Vitesli motorumu sattım şu an yeni bir vitesli motor alana kadar bir akrabamın scooter motosikletini kullanıyorum. En sevmediğim yanları şunlar;
1. Küçük çaplı tekerleklerden dolayı (ön 16 arka 15 inch) darbeyi önde ve arkada daha çok hissediyorum. Daha küçük çaplı tekere sahip olan scooterlar daha da kötü.
2. Yine küçük çaplı tekerleklerden dolayı viraj kabiliyeti bana daha az gibi geliyor. Ama motoru virajlarda yatırmama rağmen bir sorun hissetmedim. Hissiyat kötü sadece.
3. En sevmediğim yanı ise vitesli motorlarda bir kasis-tümsek-çukur varsa peglere basıp hafif yukarı kalkınca darbeyi hiç almıyorsunuz. Scooter da ise ayaklar önde, koltukta oturur gibi oturulduğundan insan kendini kaldıramıyor. Veya güvensiz sekilde gidondan destek almak gerekiyor. Bunu yapamazsanız tüm darbeyi kalça ve belinizde hissediyorsunuz.
4. Kayışlarda aktarmalarda bir sürü güç kaybı yaşandığından özellikle kalkışlarda motor bağırıyor bağırıyor hiçbir yere gitmiyor. Tam kavrama yaptıktan sonra ataklaşıyor. Vitesli motorlarda 150 lik de kullansan kalkış çok seri.
5. Vitesli motoru, viteste park edersen yokuş yukarılarda arka teker tutunduğundan kayma yapmıyor. Scooter da kontağı kapattıktan sonra düz zemine park etmen lazım. Yoksa boştaki bir araç gibi, şuursuzca kayıyor, park etmek tehlikeli.
Aslına bakarsanız, yukarıda yazdığım objektif değerlendirmelerden sonra bana daha da mantıksız geldi scooter kullanmak.
Sonuçta ne kadar sıkışık trafik olursa olsun sürekli dur-kalk yapmıyoruz. Sürekli boş-vites-boş-vites yapmıyoruz araba gibi.
Bana uymadı yani scooter.