MUSTAFA KIR ortam nasıl
"Birleşik Krallık, vatandaşlarına Türkiye´nin Suriye ile sınırına 10 kilometre mesafedeki kentlere ve Diyarbakır´dan uzak durmaları konusundaki uyarısını yineledi."
MUSTAFA KIR ortam nasıl
"Birleşik Krallık, vatandaşlarına Türkiye´nin Suriye ile sınırına 10 kilometre mesafedeki kentlere ve Diyarbakır´dan uzak durmaları konusundaki uyarısını yineledi."
O dolar Amerikan dolari degil Avusturalya dolari ve bir Avusturya dolari 3,05943339 Türk Lirası yapiyor 5.990*3,05943339= 18.326 tabi bu haksiz oldugun anlamina gelmez malasef Türkiyede alim gücü düsük bildigim kadariyla Avusturalyada ortalama asgari ücret 2300 Avusturalya dolari civarinda (Ortalama calisma saati ve asgari saat ücretiyle hesapladim) bir avusturalya vatandasinin Türk vatandasina göre motorsiklet almasi 10 kat daha kolay
DIPNOT Almanyada yasiyorum ögrenciyim 4100 euroya bayiden 900 km de Bmw g310r aldim ama bütün alm*n komsularim bana düsman oldu nasil olurda bir Türk bir yabanci bizim ülkemizde bmw ye biner bir kac defa sikayet ettiler kapinin önüne park ediyorum diye ki baska bir alm*an komsu da oraya bir ara motor birakiyordu hic kimse ses etmedi benim motorun hava filtresinin hortumunu sökmeye calismislar telefon tutacagini sökmüsler ve fren hortumun üst tarafini gidon kismindaki plastigi bicakla desmisler....
demem o ki Memleketimizde huzur yok para yok, elin memleketinde para var ama adamlar bize huzur vermiyor belki de adamlar haklidir...
Yani sonuçta pahalı işte.
Örnek verdiğin tarih 2012 yetmezmiş gibi at gözlüğü takmış gazete vasfını kaybedeli çok olmuş bir haber kaynağı daha dün bir haber gördüm kurufasulye pilav örnek veriliyor 5 veya 6 ülkenin bayrağı var türk bayrağı yok pirinç çinden fasulye koreden et sırbıstandan böyle devam ediyordu diğerlerini hatırlamıyorum sinirlenip kapatmıştım. domates örnek vermişsin inşaat ürünleri ucuz demişsin Kuzenimin inşaat firması var hiç aynı fikirde değil reno fiat ford demişsin ? yerli otomobil olduda bunlar haberimizmi olmadı bu iş kalite meselesi ne ka köfte o ka ekmek derler fordun fabrikasını gördüm 1999 depreminden hemen sonra yani onada vakıfım bize yapılan ürünle yurt dışına yapılan ürün bir değil.
çözüm demişsin hemen bahsedeyim hazır yiyiciler devletin olanaklarını har vurup harman savuranların arpaları kesilecek ödenekler ve harcamalar kontrol edilecek vergi sistemi tekrar düzenlenecek pırlanta ve benzeri madenlere vergi koyulacak gıda kıyafet gibi temel ihtiyaçlara vergi sıfırlanacak yada minimuma çekilecek %1.5 gibi özel tüketim vergileri kaldırılacak elektrikde kayıp kaçak bedeli altında millet soyulmayacak çiftçi destekleniyor diyerek mazotun litresini 5 küsür TL den çiftçiye itelenmiyecek Bazılarının gemiciklerine verildiği gibi 1,5 TL den verilecek fabrikalar birilerine peşkeş çekilip sonra kapatılmayacak daha neler var neler İnşaat demişken Demiri 15 yla yakın bir zamandır Arcellor diye bir şirketten alıyoruz hindistandan hani bilipde konuşmak başka.
körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır
vallahi ben olaya hiç bu tarafından bakmamıştım
"Şöyle yürekli bir sevdam olmadı
Alsın götürsün beni ta güneşlere
O kadife sevgilerin kanatlarına sarsın beni"
Bu düşünceniz bile işlerin iyi planlandığını ve başarılı olacağını gösteriyor.
Ülke ve vatan sevdası için herşeyi bir kenara bırakıp kendimizi feda etmeye hazırız. Adaletmiş, geçimmiş, ekonomiymiş... Vatan söz konusu olunca bunların hepsi teferruat.
Velhasıl iktidar için bu tür zorlu meseleler teferruat haline getirilirse sorun kalmaz onlar için. Olan, şehit olan askerimize, iyice göçen ekonomimize ve o zorlu şartlarda yaşayacak olan halkımıza olur.
Ama yönetenlere bir şey olmaz. Onların çocuklarına da birşey olmaz. Servetlerine de.
Klavye kahramanı değilim de hayranım umudumuza yaa. Çizgi film izler gibi izliyorum.
şöyle düşünelim: diyelim ki köyümüzde bir ineğimiz var. her gün süt sağıyoruz. müthiş yoğurt yapıyoruz. çok lezzetli. fevkalade.
komşularımız bizden çılgın gibi yoğurt almak istiyor. kilosunu 20 liradan satıyoruz. iyi para.
