Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Sccoter Gidonda yalpalama

REKLAM ALANI
    BLUERAY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    İnazuma, Hajoue125 bide cross aldıkmı tamamdır
    Değerli dostlar, mevcutta 2 motorum var ( ALLAH hepinize nasib etsin) 2. motor şehir içi kısa mesafe için aldığım 125 lik scooter de bu gün kısa süreli el bırakma testi yaptım. Scooter den anlamam. Asıl motorum İnazuma, ciğerini bile yırtarım. Ama scooter ayrı bir cins geldi bana.

Düz, eğimsiz, büklümsüz cillop gibi asfalt, rüzgar yok, hiçbişey yok.

Hızım yaklaşık 30 km/h Ellerimi gidonu bırakmadan avuç içi boşluğuna aldım, gidon bu anda yaklaşık 2 cm ekseninde şiddetli biçimde yalpa yapmaya başladı. Ancak sürüş esnasında birşey hissetmiyorum. Ama aynı marka ve modeli daha önce de bir tanıdığım vasıtası ile epey kullandım, yolda resmen akıyordu. Tank gibi oturuyordu yola.

Dikkatle inceledim ama scooterden anladığım minnacık bilgim ile, amontisörlere baktım, cillop gibiler. 2 yaşında scooterde bu kadar temiz amontisör olmaz dedim kendi kendime. Ancak sağ amontisörün borusunda elime daha kaygan bir zemin geldi. Anlaşılacağı üzere amontisörde keçe sorunu var. Bu sorun bu şekilde bir yalpalamaya yol açarmı? Yahut şase de bir eğrilik olması buna neden olurmu? Lastikler yeni ve fabrika önerisi olan, koltuk altında yazan 29/18 e sahip.

Benim kıllandığım konu amontisör oldu. Ama daha önce amontisör ile ilgili hiçbir motorumda sorun yaşamadığım için kestiremiyorum. Düşünceleriniz nelerdir.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Motosikleti
    Mondial Mc Roadracer 125 ve R6
    Ooo dur ben eğriliği çok yanlış anlamışım, ben maşa tarafında bi eğrilikten bahsediyosun sandım.
    Şasedeki eğrilikte sebep olabilir bence ama onuda şöyle anlatayım. Şimdi şasenin ön tarafında hani gidonla birleştiği noktada sağa veya sola doğru bi bükülme varsa ki böyle bir şey mümkünmü onuda bilmiyorum çünkü orası epey kalın. Normal olarak aynı şekilde teker yere düz basmaz bence. Ama dediğim gibi yani tahmin görmedim daha önce böyle bir şey denk de gelmedim :D

Ama normal olarak o zaman gidonda eğri dururdu bi tarafa doğru daha aşağıda dururdu. Bence şöyle yap motoru düz bi zeminde orta sehpaya al gidona su terazisi koy bi bakalım dene :D
    Ama dediğim gibi bidaha deyim sadece tahmin şimdi bana yüklenmeyin öyle şeymi olur diye ben yorumumu yaptım olabilirde olmayabilirde :D Belki böyle bir şey mümkün değildir bilemem. Ben işin tekniğini bilmiyorum. Yorum yaptım sadece. Motor ustasıda değilim. Zincir germeyi bilmiyorum daha.

Motor da arka çanta var mi hocam?

Motosikleti
    Alıntı Mexico adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motor da arka çanta var mi hocam?
    var üstadım ama yaklaşık 30 km/s te yan rüzgar yokken test ettim. Dediğini tahmin ediyorum, 60 km/s üzeri tabiki olacaktır. İnazuma da top case varken 90-100 gibi tokatlıyordu, sidecase leri takınca kesti. Ama bu kuş kadar alet, kıçı ağır ve hız düşük. Yinede teşekkür ederim görüşün için
    VATAN TOPRAĞI KUTSALDIR, KADERİNE TERK EDİLEMEZ

Scooter da ağırlık arkada olduğu için, topcase ağırlığıyla beraber denge iyice bozuluyor.

Ben nmax kullanıyorum. Arka çanta varken bende de aynı sorun vardı. Şimdi çantayı ve demiri söktüm, ip gibi gidiyor. Bence bir deneyebilirsiniz. Daha önce baska model scooter kullandım onda fa aynı sorun vardı.
    ..YaNKee.. bunu beğendi.

