“Aşağı itmek” ve “doğrusu da bu”dan sonrasını okumadım açıkçası.
Fizik kurallarına göre olan bir durumun herkese göre farklı hali yoktur. Her yiğit yoğurdu farklı yediğini sanar hepsi bu.
Umarım bilmeyenler konuyu okuyup yanlış bilgi edinmez.
“Aşağı itmek” ve “doğrusu da bu”dan sonrasını okumadım açıkçası.
Fizik kurallarına göre olan bir durumun herkese göre farklı hali yoktur. Her yiğit yoğurdu farklı yediğini sanar hepsi bu.
Umarım bilmeyenler konuyu okuyup yanlış bilgi edinmez.
Demek istediğim o değildi. Anlatmak istediğiniz şeyi tam doğru aktaramamış olabilirsiniz yazıya. Benim demek istediğim, eğer konu hakkında bilgi sahibi olmayan biri yazdıklarınızı okursa çok yanlış sonuçlara varabileceğini düşünüyorum.
Yoksa bahsedilenler farklı, evet. Ama yapılan her zaman aynı. Kimisi vücudumla yapıyorum diyor, kimisi dizimle... Halbuki fizik olarak yapılan iş yukarıda şema ile de gösterilmiş olan lastiğin yere temas yüzeyi ile alakalı.
Bu kadar yanlış ve/veya yetersiz bilgi ile iddia ederek bu konuyu açmamalıydınız bence, soru olabilir ama iddianız var. 4 tekerli araçların dönüşünde diferansiyel ve etkisi ile 2 tekerlilerin dönüşünde kontra etkisi önemli konulardır ve fizik kurallarıdır.
Şu videoyu hatırlatmış olalım: https://youtu.be/VVE79XT8-Mg
(Bu arada, ikidir yutup videosu yükleyemiyorum sayfaya ...Admin?)
Videonun özeti:
Gidiş geliş yolda karşıdan gelen kamyon ile sağa virajda karşılaşan motosikletli arabanın direksiyon simidini çevirir gibi gidonu sağa doğru kırınca (sağ eliyle gidonu itmek yerine), motosiklet kamyona doğru yol alıyor ve çarpışma kaçınılmaz oluyor...
Çok hayati bir konu bu...
O nedenle 2 tekerlilerin gidonu vardır. 4 tekerli araçların direksiyon simidi.
(Atv tabir edilen 4 tekerli araçlara fabrika çıkışı direksiyon simidi değil de gidon takılmasını anlamış değilim bu arada. Başlı başına risk oluşturuyor.)
Admin değilim de aynısını yaşadım.Bu arada, ikidir yutup videosu yükleyemiyorum sayfaya ...Admin?)
"Linkleri otomatik urlye çevir" kutucuğundaki işareti kaldırmak gerekiyor.
Aynı şeyi diyorsunuz ama arkadaşlar anlatmış, yapılan şeyin ismi doğru. Onun adı kontra tekniği. Farklı alanlarda farklı şeylere aynı isim verilmesi normal. Bisikletteki kontra farklı, motosikletteki kontra farklı, otomobildeki kontra farklı. Hatta arkadaşın bahsettiği gibi motosiklette bile çeşit çeşit kontra var.
Sonuç, diyorsunuz ya, gidonu itmek kontra değil diye, işte onun adı basbayağı kontra.
May the Force be with McLaren Mercedes
Motosiklet ileri hareket ederken dönüş için ilk hareket kontra ile verilir. Bunun aksi olamaz yoksa motosiklet dönemez. Sizin kafanız karışmış. Bence California Superbike School dan falan bir ders alın orada iyice pekiştirirler.
Sağ elcikten iterseniz motor sağa yatışa, sol elcikten iterseniz sola yatışa başlar. Sadece elcikleri çok sıkmayın, rahat bırakın yeter...
Hocam ne kadar amacım öğretmek değil desen de milletin senelerdir yaptığı şeyi siz yanlış yapıyorsunuz diyorsunuz. Arkadaş contra oyununun resmini atmış o zaman bende diyorum bisiklette yaptığın contra ile oynadığın contra bir değil.
Kontra diye bir şey yok demek de ayrı bir olay.
sanayide civataya 2. somunu sıkaraan kontra somun derler
Abi sen olayı çok yanlış anlamışsın. Drift ile kontrayı birbirine karıştırmışsın.
Gidonu bir tarafa çevirip tersi yöne yatmak kontra tekniğidir.
Arka tekeri kaydırıp gidonu o yöne çevirerek yatmak drift tekniğidir.
Gidonu aşağı bastırmak ise tamamen yanlış, işe yaramaz ve acemice bir harekettir.
"Bileğin dansı" belgeselinin tamamını izlersen kontrayı doğu bir şekilde öğrenebilirsin.
