Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
4. sayfa BirinciBirinci ... 234

Bitmeyen, sonu gelmeyen, herkesin efsanesi kontra tekniği

REKLAM ALANI

Alıntı yürekçe adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Nereye yorum yazacağımı söylemek uygun mu sizce?
    olur. (10 karakter)

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Wing750 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CRF1000L Africa Twin
    Alıntı mustafa_325 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    O yarışçılar da kontra ile dönüyor. Ayrıca buna ilaveten daha iyi bir yol tutuşu için öne arkaya sağa sola sarkarak ağırlık transferi yapıyorlar.

Burada bu şekilde sorular sorup öğrenmeye çalışacağınıza gidip adam gibi eğitim alsanız veya bu konuda yapılmış belgeselleri izleyerek antrenman yapsanız çok daha iyi olur bence. Zaten interette yeterince araştırma yaparsanız sorduğunuz bütün soruların cevabına ulaşacaksınız.
    Haklısınız, öğren de gel diyorsunuz kısaca. Da, ben bir şey öğrenmeye çalışmıyorum, Moto Sohbet başlığı altına paylaşımda bulundum. Bu forumun insanların sohbet ettiği bir yer olduğu fikrine kapıldım ilk başta. Profesyonel sürücülere ait olduğunu şimdi anlamaya başladım Benden başka herkes olaya son noktayı koymuş zaten.

RoofRoof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    DRZ400SM
    Alıntı Wing750 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Haklısınız, öğren de gel diyorsunuz kısaca. Da, ben bir şey öğrenmeye çalışmıyorum, Moto Sohbet başlığı altına paylaşımda bulundum. Bu forumun insanların sohbet ettiği bir yer olduğu fikrine kapıldım ilk başta. Profesyonel sürücülere ait olduğunu şimdi anlamaya başladım Benden başka herkes olaya son noktayı koymuş zaten.
    Hocam yanlış anlamayın da 4 sayfa boyunca insanlar yanlış kavradigin bir olayın doğrusunu anlatmışlar ama sen hala "öyle değil ben inanmıyorum" diyorsun. Neyi istiyorsun ben onu anlamadım?

Wing750 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CRF1000L Africa Twin
    Alıntı RoofRoof adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam yanlış anlamayın da 4 sayfa boyunca insanlar yanlış kavradigin bir olayın doğrusunu anlatmışlar ama sen hala "öyle değil ben inanmıyorum" diyorsun. Neyi istiyorsun ben onu anlamadım?
    İnanmıyorum diye bir şey yazmadım. Sizi de sinirlendirdiysem de kusura bakmayın. Daha dikkatli konular açmaya gayret ederim bundan sonra.

Sayın Wing750 ben sizi anladım. Siz aslında şunu demek istiyorsunuz düz yolda engelden kaçmak için yapılan kontra hareketi ile viraj alma hareketleri birbirinden farklı. Düz yolda engelden kaçmak için bir tarafa kaçmak istediğinizde, diğer tarafın elciğini itersiniz ve motosiklet bu şekilde manevra yapar. Oysa viraj alırken hiç bir zaman gidon diğer tarafa dönmez. Zaten bir arkadaşımızın yüklediği videoda da bu açıkça görülüyor. Motosiklet yatmaya başladığı zaman diğer tarafın elciğini iterek desteklemeniz lazım gelir ancak gidon hiç bir zaman diğer tarafa dönmez. Galiba bunu demek istediniz.
    Wing750 bunu beğendi.

rollcycle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    R1250GS ADV
    Bu bir efsane değil fizik. Eğer gidonun sağ ve sol hareketinden başka aşağıya bastırma veya yukarıya kaldırma hareketi olduğunu savunuyorsanız veya varlığına inanıyorsanız boşuna muhabbete başlamayalım.

Gidon bastırılmaz gidonun tek bir hareketi vardır sağa ve sola gidonu esnetmeniz bile imkansız bir durumdur. Üzerine otursanız bile gidon ya sağa döner ya sola. Bu bi burada kalsın.

Son yıllarda maddi durumu iyi ekonomik anlamda sağlam büyük abilerimizin bayiye gidip en kötü 600 700 750 cc ile motosiklete başlamasıyla bu tip komik konuşmalar yaşanmaya başladı.

Profil resminizi görmesem hiç motosiklete binmemiş birisinin bu yazıyı yazmış olabileceğini düşünürdüm. Allah aşkına 40 50 km ile giderken ellerinizi bırakıp gidonu tek taraftan dokunarak itmeye çalıştınız mı ? Çok güç uygulamadan hafifce ittirin bakalım motosiklet netarafa doğru gidecek. Sonra bunu denedikten sonra tekrar yazın buraya.

Motosikletin dengesini otomobildeki dengeye benzetip aynı olduğunu söyleyerek hepimizin fizik diye bildiği şeyi katlettiniz.

