ÖmerFaruk199 adlı üyeden alıntı
Bencede öyle ama bu işin ustaları rahmi barutçu falan orada kılcal çatlamalar olur demiş yere düşünce ve mutlaka değişmesi lazım demiş tedirgin oluyorum artık
---------- Mesajlar birleştirildi - 19:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:50 ----------
"Ben bu arkadaşın söylediği şeyin birinci kısmına katılıyorum. Gerçekten de o kask kontrol edilecek, üzerinde bulunacak en küçük bir hatada iade edilecektir. Ama buradan çıkardığı sonuç yanlış. Tezgahtan yere düşen sıfır kaskın boyasında, vizör bağlantılarında falan çok küçük hatalar meydana gelmiş olabilir. Bu da sıfır kaskı ayıplı mal haline getirir (ayıplı derken koruyuculuğu biter manasında demiyorum, sıfır diye aldığınız malın çizikli, boyası hasarlı olmasından bahsediyorum). Avrupa'da sıfır kaskta bu tarz hata olduğu zaman hem cezalar ağır, hem marka değeri düşüyor. Bir de firmalar zaten kurumsal, oradaki tezgahtarın kaskı geri göndermeyerek kazanacağı bir şey yok. Adam kuralları belirlemiş ve uygulatıyor. Bir kuralda esneme yapsa, tüm mağazalar üzerindeki kontrolünü de kaybedebilir. Yani Avrupalılar çok süper insanlar olduğu için bu böyle değil, Avrupa şartlarında 1 kasktan kazanacağı paradan daha fazlasını riske atmış olduğu için böyle. Netice gene kazanç yani.
Peki düşen kaska ne oluyor?
Kasklar, öyle 5 senede durduğu yerde kullanım ömrünü bitirmediği gibi, sadece seleden düşerek de bitirmez. İddialar;
1- Dış kabukta kılcal çatlak olmuş olabilir:
Darbe sertliğine göre dış kabuğun sadece cilasında, ya da boyasında çizik olabilir. Bazı yerlerde boya kalkabilir. Vizör bağlantı yerlerinde hasar olabilir. Bazı arkadaşlarımız "camı elmasla çizersin, sonra dokunursun kırılır" diye bir mantık söylüyorlar. Aslında doğru bir mantıktır, karbon fibere de bu olabilir. Fakat, seleden düşmek bu etkiyi yaratacak kadar güçlü bir darbe midir, bu tartışılır. Kişisel düşüncem, kılcal çatlak yaratamayacağı yönünde. Bence bu tarz kılcal çatlama için sürekli olarak bir hor kullanma durumu olması lazım.
2- EPS (iç köpük) özelliğini kaybeder;
Köpüğün özelliğini kaybedebilmesi için sandviç etkisi gerekiyor. Yani "dış kabuk/köpük/kaskın içinde bir şey" şeklinde. Darbe anında köpük, iki nesne arasında kalırsa ezilebilir. Ama burada da darbenin kuvveti önemli. Bazı arkadaşlarımızın belirttiği gibi, artçıdan kafa yiyoruz, kaskı bazen sert şekilde takıyoruz, kask kafamızdayken kendi hızımızla bir yerlere çarpabiliyoruz. O zaman tüm bu durumlarda da kaskı değiştirmek gerekirdi. Neticede içi boş kaskın yere düşmesi sonucu köpük ezilmez. Darbe dış kabuğa gelir, dış kabuk köpüğe iletir, köpük de esner ve geri gelir. Eğer bu esneme anında köpükten sonra orada sert bir nesne olsaydı, esnediği anda arada kalıp ezilecekti. Ama olmadığı için esniyor ve geri yerine dönüyor.
Ben çok kask düşürdüm, her düşürdüğüm kaskı da kullanmaya devam ettim. Devam etme sebeplerim bunlar. Dış kabuk konusunda çok kesin konuşamam, emin olamam. Ama köpüğün davranışı konusunda çok çok eminim."
---------- Mesajlar birleştirildi - 19:49 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:48 ----------
Çeşitli forumlara baktim ama bir sonuc bulamadım