Hissettiğim korku konusunda yardıma ihtiyacım var
Reklamlar
-
Tanışma kısmına yazmıştım ama sanırım bu kısıma yazılması gerekiyormuş =) 18 yaşındayım ve motorcu bir erkek arkadaşım olmuştu üç yıl önce, bir süre sonra hiçbir hazzın motorsiklet gibi hissettirmediğini fark ettim bu yüzden uzun zaman önce motor kullanmaya karar vermiştim. Sürmeyi öğrenebilmek ve ehliyet almak için bir motor kursuna katıldım. Kurstaki yetkili yetkisiz bütün insanlar durmadan her hatamda sorun yaşadığım insanlar bu yüzden gitmek beni çok geriyor son günlerde bi türlü başaramıyorum. ama bütün paramı verdiğim için başka bir kursa yazılma şansım ve öğretebilecek bir arkadaşım yok. Aslında özgüven veya cesaret ile ilgili bir problemim yok ama motor konusunda cidden kendimi becereksiz hissetmeye başladım, bazen dehşet bir korku hissediyorum sürmeye başladığımda. Panikleyeceğim birçok an oluyor ve henüz onları aşacak kadar tecrübem yok. İnsanların içgüdüyle kolaylıkla yaptığı şeylerde çok zorlanıyorum, dönüşlerim iyi değil ve sekiz çizemiyorum bir türlü. Çok çok az ilerlme kaydediyorum. Durmadan durmadan erteliyorum, nasıl aşabileceğimi en iyi motorcuların bileceğini düşündüm, yardımcı olursanız sevinirim
Reklamlar
-
Maalesef bizim yapabileceğimiz bişey yok. Bunu kendim aşmak zorundasın ama o Kursu MEB’e şikayetle başla önce. İkincisi motor yere düşerse düşsün. O kursun problemi. O yüzden korkmanı gerektirecek bişey yok. Motoru kullanırken onunla bir bütünmüşsün gibi düşünür ve hareket edersen problemlerinin azalacağını düşünüyorum.
-
Motordaki korkuyu yenmenin en iyi yolu bence kendinle konuşmak (içinden yaparsan daha iyi olur tabii, yanlış anlamalar oluşmasın çevrede ). Bir dene istersen. Örneğin 8'i çizerken kendinle "evet çok güzel gidiyorsun, debriyajı unutma, hafif fren yap, çizgiyi kaçırma, bakış doğru yerde, evet oluyor, bitti zaten artık," vb gibi kendi kendini cesaretlendirecek, konsantrasyonunu tutmanı sağlayacak biçimde konuşabilirsin içinden.
Motor kullanırken zihnin hep ayık kalması gerekiyor zaten. Ehliyeti alıp trafiğe çıktığında da bunu yapabilirsin "önümdeki araç aniden sola sapar mı?, kavşaktan araç çıkar mı?" vb gibi..
-
vitesli motosiklet mi kullanıyorsun yoksa scooter mı bilmiyorum ama kurstaki stresten uzak öğrenmek istiyorsan, yaşadığın yerin en az trafiği olduğu saatte (pazar günü sabah saat 5.30) caddelere çıkmadan öğrenebilirsin. Ben öyle yapmıştım.
-
Nerede ikamet etiğini bilmiyorum ama motosiklet öğrenmek için kartal sahilde boş alan çok burada düşe kalka kendin bile başarabilirsin.
Yapman gereken tek şey soğuk kanlı olmak hataların seni bu işten soğutmasın kimse anasının karnında öğrenmiyor bu işi.
Sakin olucaksın önüne kedidir , köpektir , çoluk çocuktur çıktığında frene abanmıyacaksın kısacası NO PANİK felsefesi bütün işi çözer.
çok fazla kasma ver gazı gitsin bas frene dursun.
-
"Reşat Arbaş - Motosiklet Teorisi"
Ehliyeti aldıktan sonra okudum bu kitabı, keşke ehliyetten önce okusaydım dedim. Tavsiye ederim, çok güzel öneriler ve teknikler içeriyor.
-
Aslında motoru guvenli bir sekilde kullanmak biraz deha ve bununla beraber tecrube gerektiriyor, motoru guvenli surmek icin ezberlemeniz gereken seyler var.
