Oncelikle kopekler neden ozellikle otomobiller ve motosikletlere saldirirlar onu bir anlayalim, sorunun cozumune ondan sonra variriz.
Bir cok etobur gibi kopekler de kendilerine bir mintika belirlerler ve o mintikada aralarinda bir ya da ikisi alfa konumundadir, yani soz sahibi. Ilk havlayan da onlar olur zaten. Muhtemelen ilk saldiracak olan da odur. O mintikaya yeni bir sey (onlar otomobil, ozellikle motosikletleri baska bir canli olarak yorumlarlar) geldiginde ilk guduleri o mintikayi korumak oldugundan saldirirlar. Karsilarinda bulduklari onlarin saldirma gudulerinden daha yirtici olursa da onu o andan itibaren alfa belirlerler, yani geri cekilirler.
Ben genelde basima geldiginde devir kesiciye sokuyorum motoru, sesleri bastirildigi anda saldiri guduleri azaliyor. Alfa etkisi aha budur. Bu vesileyle 15 senedir kopekler tarafindan hic kovalamaca ya da saldiriya maruz kalmadim. Korna hic bir ise yaramaz bu arada yalnizca uyuzlarin yoldan cekilmesine belki yardimci olur. Motorun sesine ve hareket eden objeye gelirler zaten, korna sadece onlari ekstra delirtir. Devir kesiciye sokun
Gereksiz bilgi olarak, motorsuz olsaniz yayayken onlari sakinlestirmenizin daha kolay oldugunu soylesem beni carmiha gerersiniz muhtemelen.