Orjinali "counter-steering" olmakla birlikte, türkçe yaygın olarak kabul görmüş hali "kontra tekniği" dir. "Kontra" aslında şudur,budur diyerek kafa karıştırmaya gerek yok. Kontra tekniği dendiği zaman, bilen anlar, bilmeyen sorar öğrenir.
konuyu açan abimiz kontranın sonunu getirmiş
2 tekerli bir aracı nizami olarak (kaymadan drift yapmadan) 20 km üzerinde kontra dışında döndürmenin bir yolu yok.
eğer dönüyorsanız kontra yapıyorsunuz demektir, bilinçli yada bilinçsiz. ister döndüğünüz tarafı itin ister öbür tarafı çekin yada ne yaptığımın farkında değilim ama dönüyorum diyin.
bastırmak vb gibi bir şey yok, peg e basmak diye bir şey yok. ağırlık transferinin işe yaramadığını gösteren bir sürü video var, tek peg üstüne çıkıp bütün ağırlığını da versen motor düz gidiyor.
sakın otomobil vb demeyin çünkü lastiğin yapısı farklı. otomobil lastiğinin yanağını kullanmıyorsunuz oysa ki motosiklet lastiğinin profili kontra tekniği için tasarlanmış halde.
bu forumu çok sayıda yeni başlayan okuyor, bu tip yazıların tehlikeli ve kafa karıştırıcı olduğunu düşünüyorum.
Motosiklette kontra tekniği, bisikletteki kontra (Kontra fren- herkes bilmez) ile veya bir araç ile kıyaslamak karmaşaya yol açar. O yüzden pek çok kişi bunu kafasında birleştiremeyebilir.
Bu işin bir kuralı var, iki tekerlekli bir taşıt ile belirli bir hız'dan sonra (20-30km/h) aracı herhangi bir yere döndürmek için gidonu 3 veya 4 tekerlekli taşıtların dönüş mantıklarının aksi bir şekilde, döneceği yönün tersine çevirdiğimiz için bu tekniğin ismi kontradır. Diğer kontralar ile kıyaslanabilecek bir teknik değildir. Sadece gidonu dönüş yönünün tersine ittiğiniz için kontra denmiştir.
Örneğin ; Futboldaki Kontra atak ile, Motosikletteki kontrayı kıyaslamak ne kadar alakasız ise, bisikletteki kontra fren ile, Motosikletteki kontra tekniğini de örtüştürmek veya karşılaştırmak tamamen anlamsızdır.
Bu tekniği fizik olarak düşünmelisiniz, gidonu itmek, çekmek, bastırmak, veya gidondan ellerinizi çekmiş olmanız, veya motosikletten sarkmanız, ne yaptığınızın hiç bir önemi yok. Ellerinizi bırakıp kıçınızı sağa kaydırsanız da motosiklet yerine göre döner, ve bu işin sonucunda da, kontra gerçekleşmiş olur, ön tekerleğiniz döneceğiniz yönün aksi yönüne bakar. Bu açılar bazen gözle görülmez derecelerde de olsa, işin özü bilimsel olarak ve fizik olarak kanıtlanmıştır.
Biz kullanıcılar nasıl işimize gelir ise o şekilde kullanıyoruz, motosiklet cinsine göre sürüş stilleri vardır, özü birdir, ama şekli farklıdır, enduro binen gidonu iterken, racing binen viraja sarkar vb.
Bileğin dansında açı ölçer ile bu teknik net bir şekilde ifade ediliyor. 7. dk. dan itibaren göz atabilirsiniz.
Aslında bu konuyu merak eden bir adam, motoruna atlayıp herhangi bir hızda, trafiğe kapalı ve güvenlik önlemleri alınmış vaziyette, sağ veya sol gidonu çok az itse olayı anlıycak ama insanlardan saçma sapan şeyler dinleyerek işi zorlaştırıyolar.
Döneceğiniz tarafta kalan gidon kolunu, ileri doğru çok az itin ve motor hangi yöne doğru gidiyor gözlemleyin. Bu kadar.
Site Cem Yılmaz doluymuş çok hoşuma gitti. Yalnız şunu söylemek isterim, burası gördüğüm kadarıyla bilgi almak ve bilmediklerini paylaşmak amacıyla kurulmuş bir site. Yazdıklarım size göre yanlış olabilir, zaten herkes bilseydi buraya girip bakmazdık. Benim yazdıklarımı yarım yamalak okuyup ya da okumayıp eğlenen çok kişi var. Gülmek güzeldir ben de severim eğlenmeyi, gülmeyi, makara yapmayı. Tekrar açıklamakla uğraşmayayım, yazdıklarımın ne anlama geldiğini göremeyen kadar, ne demek istediğimi anlayıp, konuyla ilgili paylaşımda bulunan da çok var. Ben yanlış-doğru isimlendirme üzerine bir şeyler yazdım. Yoksa kimseye akıl vermek haddime değil. Hele ki motosiklet proflarına söz söylemek aklımın ucundan bile geçmez. Bilgi paylaşımı yapanlara teşekkür ederim. Cehaletten cesaret bulmayın.
İsimlendirme de tamamen doğru.
İtalyanca kökenli bir kelime.
Karşıt, ters anlamına geliyor.
Sizin bisiklette frenlemeyi kontra olarak adlandırmanız hatalı.
O ifade bisikletin türü için kullanılırdı. Kontra pedal.
Yani terse de dönebilen pedal demek. Pedalı terse çevirince de doğal olarak fren yapmış oluyordunuz.
Kontra tekniği her yerde kullanılır. Yolda kayan bir arabayı da kontra hareketlerle yolda tutarsınız.
Motosiklette ise dönmek istediğiniz yönün aksine bir hareket başlatırsınız ki(tıpkı 4 tekerli taşıtlarda olduğu gibi motor da merkez kaçtan dolayı yatar, yattığı yöne doğru da dönüş başlar), bu tersine hareket kontradır.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)