Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Motosiklet Zincir Hakkında Bi Soru

Motovento
    REKLAM ALANI

Arkadaşımıza geçenlerde Suzuki GSR 600 aldık. Zincire hiç bakım yapılmamış kapkara yağ tortuları kum parçacıkları dolmuş kalmıştı. Benzini camsil kutusuna doldurup pırıl pırıl yaptık kuruduktan sonra da silikonlu zincir yağıyla yağladık. Bunun bi defaya masus olması zincire zarar verir mi? Bi de çok bilmiş arkadaşımız daha var zincir kopacak şöyle olacak böyle olacak deyip duruyor çocuğun moralini bozdu

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Silikonlu yağdan anlamam ama petrol ürünleri (benzin mazot vs) zincirinize kesinlikle zarar vermez. Silikon konusunu araştırın...

Ha bir de benzin katkıları mevzuu var, benzinin içine konan alkol vb katkıların durumundan da emin değilim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:09 ----------

Şöyle bir de ingilizce kaynak buldum:
    https://www.endorphin-express.com/do...-solvents.html

BatuhanK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    O-ringler in anası ağlamıştır.
    Oringli zincirler diğer zincirlere göre yağı daha iyi tutar, sessiz çalışır. Bakım periyodu daha uzundur

bu ilk forumda ilk iletim.
    forumu uzun süredir takip ediyorum ama üye olmayı hiç düşünmedim, ta ki herkesin her konu hakkında fikir beyan ettiğini görene kadar...

benzin ve mazot çözücü maddelerder, zincir halkaları arasında ki o-ringlere (eğer böyle bir zincir ise) ciddi zarar verir.
    gazyağı/lamba yağı gibi ürünler ile temizlemek daha yararlıdır eğer zincir temizleme ürünleri kullanmıyorsak...
    yağlamaya gelince zincir için üretilen yağları kullanmak uzun vadede hem zincire hem de dışlilere daha iyi gelecektir.
    Kızıl pars ve Ahmetcan45 bunu beğendiler.

06Serhat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki Gsxr 600 K4
    Zincirin fotoğrafını atsaydınız ona göre isabetli yorum yapabilirdik. Zinciriniz ses yapıyorsa, sona dayanmışsa ve baklaları düz bir sıra halinde değilse o zincir ölü bir zincirdir. Her zincirin ömrü vardır. Sürekli belirli periyotlarda bakım yapılması lazım. B
    Kızıl pars bunu beğendi.

bassturbin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Xj6 Diversion F
    Batuhanın dediği gibi benzin oringleri kurutuyor sonra oringler uzun sürede ezilio yağsız kalıp yerinden fırlıyor çıkıyor.Tabi o ringli zincir ise.Değilse bile benzin çok nüfuz ettiğinden bakla arasındaki yağı silip atar.

Matoz benzin gibi değil çok yağlı sıvı zarar vermez, mazotla silip temizledikten sonra lastik bir müddet çevrilmeli fazla mazot fırlayıp gitsin sobra avuç içinde bezle zincir silinmeli ki yeni sürülecek yağ zincirde nüfuz edip tutunsun.Yağlama sonrası motora yarım veya 1 saat binmezseniz yağ iyice yapışır tutunur.

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:43 ----------

Zincir dibe dayanmışsa değişme zamanı gelmiştir kopma riski zor ama olmaz değil çünkü makine kuvvetli.

Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Arkadaşlar benzinle bir kere temizlemekten oringlerinize zarar gelmez. Sürekli yapmayın tabi...

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:47 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:43 ----------

Benzinin sorunu o ring'lere zarar vermesi değil kullanmasının çok tehlikeli olmasıdır; maazallah kendinizi yakarsınız, çok çok yanıcı ve uçucudur.

Ahmet Turan Peker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda nc 750 x dct vstrom dl 650 xmax 250
    Zincir ile ilgili çözüm otomatik yağlama sistemi monte etmektir
    Kızıl pars bunu beğendi.

valeros46 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Zinciri sadece temizleme spreyi ya da gazyağı ile temizlemek gerek. Aksi halde arkadaşların dediği gibi o ringler ya da x ringler ciddi zarar görür. Zincir, arka dişli üzerindeyken zinciri ileri geri ittirin, eğer zincir bol ise ve daha fazla gerdiremiyorsanız o zinciri ve dişlileri değiştirmeniz gerekecektir. Yaklaşık olarak 15.000 km yapan zincir ve dişli setinde ciddi performans düşüşü yaşanıyorken; hiç bakım yapılmamış zincir zaten 4-5 bin km yol yaptıysa ona da geçmiş ola. Bu arada, zincir kopacak diyen arkadaşlara "çok bilmiş" diyecek kadar bilginiz var ise burada size bunları yazan arkadaşınızın moralini bozacak yorumlara da bu yaftayı mı yapıştıracaksınız arkadaşınızın morali bozulmasın diye? Neyse...

Kızıl pars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bisiklet
    Temizlekek için benzin yerine mümkünse gazyağı, değilse mazot kullanmak daha mantıklı.
    Yağlamak için de yapışkanlığı yüksek yağlar gerekli,
    özellikle ön dişli tarafında zincirin dönüş yönü çok hızlı değiştiği için yağı atmaya eğilimlidir.
    Hamdım, piştim, hala hamım.

fatih.met - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Tvs Apache, Gsr600
    Alıntı bassturbin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Batuhanın dediği gibi benzin oringleri kurutuyor sonra oringler uzun sürede ezilio yağsız kalıp yerinden fırlıyor çıkıyor.Tabi o ringli zincir ise.Değilse bile benzin çok nüfuz ettiğinden bakla arasındaki yağı silip atar.