Motosikleti
    Alıntı thedarkfire adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ooo dur ben eğriliği çok yanlış anlamışım, ben maşa tarafında bi eğrilikten bahsediyosun sandım.
    Şasedeki eğrilikte sebep olabilir bence ama onuda şöyle anlatayım. Şimdi şasenin ön tarafında hani gidonla birleştiği noktada sağa veya sola doğru bi bükülme varsa ki böyle bir şey mümkünmü onuda bilmiyorum çünkü orası epey kalın. Normal olarak aynı şekilde teker yere düz basmaz bence. Ama dediğim gibi yani tahmin görmedim daha önce böyle bir şey denk de gelmedim :D

Ama normal olarak o zaman gidonda eğri dururdu bi tarafa doğru daha aşağıda dururdu. Bence şöyle yap motoru düz bi zeminde orta sehpaya al gidona su terazisi koy bi bakalım dene :D
    Ama dediğim gibi bidaha deyim sadece tahmin şimdi bana yüklenmeyin öyle şeymi olur diye ben yorumumu yaptım olabilirde olmayabilirde :D Belki böyle bir şey mümkün değildir bilemem. Ben işin tekniğini bilmiyorum. Yorum yaptım sadece. Motor ustasıda değilim. Zincir germeyi bilmiyorum daha.
    Öyle böyle değil, her görüş değelidir benim için.

Edison u bilirsin, bunun çırağı isyan etmiş, usta demiş 3000 kez denedik olmuyor işte ne bu ya manyakmısın sen, yatçam ben yea diye sitem etmiş ... Kes laa demiş Edison... 3000 tane yanlışı eledik işte daha ne ötüyon gel buraya üfle şu camı balon yap hele bide bunu deneyek...

...Arkası yarın

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:29 ----------

ama çanta boooş, yani bir ağırlık merkez değişimi yok. gidon deli gibi sallanıyor. Araştırdım, lastikte balon falan, yok didon sabitleme cıvatası, yok bilyeler... hiçbirinde sıkıntı yok. Amontisör yada şase beni kıllandırıyor. Şase kontrolüde scooter olunca öyle ıslak yerden geç izine bak, yok lastiklere kalas falan şeklinde mümkün değil. Tespiti ve düzeltmeyi yapan yerler var ama onlarda nerden baksan 200 gazoz kapağı istiyor.

Bi şekilde çözmek durumundayım bu işi. Amontisöre girişirisem keçe değiştirme ile kurtarırmıyım odur mesele. Yada 50 ye 100 e bu amontisörleri teşhis ve tedavi edecek yer varmıdır onu kovalıycam. Kçe patlak diyelim ama neden palak, ya amontisör borusu yamuksa... kim dizelticek. Yenisi 350 tl o yüzden gerildim.

Yahu on dakka önce yapıp geri vites ettiğim alıntı burda peydah oldu.... Neyse okuyunca anlaşılıyor...
    thedarkfire bunu beğendi.

Motosikleti
    Araştırma İçinde
    Ağırlık yüzünden değil. Aerodinamik(rüzgar direnci) olarak arka çanta etkileme şansı var. Tabi bir fikir. Arka çanta tamamem çıkarılmış bir biçimde denemenizi tavsiye ederim.
    ..YaNKee.. bunu beğendi.

Motosikleti
    Tamam sizi anlıyorum tabiki etki edecektir ama satte 30 km ile etki etmesi için sırtımda paraşüt ile yol almam lazım, onu demek istiyorum. Yani o hızda topcase nin hemde boş halinin motorun dinamiğine etkisi olmaz. Yinede görüşünüz için teşekkür ederim

Fr.Sante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    SYM Jet X
    Topcase yapıyor. Bana da saçma geliyordu ama topcase çıkarıp deneme yaptım problem yoktu.

Ve araştırdığım kadarıyla topcase ağırlığıyla alakalı değil sorun. Sürücü ile topcase arasındaki boşluk yani artçının oturduğu yerdeki boşluktan dolayı oluşan bir sorun. Topcase monolock ise çıkarıp deneyin.

Mucit23 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Tracer 900 & KTM450EXC & BWS100
    Eskiden yamaha Neos'um vardı. Aynı durum ondada oluyordu. Bayır aşşağı veya düz yolda giderken elleri bırakınca hemen tank slaping'e başlıyordu. Ön Lastiği Değiştirince düzelmişti. Eğer ki lastiğin çok eski ise bunu yapabilir.

freewill - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki Burgman 400 Youtube: Sucuk Ekmek MotoVlog
    biri de balans ayarı yaptırsın dememiş