Ezberlenmesi gereken seyler en once lastigin zemine tutunma gucudur.
Asfalta lastik iyi tutunur ve buna karsin toprak zemine yada tozlu ve puruzsuz yuzeye iyi tutunamaz ve kayar.
Temel olarak frenleme ve hiz kontrolu onemlidir, nerede yavas ve nerede hizli gitmeniz gerektigini bildiginiz surece sizin hic kimseden ders almaniza gerek yoktur.
Ne benden, ne arkadaslarinizdan ne de guvenli surus egitmenlerinden...
Korkulari yenmenin en iyi yontemi onlem almak ve hazirlanmaktir ve hazir oldugunuzda yani kaza risklerinden olabildigince uzak bir sekilde mitor surdugunuzu bildiginiz an hic bir korkunuz kalmayacak.
Mobilden yaziyorum ve zor oluyor. Asfalta fazla guvenmektr tehlikelidir zira ufacik toz toprak birikintisi bike tam siz donerken denk gelir ve teker yere tutunmayi birakir.
Dedigim gibi her seyin başı hiz kontrol ve dogru frenleme. Yavas kullandiginiz surece sert frene ihtiyaciniz olmaz ve dogru fren yapma ihtimaliniz hep daha yuksek olur.
Ve unutmayin tehlike hep vardir, siz hata yapmazsiniz ama baska biri size carpabilir ve kazaya sebep olabilir.
Her seyden once yavas kullanin ve dikkatiniz etrafinizda olsun. Uzun zaman yavas kullanin zaten ustalastikca nerede hizlanabileceginizi kesfedeceksiniz. Sokak aralarinda 20 ile gidin ve caddelerde en fazla 40...
Motorun on tekerini kaydirmami istemisti muayene istasyonu :D bende on kaydirmayi severim ve yaptim fakat acemi olsam yapmazdim yani hersey senin elinde, riske girmezsen kaza yapmazsin diyeyim fakat istanbul trafigi her zaman risk tasir bu yuzden trafigide ogrenmek lazim bu yuzden uzun sure yavas surmek lazim.
-
kendine güvenmiyorsan binme motosiklete.
boşver.
yada hangi şehirdeysen yaz çekinme buradaki abilerin sana eğitim konusunda yardımcı olurlar.
-
Banada şu iğrenç ehliyet kurslarında yapamayacağımı söylemişlerdi üstelik motosikletten zerre anlamayanlar.
Ama kimseyi dinlemedim kaç kere düştüğümü hatırlamıyorum bile ama asla pes etmedim hayallere tutundum.Unutma pes edip gitmek basaramamaktan daha kötü..
Düşe kalka öğreneceksin yeter ki bu seni motosiklete küstürmesin.Inatlarına öğren
-
uzun yıllardır motosiklet kullanıyorum
ben bile sekiz çizemiyorum
bazı virajlarda pegleri sürterek dönmeme rağmen.
zamanlar her şey daha güzel olacak
-
mehmet tufan adlı üyeden alıntı
kendine güvenmiyorsan binme motosiklete.
boşver.
yada hangi şehirdeysen yaz çekinme buradaki abilerin sana eğitim konusunda yardımcı olurlar.
arkadaşa katılıyorum burda tecrübeli büyüklerimiz var yardımcı olabilirler diye düşünüyorum
-
Buna veya belki de buna katılmak isteyebilirsiniz. Çok faydasını göreceğinizden hiç şüpheniz olmasın.
Ve mutlaka ama mutlaka;
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
Bunu
ve dahasını izleyin.
Hem korkunuzu atlatmada hem de ömür boyu çok işinize yarayacaktır.
-
Düşük cc bir scooter ile maddi - manevi sorunsuz olur
-
İstanbul’da işen Honda gs1-2 kursları da işini görür. Sabah işe giderken apar topar yazdım.
-
Motoru kullanmayı bilen tecrübeli birinden birebir destek almanızı tavsiye ederim. Yani bir kurs hocası vs. değilde bir abi arkadaş bu sorunu çözebilir.
