesaplama.net/
Selamlar. Benim motorum 2458 cc. 85.9 stroke. 110.2 mm bore.
İnternette "Hacim = ((Silindir Çapı/2)² * π * Strok Uzunluğu * Silindir Sayısı)) / 1000" şöyle bir formül buldum.
Bu formüle göre " ((110.2 / 2)² * 3.14 * 85.9 * 3)) / 1000 = (3036,01 * 809.178) / 1000 = 2456,67249978 çıkıyor. Sonuç nerdeyse doğru gibi.
Kayıp olan 1.32750022 cc sanırım Pi sayısını düz aldığımızdan kaynaklı. Bu formüllerle net sonuca varabilir miyiz?
tek silindirde 232 cc ediyor, 2 silindir ise 464 cc, 3 silindir ise 696 cc, 4 silindir ise 928 cc.
https://hacim.hesaplama.net/
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)