Bu arada motosikleti döndürmek için herzaman kontra tekniği kullanılmaz şehir içi dar alanlarda yapılan manevralarda gidonu normal çevirmeniz gerekir.

watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    speederbike
    Ağırlık aktarımıyla da motosiklet döner, ama tepkisi buna geç olur. Yarışçıların yaptığı dönmek için değil, ağırlık merkezini aşağı almak içindir.
    Tehlikeden kaçma hareketiyle dönüş ile viraj dönüşü aynıdır. Tehlike anında anlık kontra verirsiniz, motor kaçacağınız tarafa devrilir ve jiroskop etkisiyle düzelir. Viraj dönüşünde sabit bir kontra verirsiniz, verdiğiniz sürece de motor düzelmez ve virajı döner.

rollcycle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    R1250GS ADV

Moderatör Levent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Searching.
    Alıntı Wing750 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Herkesin düşüncesine saygım var. Kontra ile ilgili yorumların neredeyse tamamında 'Herkes kontra ile dönüyor, zaten içgüdüsel olarak yapıyorsun' deniliyor. Kabul. Bunu yazanların tamamı da eklemiş 'Bunu bilinçsizce yapmak çok tehlikeli, mutlaka eğitim alınmalı' Hadi bunu da açıklayın o zaman. Hem farkında olmasan da kontra ile dönüyorsun, hem de eğitim almadan yapmak tehlikeli. Hadi ben bilmiyorum yalan yanlış yazıyorum. Bunu yazan arkadaşlar 'Hem bilmeden içgüdüyle herkes tarafından yapılan, hem de eğitimsiz yapılırsa tehlikeli' olan bu tekniği açıklasın bana. Kimseye ters düşmek için sormuyorum. Sadece nasıl oluyor onu öğrenmek istiyorum. Her zaman eğitimin şart olduğunu savunuyorum. Bana yanıt veren arkadaşların kaçının kontra ile ilgili eğitmenlerden ders aldığını bilmiyorum.

Daha önce bu konuda sizin için bir mesaj göndermiştim, o mesajı dikkatli okursanız, sorunuzun cevabının zaten içerisinde barındığını görmeniz zor olmayacak.

Mantık ve Fizik olarak 2 tekerlekli bir aracın sağa ya da sola dönmesi için (Viraj içersinde) dönüş yönüne yatması gerekmekte, yani kısaca yatmadan bu alet dönmez. Bu yatma açısı, itme kuvvetine (hız) göre değişiklik göstermek zorundadır. Atıyorum ; 50 km hız ile, 10 derece yatarak döndüğünüz virajı 100 km hız ile 10 derecelik yatış açısı ile dönemezsiniz, yatış açınızı artırmanız hız ile orantılı bir şeydir.

Şimdi sizin sorduğunuz soruyu örneklemeden cevaplamamız lazım ,zira paraşüt felan olayları başkalaştırıp, sürtünme hesaplarına kaymamamıza neden olacak. Bu aletler az önce de bahsettiğimiz gibi, yatarak dönebilmektedirler. Hiç bir delikanlı göremezsiniz ki, sol gidonu ileri itip sağa dönsün. Önce bunu anlamak ve kabul etmek gerekir. (20-30 km hızların üzerinde diye tekrar belirtmeme gerek var mı bilmiyorum?) Gelelim içgüdüsel ve bilinç olayına. Motosikleti veya bisikleti hiç bilmeyen birisi onu döndürmek istediğinde, " İÇGÜDÜSEL değil, kontra tekniğinden habersiz bir şekilde kontra tekniği uygulayarak döndürür. Zaten aksini yaparsa dönmez ve düşer. Oradaki " İçgüdüsel " ifadesi yanlıştır.

Gelelim bilinç olayına, kişi; okuduklarını uygulamaya kalkarsa eğer, risk orada başlar, ve felaketle de sonuçlanabilir (kontra tekniği tek başına uygulanan bir iş değildir, bu konuda eğitmenlere danışabilirsiniz) çünkü hiç bilmiyorken minimum hızlarda aracı hareket ettirip minimum açılarda dönüş açısı yakalarken, nasıl olsa öğrendim ya bilinçiliyim artık, iterim gidonu döner kendi başına algısı daha yüksek hızlarda işi felakete götürebilir (Bu durum bilinçsizlik sonucu ortaya çıkar).

Kısaca durum bu şekildedir.

watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    speederbike
    Videonun 1dk46sn civarında yoldaki engeli geçmek için yana eğilirseniz motorun dönmesi yavaş olur diyor. Yani ağırlık aktarımıyla da dönmek mümkün, ama yavaş ve hantal bir dönüştür. İdeali tarif edilen kontra tekniğidir.

RoofRoof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    DRZ400SM
    Alıntı watercolours adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Videonun 1dk46sn civarında yoldaki engeli geçmek için yana eğilirseniz motorun dönmesi yavaş olur diyor. Yani ağırlık aktarımıyla da dönmek mümkün, ama yavaş ve hantal bir dönüştür. İdeali tarif edilen kontra tekniğidir.
    Yine oradaki dönüş gidonun hareketiyle olur ama. Gidon sabit dururken dönmek mümkün değil.

4. sayfa BirinciBirinci ... 234

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)