Motosikleti
    Bakınız arkadaşlar, topcase konusundaki fikirlerinize saygı duyuyorum. Ancak saatte 30 kilometre hız ile düz ve rüzgarsız yolda ilerlerken gidonun iki cm kadar sağa sola atılım ile yalpa yapması mümkün değildir. Paket servisçiler bu motoru sıklıkla kullanmakta ki bende bir çoğunu rica ile alıp kullanıp test ettim. Adamın arkasında eşşek kadar termobox var gidonda yalpalama falan yok. Benim iki şüphem var birincisi amontisörlerin patlak olması ikincisi şasenin burun baplantısında önden kaza nedeni ile yamukluk olması. Bu ikisinden birini araştırıyorum. Amontisöründe sorun olup ta bu durumu yaşayan varmı onu merak etmekteyim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:35 ----------

Yok hacı balanslık mesele değil, bu kadar tokatlama o hızda balanstan olmaz. Onu kontrol ettim, jantta yada lastik yanaklarında sıkıntı yok. Ha derim ki 60-70 te titreme yapıyor sağa sola çekiyor o zaman balanstır. Öyle değil ama. Bunu üç saniye bırak üstünde duramazsın şekli var.

Alıntı BLUERAY adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tamam sizi anlıyorum tabiki etki edecektir ama satte 30 km ile etki etmesi için sırtımda paraşüt ile yol almam lazım, onu demek istiyorum. Yani o hızda topcase nin hemde boş halinin motorun dinamiğine etkisi olmaz. Yinede görüşünüz için teşekkür ederim
    Dediklerinizin birebir aynısı bende de oldu defalarca. 30 km hız da dahi yapıyor evet. Mevcut motorumda da vardı bu durum. Çantayı ve demirini söktüm sorun kalmadı. Daha önce PCX kullandım aynı durum onda da oldu. Benim başıma defalarca gelen bu. Sizde başka bir durum varsa bilemem.
    Fr.Sante bunu beğendi.

..YaNKee.. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBR 650F
    Alıntı BLUERAY adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bakınız arkadaşlar, topcase konusundaki fikirlerinize saygı duyuyorum. Ancak saatte 30 kilometre hız ile düz ve rüzgarsız yolda ilerlerken gidonun iki cm kadar sağa sola atılım ile yalpa yapması mümkün değildir. Paket servisçiler bu motoru sıklıkla kullanmakta ki bende bir çoğunu rica ile alıp kullanıp test ettim. Adamın arkasında eşşek kadar termobox var gidonda yalpalama falan yok. Benim iki şüphem var birincisi amontisörlerin patlak olması ikincisi şasenin burun baplantısında önden kaza nedeni ile yamukluk olması. Bu ikisinden birini araştırıyorum. Amontisöründe sorun olup ta bu durumu yaşayan varmı onu merak etmekteyim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:35 ----------

Yok hacı balanslık mesele değil, bu kadar tokatlama o hızda balanstan olmaz. Onu kontrol ettim, jantta yada lastik yanaklarında sıkıntı yok. Ha derim ki 60-70 te titreme yapıyor sağa sola çekiyor o zaman balanstır. Öyle değil ama. Bunu üç saniye bırak üstünde duramazsın şekli var.
    scooter'lar ile yıllarca paketçilik yaptım.. arkadaşların dedikleri doğru bence.. sen arka çantayı sök birde öyle bak.. 3-5 civata tutuyodur en fazla.. büyük olasılıkla çantadan dolayı yalpalar.. zaten ağırlık arkada öyle düşün, çantanın vereceği etkiyi koy üzerine, denge bozuluyor kısaca..

Kural [ Z ] - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bkz. İmza =>
    Ön lastiğiniz balans makinesinde kontrol edildiğinde sağlam çıksa dahi, değiştirmeniz gerekebilir. Balans cihazı malzemenin iç bozulması veya sertleşmesinden kaynaklı özellikle üretim hatası sorunlarını tespit edemiyor. Benim CBF' de ilk aldığımda aynı durum başıma gelmişti ve garantiden değiştirilmesi için ısrarcı olduğumda ancak değişimi mümkün olmuş, değişim sonrası sorun çözülmüştü. Sorunu bulamazsanız yüksek ihtimal lastiği değiştirmeniz gerekecek.

RoofRoof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    DRZ400SM
    Ben Ybr250yi 10000 km amortisörler patlak sürdüm. Hiç sallama yapmadı.

..YaNKee.. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBR 650F
    Alıntı RoofRoof adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ben Ybr250yi 10000 km amortisörler patlak sürdüm. Hiç sallama yapmadı.
    aynen bende paketçiyken amortisörlerden yağ eksik olmazdı fakat eller serbest giderdim yokuş aşağı

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)