Bahsettiğiniz yolda 250cc scooter kullanılabilir ancak yetersiz de kalabilir, bazı arkadaşlar ise CBF150 demiş. O yol için CBF150 kesinlikle önermiyorum. Bahsettiğiniz güzergahta haftanın belli günleri bende yol yapıyorum (Beşiktaş/Gebze-Şekerpınar-Kocaeli) ve CBF150 ile yolda sıkıntı yaşıyorum, MT-07 ile çok daha konforlu hissediyorum.
İlk olarak genel hesap yapalım:
Motosiklet alım satımı ve sigortası için toplam genel bütçeye kabaca: 500TL
İlk alım bakım maliyeti (+250 cc için)+(motor yağı, hava filtresi, buji, yağ filtresi ve küçük onarım-değişim fazlasıyla yazalım):1000 TL
Lastikleri yenilemeyi de ihmal etmemeliyiz, motosikletin ve lastiklerin marka modele göre: 650/1600TL aralığı
Ekipman için o yolda ortalama hızınızın 125 km/h olacağını da varsayarsak ve iş/ev arası uzun yol olduğunu düşünürsek;
1. Üzerinizdeki ekipman kaza anında tam koruma verebilmeli,
2. Üzerinizdeki ekipman görsel olarak çevrece sırıtmamalı,
3. Fiyat performans oranı makul olmalı,
4. Kış için kullanmayacağınıza göre 3 mevsimi kaldırabilmeli(Baharlık ve Yazlık),
5. Acemi kabul edersek görünülürlüğünüz önem taşımalı,
Bunlara göre bir liste yapmak gerekirse;
Kask:
AGV K5(1400TL) veya
NEXX SX100 (1016TL)
Mont:
Riderdenim Karayel File Mont (590 TL)
Pantolon:
Riderdenim modelleri (ortalama 470TL)
Bel-Böbrek koruma:
Prosev Bel-Böbrek koruma (110TL)
Bot:
Prosev(433TL) veya
YDS DIABLO 11(590TL)
Eldiven:
VENOM D2 Uzun (230TL)
Yelek:
Fosforlu sarı yelek (50-200TL aralığı)
Kamera(artık olmazsa olmaz):
EKEN H9R 4K (280TL)
O yolda gerektiğinde kaçış yapabileceğiniz, ancak keyiften öte sürekli kullanılacağı ve uzun yol (günde 60km git-gel) yapılacağı, otobanda hız faktörü de işin içine gireceği, ikinci el ve parça/servis hizmetleri de düşünüldüğünde sorun yaşatmayacağı, yeni başlayana uygun sayılabileceği için;
1. Honda CBR250R: 8.500 / 14.500 aralığı
2. Yamaha R25: 14.500 / 17.500 aralığı
3. Yamaha MT-07 (yeni başlayana önermem, sizin tercihiniz): 25.000 / 32.000 aralığı
4. Honda VFR 800X Crossrunner (yeni başlayana önermem, sizin tercihiniz): 27.000 / 35.000 aralığı
Diğer arkadaşlardan da bolca fikir geleceğine, yukarıda belirttiklerime alternatifler üretileceğine ve eleştirileceğine eminim. Benim önerilerim bu yöndedir. İyi değerlendirin, Bütçenize alacağınız eğitimleri de ekleyin, gereksiz borca girmeyin ekipmanı eksik etmeyin, mümkünse kaskoyu ihmal etmeyin. Şimdiden Keyifli sürüşler dilerim