Matoz benzin gibi değil çok yağlı sıvı zarar vermez, mazotla silip temizledikten sonra lastik bir müddet çevrilmeli fazla mazot fırlayıp gitsin sobra avuç içinde bezle zincir silinmeli ki yeni sürülecek yağ zincirde nüfuz edip tutunsun.Yağlama sonrası motora yarım veya 1 saat binmezseniz yağ iyice yapışır tutunur.

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:43 ----------

Zincir dibe dayanmışsa değişme zamanı gelmiştir kopma riski zor ama olmaz değil çünkü makine kuvvetli.
    matoz ne? daha önce duymadım merak ettim.

benim zincir en ucuzundan, o-ring yok, yağsız kaldıkça yağlıyorum ve zamanla toz toprak birikiyor ve balçık gibi tabaka yapıyor ve hemen gidiyorum oto yıkamaya ve tazyikli suyu bir koyuyuorum zincire miss miss, hiç uğraşmaya gerek kalmadan balçık tabakadan kurtuluyorum ve yine yağlayıp sürmeye devam ediyorum...

o-ring olsaydı sanırım yine aynı şeyi yapardım çünkü zincir temizlemek zamanımı alıyor ve böyle bir pratik çözüm buldum.

YZFR25 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Burgman 200 Abs
    Çok pahalı değilse değiştirin kafanız rahat etsin. Yolda giderken kopup fırlayabilir aman diyim.

Motosikleti
    Yamaha YBR125 ESD, Bajaj Dominar D250
    Selamlar,

Mecbur kalmışsınız, benzin ile temizlemişsiniz, eminim temiz olmuştur.

Tavsiyem zincir temizliğinde benzin kullanmayın, o-ringlerin içindeki mevcut yağa zarar verdiğini okumuştum, motosiklet kullanım el kitaplarında da bunu yazıyor. Mazot ise lastik-kauçuk gibi ürünleri çözüyor, yani bizzat o-ringlere zararlı. Bulabilirseniz hakiki gaz yağı kullanın, fırçayla tatbik edin, silin, tertemiz olur. Gaz yağını tek tük benzin istasyonlarından temin edebilirsiniz, ve ya oto sanayi sitelerinden. Ama sanayi de bazen gaz yağı yerine neft türevi ürünler satılmakta, buna dikket edin, gaz yağı olmalı.

Ben 15 yıldır bu şekilde temzilik yapmaktayım. Yağlama için de yazın 140, kışında 80-90 şanzıman yağı ile yağlama yapıyorum.

Ancak gayet güzel temizlik ve yağlama spreyler de satılmakta, onları da tercih edebilirsiniz elbette.

Sevgiler...

hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    gazyağı diyorum. zincirin ilacı gazyağıdır, bu bir.
    ikincisi, zinciri temizlediğiniz için zincir eski sağlamlığınına dönmez. eskimiş ise yolda kopar ve ciddi kazaya sebebiyet verir. zinciriniz eski ise yenisi ile değiştiriniz. hatta zincir dişli setini komple değiştiriniz.
    bu iş şakaya gelmez.

bassturbin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Xj6 Diversion F
    Matoz zincir bakla bölünmesi işte 😊 mazotu yanlış yazmışım...

Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Tavsiyeler yanlış değil ancak o ring'lerin lastik veya kauçuktan yapılmış oldukları bilgisi yanlış; zincirlerdeki o ring'ler (markasına göre) bir nev'i kevlar veya neopren türünden yapılır ve bu iki malzemenin de petrol ürünlerine mukavemeti vardır.

Temizlik için en uygun mazlemenin gazyağı veya WD40 (çok büyük yüzdesi gazyağıdır...) olduğuna katılıyorum.

Bir not da benzin vb çözücülerin o ring'leri geçme ihtimali hakkında; o ring'leriniz zarar görmemişse içlerine bir şey geçmez. Zarar görüp geçirmişse de zaten temizlerken ne kullanıyorsanız kullanın kısa zamanda o zinciri elinize alacaksınızdır zaten geçmiş olsun...

Motosikleti
    xv250
    yav heee benzin oringlere zarar veriyor 20 senelik karburatörler hala çalışıyor ne benzinler geçmiş içinden karbüratörlerde de oring var

BatuhanK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı allegromod adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    yav heee benzin oringlere zarar veriyor 20 senelik karburatörler hala çalışıyor ne benzinler geçmiş içinden karbüratörlerde de oring var
    İnsanlar maymundan geliyorsa şimdiki maymunlar neden insan değil tadında olmuş
    Az silindir, çok iş

Motosikleti
    Mondial mash -Hero dash- Hero Thriller- Cbr 250
    Alıntı draj3n adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşımıza geçenlerde Suzuki GSR 600 aldık. Zincire hiç bakım yapılmamış kapkara yağ tortuları kum parçacıkları dolmuş kalmıştı. Benzini camsil kutusuna doldurup pırıl pırıl yaptık kuruduktan sonra da silikonlu zincir yağıyla yağladık. Bunun bi defaya masus olması zincire zarar verir mi? Bi de çok bilmiş arkadaşımız daha var zincir kopacak şöyle olacak böyle olacak deyip duruyor çocuğun moralini bozdu
    moralini bozmak için söylememiştir emin ol, fotoğrafla desteklersen bizde sana yardımcı olabiliriz

hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı BatuhanK adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İnsanlar maymundan geliyorsa şimdiki maymunlar neden insan değil tadında olmuş
    tek soruda evrim teorisinin çöküşü

REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)