-
Invoker adlı üyeden alıntı
Motordaki korkuyu yenmenin en iyi yolu bence kendinle konuşmak (içinden yaparsan daha iyi olur tabii, yanlış anlamalar oluşmasın çevrede
). Bir dene istersen. Örneğin 8'i çizerken kendinle "evet çok güzel gidiyorsun, debriyajı unutma, hafif fren yap, çizgiyi kaçırma, bakış doğru yerde, evet oluyor, bitti zaten artık," vb gibi kendi kendini cesaretlendirecek, konsantrasyonunu tutmanı sağlayacak biçimde konuşabilirsin içinden.
Motor kullanırken zihnin hep ayık kalması gerekiyor zaten. Ehliyeti alıp trafiğe çıktığında da bunu yapabilirsin "önümdeki araç aniden sola sapar mı?, kavşaktan araç çıkar mı?" vb gibi..
Bu yoruma kesinlikle katılıyorum. Kurs alanına konsantre olun ve içinizden konuşarak kendinizi cesaretlendirin, Kurstaki diğer sekiz çizen arkadaşlarınızı gözlemleyin. Ama kendinize asla gaz vermeyin.
Ülkemizdeki ehliyet kursları ve motosiklet öğreticileri biraz garip. Kurs motorlarının hepsinde fazlasıyla koruma demirleri var. O yüzden düşürmekten korkmayın. Kurs alanında maksimum 15 km hız yapılıyor zaten, düşse bile motosiklete zarar gelmeyecektir. Sadece kendinize zarar vermemeye çalışın. Hocanız moral kırıcı birşey söylese bile aldırış etmeden devam etmelisiniz.
Benim 3. saat direksiyon dersimde 8 çizmeyi denerken gazı ayarlayamamıştım ve motor hafif bir şekilde yere düşmüştü. Hoca hemen yanıma gelip sende birşeyin varmı diye sorduktan sonra, neden düştüğümün analizini yaptık. Nerede yanlış yaptığımı, doğrusunun nasıl yapılması gerektiği konusunda yardımcı oldu. Hoca ve ehliyet kursu konusunda şanslıydım.
Benimde ehliyetim ve motorum daha yeni, Motosiklet kursu haricinde sadece 300 km tecrübem var. Tavsiye vermek ne kadar mantıklı olur bilemiyorum. Ama trafiğe çıktığımda sürekli temkinli giderim. Trafikte de omuz kontrolünü unutma, sinyal ver, bakışını düşürme, çıkışa bak vb. gibi bir çok komut veriyorum. Kesinlikle sürdükçe tecrübe kazanılıyor.
Belki 8-10 yıl sonra burada yazdığımız ilk yazıları okuyup ne kadar acemilik çekmişiz diyip kendimize güleceğiz..
-
Bende gerçekten bunu umuyorum, teşekkür ederim
-
Allah yardımcın olsun. Hepimiz böyle idik en başta.. Önce sakin olmayı, sonra sürmeyi öğren.
-
honda veya yamaha motor kursuna gitmekten başka yapabileceğin bir şey yok, size özel olarak bu başlangıç eğitimlerini almadan dışarıda motor sürmenizi tavsiye etmem. honda yamahadan biraz daha pahalıdır, ben 3 oğlumu da yamahaya 1. eğitimine gönderdim hem bayram harclıklarını değerlendirdiler hem ön bilgilendirme ve eğitim aldılar ehliyetlerini almada büyük faydası oldu. 2. ye gitmek istemediler.
-
Motosiklette veya başka bir konuda deha diye bir şey yoktur. Dehanın onda biri zeka onda dokuzu çalışmaktır.
Becerinin anası tekrarlardır.
Sakın düşe kalka öğreneceğin gibi yanlış bir konuya odaklanma.
Zamanla olacak bir şey bu. Korkunu yenmeye çalışmak yerine sürekli öğrenerek korkularınla arkadaş olmaya bak.
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:05 ----------
Hızlıca ustalaşmak istiyorsan düşük hızlarda motosiklet ustası olman gerekir.
Bunuda hızlı yapabilmek için eğitim alman gerekir. Ama imkanın varsa eğitimleri bir kaç tekrarla al. Motosikletinle düşğk hızlarda ustalaşıp bir on bin km kadar sürdükten sonra korkularını aşacaksın.
Ama unutma asıl mücadelede korkularından kurtulduğunda başlayacak.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)