watercolours adlı üyeden alıntı
Açıkçası, bir sürü kişinin, sen burada mı yaşıyorsun şeklindeki serzenişinin altında yatan mantık şudur: Sen de burada yaşarsan bize hak verirsin. Bu da bir bakıma ikna olmamı istemektir. Öteki türlü, ben nasıl "Hür iradenizle istediğinizi yapın" dediysem, arkadaşlar da saydırmak yerine "Siz öyle düşünüyorsanız kurallara uyun, yollarda bekleyin, ben böyle düşünüyorum ve hareket edeceğim" diyebilirdi. Gerçi diyen biri var ama o da sadece demiş mi, beddua mı etmiş anlamadım.
"Pekiyi. Emniyet şeridi nedir, önce ona bakalım.
Emniyet şeridi: Otoyol veya bölünmüş karayollarında; trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma veya kaza incelemesi amacıyla kullanılmak üzere ayrılmış olan ve yol eksenine paralel oluşturulan yol bölümüdür.
Motosikletin burada seyir halinde gitmesi bu amaca hizmet ediyor mu? Hayır."
Bu kısmı size yazmıştım, dikkat etmemişsiniz. Pekiyi devam edeyim. Diyelim emniyet şeridi motosikletlere açıldı. Soldaki şeritlerde trafik rahatlayacak mı? Hayır, zira trafiğin asıl yükünü dört tekerliler oluşturuyor. Pekiyi, trafik yoğunluğu devam ettiğine göre, emniyet şeridi de motosikletlere yasak olmadığına göre günden güne daha çok motosiklet emniyet şeridinden gitmeye devam edecek mi (şahsen söyleyeyim, kural değişsin, ben de giderim)? Pekiyi, eninde sonunda Türkiye'deki motosiklet sayısı artacak mı? Artacak. Bunlar da emniyet şeridine girecek mi? Girecek. Pekiyi, motosikletlerin emniyet şeridinde püfür püfür gittiğini gören bir takım dört teker sürücüleri (Hele de içlerinde biraz 2 teker sevgisi varsa) daha rahat gitmek için motosiklet alabilir mi (Burada alacak mı demiyorum, kesin bir şey yok burada)? Alabilir. Alırlarsa bunlar da emniyet şeridine girecek mi? Girecek. Peki o kadar motosiklet emniyet şeridine girince ortada pratik anlamda emniyet şeridi kalacak mı? Bakın yukarıda emniyet şeridinin açıklaması var. Bu kadar motosikletle o işlevin yerine getirilmesi mümkün mü?
Emniyet şeridi asfalt döşeli olsa da trafik seyri için oluşturulmuş bir şerit değildir. Yapılışının bir amacı vardır. Almanya gibi değiliz denmiş. Tamam, emniyet şeridi kaldırılsın, normal şerit gibi kullanılsın. Hiç sorun değil. Ama bir şeyin özel bir yapılış amacı varsa, o amaç dışında kullanılması uygun değildir. yukarıdan devam edelim, emniyet şeridi motosikletlerle doldu (Tıka basa dolmaz tabii ki ama akıcılığını kaybedecektir). Arkadan ambulans geldi. Sol şerit, otomobil zaten. Bir şeride otomobil ve motosiklet aynı anda giremez. Bu kadar motosiklet girmek için boşluk bekleyecek, otomobil sürücüleri inat edip vermeyecek. Ambulans yine gecikecek mi? Gecikecek. Veya ambulans olmasın, arıza yapmış bir araç emniyet şeridinde dursun. Emniyet şeridinden gelen motorlar yine sol şeride uygun şekilde geçmek zorunda kalacak.
Sorun şu: Medeni ülkelerdeki gibi trafik kuralları adam gibi uygulansın, kurala uymayan otomobil motosiklet farketmeksizin uygulansın, kimsenin gözüne yaşına bakılmasın ki trafik düzenli olsun, motosikletlere de ayrı bir şerit tahsis edilsin şeklinde kimsenin itiraz etmeyeceği istekler yerine, kurallar bozuk, bizim de işimiz zorlaşıyor, bizim işimiz kolaylaşsın diye kuralın şurasını da esnetelim diyorsunuz. Bugün motosiklet girer, yarın otomobil girer. Bu ülkede kurallar bir esnedi mi gerisi gelir. Esnememiş hali bile böyle, düşünün.