espresso adlı üyeden alıntı
Bak yine okuduğunuzu anlamamışsınız.
Adına hamas denen bazı filistinli teröristler bazı israillileri öldürdü diye israil ordusu bütün filistinlileri çocuk, yaşlı, genç, kadın, erkek ayrım yapmadan öldürüyor, buna soykırım diyoruz. Sizin dediğiniz de aynı noktaya çıkıyor, bazı sakdırgan köpekler insan öldürdü diye hepsi öldürülsün istiyorsunuz. Bu mantıklı değil diyorum.
Vicdan gayet da mantık sonucu olan bir şeydir. Kişinin dışarıdan bir zorlama ya da etki sonucu değil kendi kendisine olan sorumluluğundan doğan bir düşüncedir. Kimi dindarlar öteki dünyada ceza korkusundan kötü şeyler yapmaktan çekinirler ve yapmazlar, ama kimi ateistler de böyle yaparsam ömür boyunca aklımdan çıkmaz, kendi kendimden kaçamam, kendime saygım kalmaz diyerek kötü şeyler yapmazlar. Yoksa kötülük düşünmemek ancak aklı kıtların, delilerin, gerizekalıların işidir, herkes kötülük düşünür ama vicdanı olan bunu eyleme geçirmez. Ben de korktuğum bir şeyle karşılaşınca dürtüsel olarak aklıma onu yoketmek geliyor ama düşününce bunun doğru olmadığına karar verip öyle yapmıyorum.
Köpekleri sevmem, en sevimli olanlarıyla bile fazla yüzgöz olmam, hatta köpekten korkarım, motorla gezerken köpek kovalayınca sırtımdan ter çıkar, hatta yol kenarında kendi halind eyatan köpeği uzaktan görsem bile tedirgin olurum ama onları öldürmem gerektiği anlamına gelmez bu.