şimdi biz bu yoğurdu kendimiz bedavaya tüketebiliriz çünkü kendimiz üretiyoruz. istediğimiz kadar yiyebiliriz. bu bize ancak yoğurdun maliyeti kadar bir maliyete eşdeğer.
fakat komşularımız bu enfes yoğurdu yiyebilmek için bize kilogram başına 20 lira bayılmak zorunda. vermezse yiyemez.
bu örnekte yoğurdu üreten gelişmiş ülkeler oluyor. bu ülkeler motorsiklet üreterek vatandaşına ucuz bir şekilde, neredeyse maliyetine satabiliyor. vatandaş mutlu, devlet mutlu.
bu örnekte yoğurdu 20 liraya alan ülkelerden birisi de biziz. bu nefis yoğurdu tadabilmek için çok çalışıp 20 lira kazanmak zorundayız ki yiyebilelim. motosiklet hadisesinde de aynı durum geçerli. ucuz ve kaliteli motora binebilmek için ya imal etmeyi öğreneceğiz, ya da başka kalemler ihraç edip zengin olacağız ve diğer ülkelerden motor ithal edeceğiz. olay bu.
enfes yoğurt yemek için bir inek edinmek şart. süt üretip yoğurt yaparak yiyebiliriz. ama yapamazsak başka komşulardan pahalı bir şekilde almak zorundayız...
buna da şöyle bir örnek verelim: 40 haneli bir evde yaşıyorsun. yan komşudan bir kilo nefis yoğurt alayım da afiyetle bi yiyeyim diyorsun; evin reisi "olmaz, bir kilo alacaksan bir kilo da bana almak zorundasın" diyor. aha gitti 2 katı para
halbuki evimizin reisi şöyle iki üç inek alsa, hem başkalarına muhtaç olmadan güzel yoğurt yapıp satsak, hem de ev ahalisi olarak hep beraber bedavaya afiyetle yesek daha iyi olurdu değil mi. walla olurdu be.
Dolar kuru ile şekillenen elektronik bilgisayar sektöründe işyeri sahibim..Malzeme aldığım firmalar kar marjlarını kıssada fiyatlar aşırı uçtu.Akşam müşteri geldi dizüstü adaptörü sordu 50 dedim (gelişi 30 artı yol artı kdv vs bize kalan taş çatlasın 12 lira bunla kiramı ödeyelim sigortamı yatıralım) müşterinin dediği ooo çok pahalı ne yaptın oysa sırf gelen gitmesin diye bu fiyattan satıyoruz..Beyfendi diyorum pahalı değil senin paranın değeri yok maalesef diyorum..Anlarsa yanıma kar anlamassa yapacak birşey yok..
Bu ülkenin tek kurtuluş yolu üretmektir bilim peşinde koşmaktır sanattır..
100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im
her şeyin başı üretim be dostum. belki iyi bir motorsiklet üretemeyebilirsin ama kaliteli tarım ürünü yapabilirsin. turizm ve hizmet sektörlerinde gelişmiş olabilirsin. yani dışarıya ihraç edeceğiz ki ithal edebilelim. hep ithal hep ithal gitmez. bir yerde kalırız.
bunları yapamıyorsak fakir ama gururlu bir şekilde de yolumuza devam edebiliriz. bu da bir seçenek. 250'ye binmezsin de 100'lüğe binersin. fakir ama onurlu yaşarsın.
Herkes piyasa pahali diyor kimse uyguna satmiyor bu cark boyle donmez
Motosikletin fiyatini Avustralya'daki harcama ve gelir seviyesine gore bir perspektife koyayim istedim:
Avustralya'da 4 kisilik bir ailenin mutlak minimum (mutfak, kira, elektrik/gaz, iletisim ve ulasim) masraflari gecen gun 50.000 Avustralya dolari (150.000 TL) olarak aciklandi buranin iyi bir universitesi tarafindan. Ben de bi hesap yapayim dedim, 4 kisi biraz rahat yasayim dersen burada ihtiyacin olan para yillik 100.000 Avustralya dolari (300.000 TL). Bu isin harcama kismi.
Isin gelir kisminda da, yeni ise girmis bir ogretmen/polis/hemsire asagi yukari aylik net 4.500 Avustralya dolari aliyor. Asagari ucretin neti yaklasik aylik 2.500 Avustralya dolari, sirketlerde resepsiyon gorevlileri, cagri merkezi calisanlari da 3.500 Avustralya dolari civari aliyor. Issizlik %5 dolayinda, isgucune katilim orani da (kadin - erkek farketmeden) yuksek seviyelerde. Yani herkes calisiyor calisan da buradaki fiyatlara gore fena kazanmiyor.
Bu paralarin yaninda tabi CF Moto'nun lafi olmuyor. Burada en cok satan yol motosikleti Harley Davidson Breakout (31.000 Avustralya dolari civari buradaki ederi). Kisaca Turkiye kisi basi milli gelir ve alim gucu olarak once Yunanistan, Bulgaristan ile kiyaslanmali onlari gecerse bu sefer Italya, Ispanya ile sonra Almanya, ABD daha sonra ise Avustralya, Danimarka gibi ulkelerle.
Maalesef durumlar boyle.
türkiyede alım gücü nezaman iyi oldu ? Üretilen bir marka yok. Yapılan hayali ihracatlarla kendini sevindiren bir ülkeyiz. İhracatı yapılan ürün bile dışardan geliyor... Utanmadan ihracat yükseldi deniliyor. Sonra neden dolar 5 lira benzin 6 lira. Herşey lafta. Adamlar yapay zekayı pazarladıkları zaman ülke olarak çöp olacağız.
Aşırı kötü yönetiliyoruz, bakın George Orwell - 1984, bu kitabı mutlaka okuyun,okutun ve oradaki büyük biraderdi sanırım, okuyalı yıllar oldu kim olduğunu hemen anlayın. Okuyunca yok artık diyecekseniz
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)