sıcakta tüm ekipmana katlanabiliyorum fakat korumalı pantolon beni mahvediyor. dizlik kullanmak istemiyorum. tavsiyesi olan var mı ?
sıcakta tüm ekipmana katlanabiliyorum fakat korumalı pantolon beni mahvediyor. dizlik kullanmak istemiyorum. tavsiyesi olan var mı ?
Ben de tam bugün Bret'in konuyla alakalı videousunu izlemiştim, şöyle bırakayım. Kısaca çevirmem gerekirse 35°C nin altında hava alan şeyler giyin, üstündeyse tersine kapanın diyor. Ben mesela, geçen yaz 38-40°C sıcaklıklarda 150 km motor çektiğim zaman tam ekipmanlıydım, kaskın vizörüne kadar her yerim de kapalıydı. Terledim terlemesine ama sıcaktan fenalaşmadım.
Teknik bilgiyi de kısaca özetleyeyim: çok yüksek sıcaklıklarda sürecekseniz her yerinizin kapalı olması şundan faydalıdır; vücudu soğutan şey terin içindeki sudur. Suyun, birçok sıvı gibi, buharlaşması endotermiktir, buharlaşırken etrafran enerji alır. Bu da en hazır haliyle ısı olarak bulunur zaten. Hatta bir gün gelecek, evrendeki tüm enerji, en kullanışsız enerji türü olan ısıya dönüşecek. Hayda, özet geçelim derken entropi kavramına kadar geldik.
Neyse, yine özetlersek suyun vücudunuzla mümkün olduğunca temas halinde olması gerekir ki buharlaştıkça sizi soğutsun. Askerlere de çöl vb. görevlerde sularını değil, terlerini saklamaları önerilir. Terinizi mümkün olduğunca vücudunuza temasta tutun, o sizi soğutacaktır. Bu da demek oluyor ki tişört, şort ve terlikle motor sürmek mantıklı değildir. Ayrıca teri geçtim, ciltteki nemi alarak sizi de kurutur.
Son olarak da, ekipmanlı sürüp de fenalaşacak duruma geliyorsanız yeterince sıvı tüketmiyorsunuz demektir. Su çok önemli, dikkatinizin dağılmaya başladığını hissettiğinizde kenara çekip mola verin, su için. Uzun yolculuklarda hörgüç benzeri bir şey kenara çekme gereği bırakmadan sürekli su içebilmenizi sağladığı için gayet rahat oluyor, arkadaşlarım geçen Decathlon'dan 30 liraya almışlardı. Parasına göre hiçbir şey bence.
Ben full ekipman giyiniyorum her zaman ekipmanlarımda siyahtır genel olarak, öğlen sıcağı bile etkilemiyo beni, bende sorun var galiba :D Bu arada bende oruçluyum
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)